:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIANA ROSS - LIVE IN CENTRAL PARK
DIANA ROSS - LIVE IN CENTRAL PARK
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-08-24
CONCERTFILM
Op 21 juli 1983 gaat voor de Amerikaanse zangeres Diana Ross een droom in werkelijkheid, want die dag staat ze in het New Yorkse Central Park geprogrammeerd voor een gratis concert dat via de satelliet wereldwijd wordt uitgezonden. 400.000 fans verschijnen op de afspraak, maar de weergoden gooien roet in het eten, want was de zon eerder op de dag nog van de partij, tegen de tijd dat de artieste op het immense podium verschijnt is de lucht betrokken en staat er een stevige bries waarvan ze vrij veel last heeft tijdens de eerste songs (Family & It’s My House), want ze heeft moeite om het haar uit haar gezicht te houden. Nog voor ze de Supremes-medley kan inzetten hangen er inktzwarte wolken boven het park en na een flinke donderslag begint het te regenen. Kort daarna valt het water met bakken uit de lucht. Een assistent brengt Diana Ross een jasje, niet alleen omdat de temperatuur een duik heeft genomen, maar vooral omdat de regen haar nauw aansluitend pakje kletsnat maakt waardoor de stof doorzichtig wordt! Terwijl het publiek bescherming zoekt onder plastic en paraplu’s, doet de zangeres een wanhopige poging om het optreden te redden en tijdens Endless Love houdt het zo waar op met regenen, doch niet veel later wordt Central Park opnieuw getrakteerd op een stevige bui en hevige windvlagen. Ross blijft nog met moeite overeind, maar ze zet toch nog Reach Out and Touch in, dat ze regelmatig onderbreekt voor aanwijzingen over de veiligste manier om het terrein te verlaten. Ze probeert het publiek gerust te stellen en doet een beroep op ieders energie om de problemen het hoofd te bieden. Na 45 minuten moet ze noodgedwongen de handdoek in de ring gooien, want ze is helemaal doorweekt en afgekoeld en aan de regenbuien schijnt geen einde meer te komen. Een droom valt letterlijk in het water. Maar Diana Ross is er de vrouw niet naar om zich bij een nederlaag neer te leggen en dus belooft ze het publiek de dag nadien het concert helemaal over te doen.

 

’s Avond is het verzopen concert hét hoofdthema in alle journaals in New York en in de rest van Amerika. Men prijst Ross’ optreden en vooral de manier waarop ze aan crowd control heeft gedaan zodat grote ongelukken uit zijn gebleven. Om zes uur de volgende ochtend worden de grote middelen ingezet om het terrein in Central Park in orde te brengen, geen makkelijk klus, want niet alleen moet het afval van 400.000 mensen worden verwijderd, op de publieksruimte staat ondertussen een plas water ter grootte van een klein meer…

 

Maar in Amerika kunnen ze wonder doen als ze dat echt willen en dus verschijnt Diana Ross om klokslag 18.00 uur op de afspraak onder een felblauwe hemel. Haar oranje pakje heeft ze verruild voor een paarse body en om de stemming erin te brengen begint ze het concert met I’m Coming Out, zo waar de meest toepasselijke song die ze in deze omstandigheden als entree kon bedenken. De verslaggeving op radio en televisie heeft z’n effect niet gemist, want de massa van de vorige dag is ondertussen aangegroeid tot bijna 800.000 fans, waardoor het concert het vorige Central Park-record moeiteloos breekt. Diana Ross werkt het 115 minuten durende optreden vlekkeloos af. Tussen de songs vertelt ze grapjes en zet ze het publiek aan om te participeren, want dit is niet alleen de mooiste dag van haar leven, hij moet ook memorabel zijn voor de fans. Met een uitgebreide versie van Ain’t No Mountain High Enough krijgt het concert na bijna 2 uur z’n beslag. Met het rustige All For One neemt ze afscheid en kalmeert ze de gemoederen zodat er ook dit keer geen ongelukken gebeuren bij het ontruimen van het terrein.

 
PLAYLIST
I’m Coming Out
Home
Family
It’s My House
Let’s Go Up
Reach Out and Touch (Somebody’s Hand)
Supremes-medley
God Bless the Child
Mirror, Mirror
Manjiac
You Can’t Hurry Love
Upside Down
So Close
Why Do Fools Fall in Love
Ribbon in the Sky
Beat It
Muscle
Endless Love
Theme from Mahogany (Do You Know Where You’re Going To)
Ain’t no Mountain High Enough
All for One
 

 

De playlist van het concert (21 songs) is een mengeling van hits en stevige ballades met uiteraard een ruim geapprecieerde Supremes-medley (Reflections, Baby Love en Stop! In the Name of Love) met even later You Can’t Hurry Love als toemaatje. God Bless the Child uit Lady Sings the Blues (1972) en het Theme from Mahogany (1975) – Ross speelde de hoofdrol in beide bioscoopfilms – mogen uiteraard niet ontbreken en van haar pupil Michael Jackson doet ze een cover van Beat it én zingt ze het nummer dat hij special voor haar schreef: Muscle. Alles bij elkaar een evenwichtige selectie uit een lange en indrukwekkende carrière die begon in de jaren zestig met The Supremes (later: Diana Ross & The Supremes), de meest succesvolle Motownband die 12 nummer 1-hits scoorde in de Amerikaans hitparade. In 1969 ging Diana Ross solo en scoorde ze op haar eentje nog 6 nummer 1-hits, waarmee ze afgetekend de succesvolste zwarte artieste is uit de Amerikaanse naoorlogse muziekindustrie.

 

De concertfilm begint met een korte samenvatting over de gebeurtenissen in Central Park op 21 juli 1983. Vervolgens krijgt u een indruk van de perscommentaren en de nieuwsitems op de New Yorkse televisie over het uitgeregende concert en na ruim tien minuten krijgt u dan het integrale concert van de dag nadien te zien.

 
BEELD EN GELUID
De screenshots op Google over dit concert zijn verre van scherp, maar de concertfilm zelf heeft geen last van wazige beelden of kleurverschuiving. Het concert is destijds wereldwijd uitgezonden via de satelliet, maar de tapes hebben al die tijd in het archief gelegen, waardoor ze zo goed als onbeschadigd zijn gebleven. Het beeld is verrassend scherp en goed van kwaliteit, zonder ongerechtigheden. Het geluid heeft uiteraard de beperkingen van een live-optreden en vooral de opnamen van de eerste dag laten vaak te wensen over, want de wind speelde de opnameploeg duidelijk parten. Wat u overigens niet zal verbazen.

 
EXTRA’S
Als extra ziet u de integrale opname van het concert op 21 juli 1983 met commentaar van Steve Binder. Het is wellicht één van de meest indrukwekkende stukjes concertfilm die ooit op tape zijn vastgelegd.
 
CONCLUSIE
Ik kan mij niet herinneren of dit concert destijds in Vlaanderen of Nederland op de buis is geweest, maar wie er destijds over heeft gelezen, die wil beslist weten what the fuck it was all about. Die kans krijgt u nu, want niet eerder zijn de beide concerten op dvd verschenen. U hoeft niet van Diana Ross of van haar muziek te houden om onder de indruk te zijn van de manier waarop ze haar levensdroom probeert te redden op die onfortuinlijke 21ste juli 1983.cover
Studio: Universal

Regie: Steve Binder
Met: Diana Ross

Film:
8/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
AL

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
602537045921


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
Complete Rain-Shortened Concert from the Previous Day (45 min.)
Commentary by Director Steve Binder

Andere recente releases van deze maatschappij