:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NOW YOU SEE ME
NOW YOU SEE ME (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-12-13
FILM
Illusionist Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), boeienkoningin Henley Reeves (Isla Fisher), mentalist Merritt McKinney (Woody Harrelson) en straatgoochelaar Jack Wilder (Dave Franco) behoren zonder twijfel tot de besten in hun vak, ook al zijn ze geen internationaal bekende wereldsterren. Op een dag krijgen ze elk een tarotkaart toegespeeld met daarop een datum en een locatie die hen naar een verlaten gebouw leidt waar ze blauwdrukken vinden van een groots opgezette illusie. Wie hen bij elkaar gebracht heeft of waarom ze deze blauwdrukken gekregen hebben, blijft echter een mysterie.

Een jaar later vinden we de vier terug in Las Vegas, waar ze samen als "The Four Horsemen" klaar staan om een groots opgezette stunt uit te voeren: een bankoverval... in Parijs! Als die tot ieders verbazing lukt en het geld vanuit het plafond neerkomt op het publiek, halen ze niet alleen het nieuws, maar trekken ze evenzeer de aandacht van de lokale FBI-unit onder leiding van Dylan Rhodes, bijgestaan door Interpol-agente Alma Drey, en erop gebrand om de vier te stoppen voordat ze een volgende misdaad begaan.

Terwijl Rhodes de hulp inroept van Thaddeus Bradley (Morgan Freeman), een illusionist die een carrière heeft heeft opgebouwd met het uitzoeken hoe andere goochelaars hun trucs uitvoeren, maken de Horsemen zich met de hulp van hun promotor Arthur Tressler (Michael Caine) op voor hun volgende optreden dat zo mogelijk nog spectaculairder en verrassender zal worden dan hun vorige. En de verrassing zal deze keer niet alleen voor het publiek zijn...

Een bankoverval, verschillende bekende namen in de cast en een overdaad qua stijl en "schwung". Zeg die woorden in verband met een film en menigeen zal onmiddellijk denken dat je het hebt over Ocean's Eleven. Bij het bekijken van Now You See Me krijg je constant het gevoel dat je aan het kijken bent naar een sequel op die bekende trilogie van Steven Soderbergh waaraan men een licht bovennatuurlijk tintje heeft toegevoegd en dat is voor een keer geen negatief punt!

De intro van de film begint een beetje traag, maar zodra het eerste grote optreden van de Horsemen in beeld wordt gebracht gaat het tempo alsook het show-gehalte pijlsnel de lucht in met slechts enkele kortere momenten waarop je even naar lucht kan happen. Je wordt als het ware bijna op een rollercoaster gezet waarbij je enkel maar even naar lucht kan happen als het karretje langzaam omhoog getrokken wordt om je de dan weer razendsnel de diepte in te sturen, gevolgd door een dubbele looping en een kurkentrekker. En als je dan weer bij start komt staat het personeel met een glimlach op z'n gezicht je op te wachten met de vraag om nog even te blijven zitten omdat er nog een volgende ronde aan zit te komen.

Net zoals hierboven beschreven gaat de film van de ene "act" naar de andere en dat zonder op enig moment te vervelen. Het probleem is echter dat veel van het plezier in het feit schuilt dat je niet weet wat er aan zit te komen en de verrassing bij een tweede keer kijken dus compleet weg is waardoor Now You See Me ook een heel stuk van zijn charme verliest. Die eerste keer kijken is echter absoluut de moeite waard dankzij een grandioos opgezette atmosfeer, goede acteerprestaties, een leuk verhaal en onverwachte plottwists die misschien een beetje ongeloofwaardig overkomen, maar waaraan je je die eerste keer absoluut niet zal storen. Een rollercoaster is ook altijd het leukst de eerste keer dat je erin zit!

BEELD EN GELUID
Now You See Me krijgt een excellente transfer naar Blu-ray waarbij het op 35mm geschoten materiaal mooi wordt gepresenteerd. Er zijn nogal wat donkere scènes en vooral de fragmenten waarin de hoofdpersonages op het podium staan onder felle spots, kunnen voor problemen zorgen op het vlak van zwartwaarden en posterisatie, maar gelukkig kunnen we melden dat we van dat laatste geen last hadden. Schaduwen kunnen héél af en toe wat moeilijk te onderscheiden zijn, doch dit is slechts een zéér klein puntje van kritiek dat door de meeste mensen zelfs niet zal worden opmerkt. Wat je wel zal merken zijn lens flares hier en daar, maar dat is eerder een keuze van de makers dan een probleem van de transfer, en de huidtinten komen een beetje overgesatureerd over in sommige binnenscènes, doch dat lijkt vooral het resultaat van het verschil tussen natuurlijk licht, CGI en professionele belichting op de set. Al bij al een zeer goede transfer!

Het geluid krijgen we via een 7.1 DTS-HD MA geluidsspoor dat eveneens zeer goede kwaliteit levert. Terwijl de grootschaligere actiescènes gesupporteerd worden door veel activiteit vanuit de achterste kanalen en de subwoofer, gaat zulks niet ten koste van de pure kwaliteit van het geluid, en ook de dialogen worden nooit overstemd. In de zachtere fragmenten van de film krijgen we dan weer heel wat detail te horen van achtergrondgeluiden die duidelijk maken dat er absoluut geen probleem is met de dynamiek van deze track.

EXTRA'S
Regisseur Louis Leterrier (wat een naam!) en producer Bobby Cohen geven nogal wat achtergrondinformatie prijs over de film in hun audiocommentaartrack en dat is maar goed ook want de "Now You See Me Revealed"-feature is slechts een zeer promotioneel "Making-of"-beestje van vijftien minuten dat weinig meerwaarde bevat. "A Brief History of Magic" aan de andere kant is dan weer wél interessant. Deze feature duurt slechts 12 minuten, maar we krijgen consultant en illusionist David Kwong te zien die ons wat vertelt over de geschiedenis van echte mensen die de methodes van de "Four Horsemen" gebruikten. Voorts zijn er ook nog wat verwijderde scènes en trailers.

CONCLUSIE
Now You See Me zal geen klassieker worden en is wat te oppervlakkig om meerdere malen te bekijken (een beetje zoals de trucs van een échte illusionist al snel hun charme verliezen eens je weet hoe ze in elkaar zitten), maar is zeer zeker het bekijken waard.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Louis Leterrier
Met: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Isla Fisher, Dave Franco, Morgan Freeman, Mélanie Laurent

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045240165


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• "Now you see me" revealed featurette
• A brief history of magic
• Verwijderde Scènes
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij