:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THEATRE OF BLOOD
THEATRE OF BLOOD (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-04-29

FILM 
Hollywood mag dan wel in de jaren 30 via Universal de horrorfilm hebben uitgevonden, toch gaat er niets boven zo’n heerlijke traditionele Engelse nagelbijter, niet? Bij ons is Theatre of Blood wat minder bekend, maar in Engeland geniet deze horrorfilm volop een cultstatus. Dat heeft veel met Vincent Price te maken die deze prent als één van zijn favoriete werken aanstipte. De film was niet alleen een mijlpaal in het leven van Price omdat hij op de set zijn tweede vrouw (Coral Browne) leerde kennen, ook omdat de horrorster eindelijk de kans kreeg om te tonen dat hij een degelijke acteur is. Vincent Price was wel enorm geliefd bij griezelfans, maar andere acteurs keken steeds een beetje op hem neer omdat hij een genreacteur was. Price heeft daar altijd argwanend op gereageerd door te stellen dat hij misschien niet kan wat Robert Redford kan, maar dat dit omgekeerd ook niet het geval is.

In Theatre Of Blood loopt heel wat schoon volk zoals Diana Rigg, Robert Coote, Jack Hawkins, Ian Hendry, Michael Hordern, Arthur Lowe of sekssymbool Diana Dors rond. Allemaal op en top Britse rasacteurs en daartussen staat Vincent Price die de rol van Edward Lionheart vertolkt. Die vindt zichzelf de beste toneelacteur die er is. Hij weigert evenwel om rollen te spelen die niet uit de pen van Shakespeare zijn gevloeid. Het gevolg is dan ook dat toneelcritici in hun recensies hem ronduit belachelijk maken. Als op een dag de felbegeerde prijs voor beste toneelspeler aan een nobele onbekende wordt overhandigd, wordt het Lionheart allemaal te veel en stapt hij uit het leven. Ten minste dat denkt men. Samen met een paar andere aan lagerwal geraakte acteurs beraamt Price een plan om alle critici te vermoorden die hem ooit het leven zuur hebben gemaakt. De moordtechnieken zijn allemaal ontleend aan passages uit toneelstukken van William Shakespeare.

Je zucht, want je hebt geen zin in oersaaie Shakespeare-vertellingen? Geen nood, want Theatre Of Blood is een ouderwetse horrorfilm waarin je wel af en toe eens een versje uit één of ander klassiek toneelstuk hoort, maar waaraan vooral veel bloed te pas komt. Vincent Price is zoals steeds de perfecte acteur om een sadistische moordenaar te spelen en ook Diana Rigg (de seksbom uit de eerste versie van The Avengers), die zijn dochter Edwina vertolkt, is niet te versmaden. Er is naast de gruwel zelfs wat ruimte voor humor, want de domme politiemensen die Lionheart bij de kraag moeten vatten doen denken aan ene inspecteur Clouseau! Lachen mag dus zeker. Het was zelfs de bedoeling dat deze film zou gemaakt worden met als titel Much Ado About Murder, maar dat idee werd door Price van tafel geveegd omdat volgens hem het publiek niet tuk is op ironische filmtitels. 


BEELD EN GELUID
Deze Blu-ray op Arrow is wederom een schot in de roos. Af en toe duiken er wel een paar witte vlekjes op, maar de restauratie van deze film, die in de Verenigde Staten op MGM is uitgebracht, is uitmuntend. De kleuren hebben een prachtige seventieslook. Arrow respecteert film in al zijn aspecten en dus is geopteerd om het originele 1.66:1-formaat te behouden. De geluidsband is Engels mono. Meestal gaat het om dialogen die perfect verstaanbaar zijn, ofschoon er Engelse ondertiteling is voorzien.

EXTRA'S
Het schijfje is wel rijkelijk gevuld met bonusmateriaal, toch is het niet meer dan een reeks interviews met minder interessante mensen. Het beste uit de reeks is ongetwijfeld A Priceless Pot-boiler, waarin Victoria Price het tien minuten lang over haar geliefde vader heeft. Ze vertelt wat over zijn frustraties als acteur, maar ook hoe hij ’s avonds zogezegd ging repeteren maar in feite op stap was om zijn eerste vrouw te bedriegen. Blijkbaar kan Victoria er nog om lachen ook! A Fearful Thespian is een interview met filmkenner David Del Valle die vertelt waarom Theatre Of Blood zo’n belangrijke film voor Price is. Nog een ander interview is Staged Reaction waarin Madeline Smith, die een zeer kleine rol speelt, herinneringen ophaalt aan de klassieker. Ten slotte is er nog  A Harmony for Horror waarin componist Michael J. Lewis terugblikt op hoe zijn score tot stand kwam.

CONCLUSIE
Een horrorfilm die zich in het Shakespeare-milieu afspeelt lijkt zware kost, maar dat is het niet. Integendeel. Theatre Of Blood is een wat oubollige, maar oerdegelijke Britse horrorklassieker die heel wat fans zullen appreciëren. En nog verkrijgbaar in een prachtige Blu-rayversie ook, wat wil je nog meer?




cover



Studio: Arrow Films

Regie: Douglas Hickox
Met: Vincent Price, Diana Rigg, Ian Hendry, Harry Andrews, Arthur Lowe

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1973

Leeftijd:
15

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.66:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• A Priceless Pot-boiler – Victoria Price discusses Theatre of Blood (10 min.)
• A Fearful Thespian – author and film historian David Del Valle discusses Vincent Price in Theatre of Blood (9 min.)
• Staged Reaction – Star Madeline Smith remembers Theatre of Blood (10 min.)
• A Harmony for Horror – Composer Michael J. Lewis remembers Theatre of Blood (17 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij