:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 6
STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 6 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-07-15
SERIE
Space, the final frontier. These are the voyages of the Starship Enterprise. It's ongoing mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no one has gone before. Eens je deze woorden hoort, weet je meteen dat je in het universum van Star Trek bent aanbelandt. Het is weliswaar een beetje met de tranen in de ogen, want het zesde seizoen was tevens ook het voorlaatste. Eigenlijk is het een wonder dat de reeks het zovele jaren heeft uitgehouden, want bedenker Gene Rodenberry was in het begin niet meteen wild van Picards avonturen. Maar kijk, meningen verschillen, maar uiteindelijk is Star Trek: The Next Generation nog beter geworden dan de oorspronkelijke serie uit de jaren 60.

Het zesde seizoen dat tussen 1992 en 1993 is uitgezonden en 26 afleveringen telt wordt door menig Trekkie als één van de allerbeste beschouwd. Sommige gaan zelfs zo ver om te zeggen dat je de beste afleveringen in dit seizoen vindt. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen favoriet, maar het hoogtepunt is zonder twijfel Relics omdat daarin Montgomery Scott, bijgenaamd Scotty (James Doohan) terugkeert, ook al is het maar voor één aflevering. Iedereen kent Scotty, want hij is de lieutenant tegen wie kapitein Kirk de beroemde woorden “Scotty, beam me up” richtte.

Een andere aflevering die tot de favorieten van de Trekkies behoren is Rascals waarin de gehele bemanning van de Enterprise jonger wordt, ten minste lichamelijk toch. Trouwens dat team bestaat nog steeds uit Picard (Patrick Stewart), Guinan (Whoopi Goldberg), Ro (Michelle Forbes), Keiko O'Brien (Rosalind Chao), Riker (Jonathan Frakes), LaForge (LeVar Burton), Worf (Michael Dorn) en Data (Brent Spiner). Wie wat is gaan we niet meer herhalen, maar indien al deze namen nobele onbekenden voor je zijn, kun je gerust eens terugklikken op de vorige besprekingen waarin alles mooi wordt verteld.

Dat de androïde (en grapjas) Data een fascinatie voor speurneus Sherlock Holmes heeft, dat wisten we al uit de vorige seizoenen en dat wordt in de aflevering Ship in a Bottle nog maar eens herhaald. Dankzij de holodeck kan Data terug in de tijd reizen en zo in de huid van de onderzoeker kruipen, terwijl Geordi zijn maatje Watson speelt. Het is wel een spelletje dat uit de hand loopt, want Picard moet alles op alles zetten om zijn twee bemanningsleden weer aan boord te krijgen.

Een goed seizoen moet natuurlijk ook een aflevering met de schurk Q (John de Lancie) bevatten. Q behoort tot het onsterfelijke Q-ras, dat buitengewone krachten bezitten, door de tijd kan reizen en ieder voorwerp, zelfs mensen, kan laten verdwijnen. Jean-Luc Picard is steeds het geliefkoosde doelwit van Q geweest en dat is ook het geval in Tapestry.

Je merkt het, er valt wederom weer heel wat te beleven in het heelal. Op de vraag of deze serie nu een aanrader is of niet kun je geen antwoord geven. Zelf vind ik het één van de beste sciencefictionseries die je maar vinden kan, toch heb ik tijdens gespreken met verschillende vrienden (die trouwens voor het genre te vinden zijn!) opgevangen dat ze helemaal niet tuk zijn op de avonturen van Picard en zijn trawanten. Er zit te weinig actie in (onzin!), het is oubollig (misschien, maar het is ten minste degelijk!), men acteert te stijf (dat is waar!) of het oogt gedateerd (zeker niet op deze Blu-ray). Feit is natuurlijk wel dat Star Trek: The Next Generation mijlenver van de jongensdroom van George Lucas is verwijderd. Waarmee we niet willen zeggen dat Luke Skywalker een mindere is (we zouden niet durven!), maar of je nu echt een keuze moet maken tussen Star Trek of Star Wars. Neen, zeker niet! Op naar het zevende (en finale) deel dus!

BEELD EN GELUID
Na zes seizoenen lijkt het wel alsof ik zes maal hetzelfde heb geschreven. De transfer van Star Trek: The Next Generation, Season 6 heeft het oorspronkelijke 1.33:1-beeldformaat. Daardoor zit je wel met twee balken verveeld, maar krijg je gelukkig wel de originele beelden. De beeldkwaliteit is werkelijk verbluffend. Zo moet je maar eens op de kostuums of de binnendecors van het ruimteschip letten. Het geluid bestaat uit een vlekkeloze DTS-HD Master Audio 7.1-soundtrack. Zoals dat bij een sciencefictionserie past hoor je heel wat vreemde geluiden die uit de speakers knallen. Of om het gewoon kort te houden: alles wat een Trekkie zich maar wensen kan!

EXTRA'S
Toen we een jaartje geleden het eerste seizoen van Star Trek: The Next Generation op Blu-ray bespraken, waren we volop in de wolken over het aanbod. Ondertussen is dat al heel wat minder. Niet dat de fan niet op zijn wenken wordt bediend. Het is alleen een beetje minder interessant geworden. Allereerst zijn er wederom een paar episodes die van een audiocommentaar zijn voorzien, alsook een paar weggelaten scènes. Zoals vroeger heb je bij iedere aflevering een Archival Mission Log, waarin elke missie van de Enterprise wordt beschreven. Special Crew Profile: Lt. Cmdr. Data toont je in een kleine 20 minuten het belang van Brent Spiner voor de legendarische televisiereeks. Inside Starfleet Archives: Sets and Props belicht het werk van James Mees die voor heel wat decors verantwoordelijk is.  The Evolution of Star Trek: The Next Generation Part One: The Lithosphere vertelt je wat meer over het succes van het zesde seizoen. In  Noosphere onthult Whoopi Goldberg je waarom ze absoluut bij de Star Trek-crew wilde horen. Voor de rest vind je tal van kleine filmpjes die vooral over de make-up en de sets gaan. Allemaal leuk om te zien, maar je moet echt wel een trouwe Trekkie zijn om er iets aan te hebben. Maar goed, wellicht zijn het alleen maar de Trekkies die zich deze peperdure uitgave zullen aanschaffen.

CONCLUSIE
We zijn het ondertussen al een tijdje gewoon, maar het zesde seizoen van Star Trek: The Next Generation is wederom een hebbeding geworden. De extra’s zijn misschien wel wat minder interessant, de afleveringen daarentegen steeds beter en beter! Het grote nadeel blijft evenwel het prijskaartje van deze Blu-ray-box.coverStudio: Paramount

Regie: Diverse regisseurs
Met: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Gates McFadden, Marina Sirtis, Brent Spiner, Wil Wheaton, Whoopi Goldberg, Colm Meaney

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1992-93

Leeftijd:
6

Speelduur:
1176 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582968460


Beeldformaat:
1.33:1 HD

Geluid:

Engels DTS-HD MA 7.1
Engels Dolby Surround 2.0 
Duits Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Japans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Surround 2.0Ondertitels:
Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Japans, Frans, Zweeds, Deens, Fins, Noors, Latijns-Amerikaans Spaans, Engels CC
Extra's:
• Beyond The Five Year Mission-The Evolution Of Star Trek The Next Generation
• Audiocommentaar bij Relics, Tapestry en Frame Of Mind
• Verwijderde Scènes en Gag Reels
• Archival Mission Logs

Andere recente releases van deze maatschappij