:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHAMELESS (US) - SEIZOEN 2
SHAMELESS (US) - SEIZOEN 2
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-08-11
SERIE
We keren terug naar de familie Gallagher tijdens de zomervakantie. De koude dagen zijn misschien voorbij, maar ook de scholen zijn niet meer open waardoor Fiona het zo mogelijk nog drukker heeft dan normaal en daarnaast moet er extra geld in het zogenaamde “Squirrel Fund” gestoken worden zodat ze de komende winter door kunnen geraken. Zo is het huis plots een kinderopvang geworden en moet Debbie de kinderen onder controle houden terwijl Fiona probeert bij te slapen na haar job als serveuse in een discotheek.

Ian heeft het nog steeds niet makkelijk met zijn homofiele geaardheid en als hij ooit in West Point wil geraken zal hij ook iets moeten doen aan zijn studieresultaten. Lip kan daarbij helpen, maar die heeft het zelf ook druk genoeg met Karen die plots zwanger blijkt te zijn waardoor hijzelf besluit om van school te gaan. Frank zit nog steeds goed bij Sheila, maar aan zijn luizenleventje lijkt een einde te komen als blijkt dat haar pleinvrees onder controle begint te geraken en ze binnen niet al te lange tijd zelfs zijn stamkroeg zal kunnen bezoeken. Met dat in gedachte en het feit dat zij dan wel eens heel wat minder positieve verhalen over hem te horen zou kunnen krijgen, besluit Frank dat het tijd wordt om andere mogelijkheden te onderzoeken om goedkoop (als in: op iemands anders kosten) te leven. Echter, zijn ideeën worden al snel hevig verstoord als plots zijn moeder voor de deur afgeleverd wordt. En als je dacht dat Frank erg was, wacht dan maar tot je grootmoe bezig ziet!

Het tweede seizoen van Shameless borduurt voort op de geschifte verhalen omtrent de familie Gallagher, maar waar de focus toch wel erg op Fiona lag in het eerste seizoen, krijgen zowat alle gezinsleden deze keer evenveel schermtijd. Dat zorgt voor een iets beter gebalanceerd seizoen waardoor je niet de indruk krijgt dat je naar de fictieve versie van een of andere realitysoap kijkt. De verhaallijnen uit seizoen 1 worden mooi voort uitgediept, maar daarnaast worden nieuwe personages geïntroduceerd die eveneens extra gewicht geven aan de serie.

Shameless mag geschift zijn, de balans tussen komedie en tragedie is dit seizoen zowaar nog beter afgesteld waardoor je het ene moment bijna plat ligt van het lachen om in de volgende scène een klap in de maag te krijgen omdat er iets gruwelijk mis is gegaan en iemands dromen plots wederom in lucht zijn opgegaan. En wat de serie zo sterk maakt is dat de personages (vooral Fiona dan) na de zoveelste tegenslag erin slaagt om een reset te doen en de draad weer op te pakken alsof er niets gebeurd is. Schitterend!

BEELD EN GELUID

Het tweede seizoen van Shameless ziet er hetzelfde uit als het eerste wat wil zeggen dat er behalve een beetje (intentioneel) noise eigenlijk niets is om over te klagen. Het niveau van detail is zeer hoog, de zwartwaarden zijn op een paar uitzonderingen na altijd zeer diep en compressiefouten zijn nergens te bekennen. Ook het geluid is vergelijkbaar met aan dat in het eerste seizoen. De dialogen zijn te allen tijde duidelijk en verstaanbaar en vooral het dynamisme van de track valt op doordat er bijna constant wel iets in de achtergrond gebeurt waarvoor de luidsprekers achteraan gebruikt worden (zoals een trein die voorbijkomt). Zeer goed!

EXTRA'S
We beginnen de extra’s met drie featurettes die starten met een 7 minuten durende discussie waarin Emmy Rossum (Fiona) het heeft over haar rol en hoe ze nog meer verantwoordelijkheid krijgt als oude bekenden voorbijkomen (The Complicated Life of Fiona Gallagher). Vervolgens babbelt William H. Macy wat over hoe het is om Frank Gallagher te spelen (The Art of Acting Drunk) om dan naar Behind the Scenes: Writing the ‘Shameless’ Version te gaan waarin producer John Wells, producer/schrijver Mike O’Malley, schrijver Latoya Morgan, supervising producer Nancy Pimental, en co-producer/schrijver Etan Frankel het hebben over de serie van begin tot waar we nu zitten. De Shameless Actor Discussion zijn vijf stukjes waarin bepaalde personages tegen het licht gehouden worden. Cameron Monaghan en Jeremy Allen White hebben het over de twee broers die het met elkaar aan de stok krijgen in dit seizoen; Emmy Rossum en Justin Chatwin babbelen wat over de gecompliceerde relatie tussen Steve en Fiona; Steve Howey en Shanola Hampton gaan wat dieper in op de buren van de Gallaghers; Emma Kenney en Ethan Cutkosky laten zien dat ook de jongsten in de serie wat te zeggen hebben, en Laura Slade Wiggins en Joan Cusack geven finaal wat commentaar op de problematische relatie tussen moeder Sheila en dochter Karen. Verwijderde scènes, een preview voor seizoen 3 en een geschifte muziekvideo sluiten de extra’s af. 

CONCLUSIE
Absurd en Marginaal met hoofdletter M. Shameless is een serie die de onderkant van de maatschappij belicht en je trakteert op de meest waanzinnige taferelen, waarna je bedenkt dat er naar alle waarschijnlijkheid mensen zijn in de echte wereld die NOG geschifter door het leven gaan. Alle absurditeiten daargelaten bevat Shameless echter ook nog plotwendingen die inslaan als een bom waardoor dit niet gewoon platvloerse komedie is maar wel doordacht drama met een heleboel grappige momenten. Seizoen 2 doet het zowaar nog een stuk beter dan het eerste seizoen en is voor ons dan ook zeker een aanrader.cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Cameron Monaghan, Emma Kenney, Emmy Rossum, Jeremy Allen White, Joan Cusack, Shanola Hampton, William H. Macy

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
624 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888169414


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• A Shameless Look at Season 3
• Shameless Actor Discussions
• The Art of Acting Drunk and Writing the Shameless Version
• The Complicated life of Fiona Gallagher
• The Shameless Christmas Carol Music Video
• Unaired Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij