:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEED FOR SPEED
NEED FOR SPEED (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-08-24
FILM
Het gaat Tobey Marshall niet echt voor de wind. Hij mag dan wel een lokale held zijn op het gebied van straatraces en zelfs de aandacht krijgen van de geheimzinnige straatrace-organisator Monarch, de tuninggarage die hij samen met enkele vrienden exploiteert draait verlies en de bank staatl klaar om er de stekker uit te trekken. Na winst in een race in zijn thuisplaats Mt. Kisco doet Dino Brewster, een rijkeluisjongen die het tot professioneel racer geschopt heeft en eveneens Tobeys vriendin Anita voor zich gewonnen heeft, hem een voorstel: hij heeft de laatste Mustang waaraan Carol Shelby werkte op de kop kunnen tikken en als Tobey ervoor zorgt dat hij afgewerkt wordt krijgt hij 25% van wat de wagen opbrengt bij verkoop.

Ondanks hun onderlinge rivaliteit gaat Tobey op het voorstel in en samen met zijn mannen slaagt op grandioze wijze in z'n opzet. De auto wordt na inspectie verkocht voor net geen 3 miljoen dollar, maar tijdens een discussie laaien de oude gevoelens weer op en de twee mannen besluiten het in een race uit te vechten. Het gaat echter helemaal mis. Er gebeurt een ongeluk waarbij een van Tobey’s vrienden om het leven komt, en aangezien Dino het hazenpad kiest blijft Tobey als enige verdachte voor het ongeluk achter. Gevolg: hij mag een paar jaartjes brommenwegens onvrijwillige doodslag. Als hij op borgstelling vrijkomt,  blijft hij niet lang bij de pakken zitten. Hij contacteert de koper van de Shelby die hij afgewerkt heeft om ermee naar de andere kant van de VS te rijden waar hij mee wil doen aan de illustere illegale DeLeon-straatrace om zo niet alleen een heel pak geld te verdienen, maar eveneens wraak te nemen op Dino...

Gebaseerd op de bekende reeks games van Electronic Arts is Need For Speed een volbloed film voor fans van snelle wagens. De Ford Mustang die hierboven al even aan bod kwam is maar het topje van de ijsberg aan lekkers dat je wordt voorgezet. Koenigsegg, Saleen, McLaren, Lamborghini, … autofreaks worden verwend! Dat is echter niet echt een reden om de film te gaan bekijken, eerder om naar het autosalon te gaan. Voor een film moet er drama, spanning en actie aanwezig zijn, toch in dit genre. En dat is er wel degelijk!

Het verhaal bevat wel wat teveel verschillende plotlijnen die door elkaar worden gehaspeld terwijl er dan weer wat gaten zitten op andere plaatsen (wat zou Tobey doen als hij geen wagen te pakken kreeg? Hoe wilde hij zijn onschuld bewijzen of wraak nemen? …) en er is op inhoudelijk vlak veel waarover we negatieve opmerkingen zouden kunnen maken, maar dat vergeven we de makers voor een keer omdat alles gewoonweg goed gefilmd wordt en de sfeer van het scherm spat. De film duurt een dikke twee uur en is duidelijk in drie delen gesplitst waarbij je je kan afvragen of het misschien niet wat te veel is, maar je verveelt je op geen enkel moment, er is altijd wel wat gaande, en als het dan net even wat rustiger wordt is er wel iemand die een of andere grap maakt om de spanning even te relativeren zonder dat je je begint te irriteren.
 
BEELD EN GELUID
Terwijl we om de oren geslagen worden met allerlei bigbudgetactiefilms die het vooral moeten hebben van door CGI-opgepompte beelden (Pompeii!) hebben we toch een minder voor de hand liggende tip indien je je surroundset wil demonstreren: deze Need for Speed is namelijk schitterend! Elk klein spikkeltje detail wordt gewoon haarfijn weergegeven, kleuren zijn vol en levendig, het contrast is top, zwartwaarden zijn zo diep dat je er bijna in kan verdrinken en we hebben geen enkele compressiefout gevonden. Het geluid is zo mogelijk nog beter. Het gaat hier niet om “luid, luider, luidst”, maar om grommende bassen, hoogtoerige motoren die staan te huilen en banden die werkelijk stukjes rubber achterlaten op het asfalt. Dat allemaal met een perfecte plaatsing en precisie zodat je elk moment een opgevoerde Ford Mustang in je woonkamer verwacht te horen binnenrijden. Dat allemaal zonder ook maar een enkel moment de dialogen te overstemmen of het volume onnodig hoog op te voeren. Het is dat we maar tot 10 gaan in onze score want dit is zowat het beste wat we in lange tijd gehoord hebben.

EXTRA'S
Na een nogal technische audiocommentaartrack waarin regisseur Scott Waugh en Aaron Paul herinneringen ophalen aan het maken van de film, kunnen we kijken naar Capturing Speed: Making An Authentic Car Movie, een kleine tien minuten durende kijk op hoe men heeft geprobeerd om zo weinig mogelijk CGI te gebruiken voor Need For Speed en hoe men dat heeft gerealiseerd met nieuwe camera’s, stuntmannen en zelfs nagemaakte supersportwagens. In Ties that Bind krijgen we regisseur Scott Waugh wederom aan het woord en deze keer over hoe het was om op te groeien als vriend van een familie van stuntmannen die dit werk al gedurende generaties doen en het valt vooral op hoeveel respect hij heeft voor de passie en toewijding van deze mensen. Waugh heeft het in het dik 10 minuten durend stuk The Circus Is In Town over het filmen terwijl ze van locatie naar locatie gingen. Monarch & Maverick Outtakes (nee, ze zijn inderdaad niet zo grappig) en een viertal verwijderde scènes sluiten de extra’s af.

CONCLUSIE
We hadden absoluut geen hoge verwachtingen over deze Need For Speed - en als dat onze score beïnvloed heeft excuseren we ons daar nu al voor - maar je voelt aan alles dat er passie zit in deze productie en dat is ook al heel wat dezer dagen waarin generische hersenloze blockbusters aan de lopende band en zonder hart gemaakt lijken te zijn. Aaron Paul is geen Vin Diesel, maar dat weerhoudt ons niet om Need For Speed zonder probleem op eenzelfde niveau als de Fast & Furious-serie te plaatsen.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Scott Waugh
Met: Aaron Paul, Dominic Cooper, Imogen Poots, Rami Malek, Ramon Rodriguez, Scott Mescudi

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045242589


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Capturing speed: making an authentic car movie
• Monarch and Maverick outtakes
• Ties that bind the circus is in town
• Verwijderde Scènes

Andere recente releases van deze maatschappij