:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRANKENSTEIN, THE TRUE STORY
FRANKENSTEIN, THE TRUE STORY
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-03-21
FILM
Op het internet zal er wellicht één of ander lijstje staan waarop je kan zien hoeveel keer het verhaal van Mary Shelley al is verfilmd, zelf ben ik in ieder geval (net zoals ieder normaal mens) al lang de tel kwijt. Het verhaal over de krankzinnige geleerde die dankzij de voorlopers van zonnepanelen de doden opnieuw tot leven kan wekken, is natuurlijk een droomscenario. Het was James Whale die in 1931 voor het eerst het in 1818 geschreven verhaal verfilmde. De versie op deze dvd stamt uit 1973 en is in opdracht van Universal voor de televisie gemaakt. Het ging om twee delen van elk anderhalf uur die later wegens de bloei van de videomarkt gewoon op één tape zijn gegooid.

De jonge Victor Frankenstein (Leonard Whiting) verliest op tragische wijze zijn broer. Tijdens de begrafenis vertelt hij zijn zus Elizabeth Fanshawe (Clarissa Kaye-Mason) dat hij bereid is om Satans leerling te worden indien hij daardoor zijn broer opnieuw tot leven kan wekken. Onnozele woorden die later waarheid worden als Victor naar Londen trekt om er medicijnen te studeren. In de Britse hoofdstad komt hij in contact met de bizarre Henry Clerval (David McCallum). De jonge student ziet hoe de arts een door hem geamputeerde arm opnieuw leven kan inblazen. Frankenstein is volop in de wolken over deze macabere kunsten en wil dat best eens op een volledig lichaam uitproberen. Die kans krijgt hij als een groep jonge mijnwerkers omkomt. Met de ledematen van de lijken bouwt Frankenstein de ideale man. Wel vindt hij het jammer dat hij hem het brein van een boer moet geven. Maar dan gebeurt het onverwachte: Clerval sterft aan een beroerte waardoor Frankenstein meteen de gedroomde hersenen heeft.

Cinematografisch stelt deze versie amper iets voor omdat deze film het midden houdt tussen een saaie familiefilm en de gotische stijl van de Hammer-studio's. Ook horrorliefhebbers zullen zich wat verweesd voelen, want deze drie uur durende film is, op een levende arm na, zeer braaf. De makers konden wel rekenen op een voor die tijd indrukwekkende cast, toch raakt Frankenstein, The True Story niet verder dan een kostuumdrama zonder pit. De shakespeariaanse vertolkingen zijn misschien wel degelijk, maar ook rotvervelend. Het ergste is het met het monster gesteld, want Michael Sarrazin die de levende dode speelt, is gewoon een veel te mooie jongen voor dat soort rol. De enige acteur die boven de middelmaat uitstijgt is oude rot James Mason. Zijn rol als Dr. Polidori, die Frankensteins plannen wil stelen, komt trouwens niet in het verhaal van Mary Shelley voor. Het is een personage uit de Hammer-film Bride Of Frankenstein. En als je het allemaal wil weten: Dr. Polidori heeft echt geleefd. Hij was een kennis van Shelley en schreef met The Vampyre in 1819 het allereerste vampierverhaal ooit.

BEELD EN GELUID
Normaliter zit je bij het Britse Second Sight op rozen als je het louter over de beeld- en geluidskwaliteit hebt. Blijkbaar is er iets misgegaan bij deze release. Misschien omdat de oorspronkelijke film beschadigd is geraakt, desalniettemin is het een schande dat men voor zo'n inferieure dvd geld wil vragen. En wie Second Sight kent, weet ook dat deze maatschappij niet meteen de goedkoopste is. Van kleuren is er nauwelijks sprake, alles vloeit in elkaar en alles wat op de achtergrond gebeurt (van landschappen tot personages) is niet meer dan één wazige vlek. Gelukkig is de film voorzien wat ondertitels, anders zouden we door het vele geruis niet veel van de Britse dialogen hebben begrepen. Waarschijnlijk is dit de meest belabberde dvd die ik in mijn carrière bij DVDInfo tot nu toe in handen heb gehad.

EXTRA'S
Op een introductie van hoofdrolspeler James Mason na vind je geen extra materiaal op deze disk terug.

CONCLUSIE
Er bestaan heel wat betere films over Frankenstein, bijv. de ondergewaardeerde versie van Kenneth Branagh. Een titel als Frankenstein, The True Story doet de horrorfan misschien watertanden, toch is deze veel te lange televisiefilm niet meer dan een ordinair kostuumdrama.cover
Studio: Second Sight

Regie: Jack Smight
Met: James Mason, Leonard Whiting, David McCallum, Jane Seymour, Michael Sarrazin, Clarissa Kaye-Mason

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
3/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1973

Leeftijd:

Speelduur:
181 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
2NDVD3256


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0 

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij