:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CUBA FELIZ
CUBA FELIZ
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-12-01
FILM
Cuba Feliz wordt omschreven als een combinatie tussen een muzikale road movie en een documentaire. De camera volgt de 76 jaar oude Miguel Del Morales, ook wel El Gallo genoemd, een arme maar charismatische muzikant die met zijn onafscheidelijke gitaar vele steden en dorpjes in Cuba afschuimt op zoek naar muziek. El Gallo wordt overal hartelijk ontvangen, zingt en speelt gitaar bij vrienden thuis, in bars, op straat en wordt telkens muzikaal begeleid door lokale inwoners die steevast samenkomen vanaf het moment dat de eerste noten worden gehoord. Veelal komt er improvisatie bij kijken en dat maakt deze documentaire wel de moeite waard, muziek en teksten die recht uit het hart komen, over dagdagelijkse taferelen zoals de liefde, het lijden en de dood. Cuba zonder muziek is ondenkbaar, en de rum en sigaren zijn uiteraard niet ver uit de buurt. De muzikale traditie op dit eiland heeft reeds grote momenten gekend, denken we maar aan de Buena Vista Social Club, een groep oude muzikanten die enkele jaren geleden een enorm internationaal succes kenden. Hier maken we dan onmiddellijk de link met Wim Wender’s uitstekende en gelijknamige documentaire die enkele jaren geleden op heel wat bijval kon rekenen. Waar zijn documentaire eerder gestructureerd was en een zekere vertelstructuur heeft, is deze Cuba Feliz veel losser en ongedwongen. Jammer genoeg bevat het niet veel verhaal en komt er naast de muziek nauwelijks dialoog aan bod, El Gallo is heel zwijgzaam en wat meer achtergrondinfo (via voice-over) had hier zeker niet misstaan.


BEELD EN GELUID
De technische kwaliteit is jammer genoeg middelmatig, ondanks het anamorfische beeldformaat en een Dolby Digital 5.1-track. We moeten wel rekening houden met het feit dat deze Cuba Feliz van opzet een low-budget documentaire is en dat de financiële middelen van de makers eerder beperkt waren. Toch is het jammer dat er niet een betere kwaliteit uit de bus is gekomen. Het beeld is af en toe aanvaardbaar, maar over het algemeen merk je wel grain, een onstabiel beeld, veel overbelichte delen en een contrastniveau dat niet goed is geregeld. Het geluid is iets beter, maakt geregeld gebruik van de 5.1 kanalen al klinkt het soms wat hol en bevat het niet altijd een perfecte richting en spreiding.


EXTRA’S
Wat extra’s betreft krijgen we drie cross-promotional trailers voorgeschoteld, niet echt boeind, en een kortfilm (26 min.) over Lucumi, een tienjarige jongen geboren en getogen in Havana. Zijn grote droom is muzikant te worden, maar daarvoor heeft hij de hulp nodig van enkele specialisten. De camera volgt Lucumi tijdens zijn dagdagelijkse activiteiten en zijn vele oefensessies.


CONCLUSIE
Cuba Feliz kan dan misschien niet tippen aan Wim Wender’s Buena Vista Social Club, het is en blijft een warm portret over de belangrijke rol die muziek voor Cubanen betekent. De technische presentatie is verre van indrukwekkend te noemen en wat extra’s betreft is er enkel een kortfilm die vermeldenswaard is. Fans van Cubaanse/Spaanse muziek of Cuba in het algemeen zullen aan dit document echter wel plezier beleven.


cover
Studio: A-Film

Regie: Karim Dridi
Met: Miguel Del Morales, Mirta Gonzáles, Pepin Vaillant, Alberto Pablo, Armandito Machado, Aníbal Ávila, Mario Sanchez Martinez, Zaida Reyte, Gilberto Mendez, Alejandro Almenares, Paisan Mallet, Carlo Boromeo Planchez, Eulises Sanchez

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777001233


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Kortfilm,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij