:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FALLING SKIES - SEIZOEN 2
FALLING SKIES - SEIZOEN 2
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-05-07
SERIE
Drie maanden nadat hij vrijwillig aan boord ging van een buitenaards schip, keert Tom Mason terug naar het 2nd Massachusetts, dat ondertussen nogal wat tegenslagen geïncasseerd heeft en nog net niet gehalveerd is. Hij wordt met open armen en onder luid applaus ontvangen, maar zoals Tom zelf al zegt is het maar de vraag of hij nog wel te vertrouwen is. Immers, hij kan zich niet de hele periode in het schip herinneren en niemand weet waar de aliens allemaal toe in staat zijn. De compagnie onder leiding van Captain Weaver werd door de vele verliezen verplicht om zich mobieler op te stellen dan voorheen en op zoek te gaan naar een plaats waar ze zich veilig kon hergroeperen om de strijd tegen de buitenaardsen voort te zetten. Als ze te horen krijgt dat een grote groep overlevenden zich in Charleston bevindt, lijkt haar gebed verhoord, maar dan zal ze daar toch eerst moeten geraken. Ondertussen blijkt Ben toch meer onder invloed te zijn van zijn voormalige harnas dan oorspronkelijk gedacht en als hij in contact komt met een roodogige Skitter, blijkt dat diens soort ook geharnast is en onder de invloed van mind control. De roodoog weet te melden dat bij de Skitters een rebellie aan de gang is tegen de meesters en dat een alliantie met de mensheid voor beide partijen de beste weg voorwaarts lijkt, maar dan moet er wel sprake zijn van wederzijds vertrouwen...

Dit en nog veel meer krijgt u te zien in het tweede seizoen van Falling Skies, dat minder zelfstandige episodes heeft en evolueert naar een overkoepelend verhaal dat ook veel meer actie bevat. Op zich allemaal goed, zou je denken, maar wederom slaagt de serie er niet in om écht indruk te maken. Het acteerwerk is oké, maar de scenario’s zijn teleurstellend amateuristisch geschreven, er zijn te veel toevalligheden om de geloofwaardigheid overeind te houden en om het helemaal om zeep te helpen worden we nog steeds en voortdurend overspoeld met emotionele dialogen die overlopen van melodrama. Als je niet beter wist zou je bijna denken dat je naar een sci-fiversie van The Bold And The Beautiful kijkt.

Waarom horen we dan toch zoveel goeds over Falling Skies? Wel, de ideeën achter de serie zijn zeker de moeite waard om te volgen en tegen het einde van het seizoen worden ook weer enkele leuke plotwendingentevoorschijn  getoverd die je toch wel weer doen uitkijken naar wat het volgende seizoen brengt. De uitwerking van die ideeën blijft evenwel schabouwelijk slecht waardoor alleen de echte sci-fifan blijft kijken. Falling Skies is dus beslist nog niet op het niveau van bv. Battlestar Galactica (de nieuwe serie, de originele zit ongeveer op hetzelfde niveau… en dat is geen compliment!).

BEELD EN GELUID
Toen we de dvd van seizoen 1 bekeken, waren we niet onder de indruk van de beeldkwaliteit, maar aangezien veel van de tekortkomingen (waaronder nogal wat voorbijgestreefde CGI) inherent zijn aan de serie, wilden we niet al te kritisch zijn. In dit tweede seizoen is het beeld er echter zo mogelijk nog wat meer op achteruitgegaan en deze keer kunnen we dat echt niet negeren. Er zit constant een zware korrel in het beeld waardoor het niveau van detail daalt terwijl het contrast ook al verre van optimaal is. Daar komt nog bij dat we in de nachtelijke scènes zelfs macro-blokken opmerkten waardoor deze transfer op zijn best middelmatig is. Het geluid is op hetzelfde niveau als dat van het eerste seizoen. De dialogen zijn nog steeds te allen tijde zeer duidelijk te verstaan, en aangezien er meer actie is in dit seizoen, is er ook meer gebruik gemaakt van de surround luidsprekers. Het is nog steeds niet om van omver te vallen, maar wel fatsoenlijk.

EXTRA'S
Fans van audiocommentaartracks mogen blij zijn want er staan wel vier stuks op deze release met telkens Noah Wyle en enkele andere cast- & crewleden. One Page at a Time: Writing the 2nd American Revolution is een nogal teleurstellend 20 minuten durend overzicht van wat er in het 2e seizoen zoal voorvalt. Interessanter zijn de korte features A Fan’s Perspective: Touring the set of Falling Skies en The Skitter Evolution. De eerste volgt vanzelfsprekend enkele fans die een tour van de set gewonnen hebben, terwijl de tweede toont hoe de makers de Skitters tot leven brengen. De rest van de extra’s bevat vooral promotioneel materiaal dat weinig toevoegt aan de release: een simpele Behind the Scenes, een geanimeerde Trailer voor dit seizoen en een Promo voor seizoen 3.

CONCLUSIE
Het blijft ons verbazen hoe positief de reacties zijn die je op het internet vindt omtrent Falling Skies. Het acteerwerk is middelmatig, de effecten zijn écht niet van deze tijd en voor de rest is het overduidelijk dat er gewoon niet genoeg geld gestopt is in deze serie ten einde er een echte topper van te maken. De concepten en ideeën die in Falling Skies aan bod komen zijn wel goed, maar in hun uitwerking laat men op alle vlakken zware steken vallen. Het potentieel dat we zagen in het eerste seizoen is er nog steeds, maar het wordt ondanks meer focus op actie nog steeds niet benut. Falling Skies blijft zodoende aanvoelen als een sci-fiserie uit de tweede helft van de jaren 80.cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Drew Roy, Maxim Knight, Noah Wyle, Seychelle Gabriel, Will Patton

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
400 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888169599


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans
Extra's:
• Audiocommentaar
• A Fan’s Perspective: Touring the set of Falling Skies
• Behind the Scenes
• One Page at a Time: Writing the 2nd American Revolution
• Season 2 Animated Trailer
• Season 3 Preview
• The Skitter Evolution

Andere recente releases van deze maatschappij