:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NUT JOB, THE
NUT JOB, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-08-28
FILM
Winter is coming. In een park maken de dieren zich extreem zorgen over de voorraad nootjes die ze nog over hebben - duidelijk veel te weinig - om de winter door te komen. Het motto van einzelgänger Surly de eekhoorn (Will Arnett) is echter solidariteit is wat de ezel schijt, en samen met zijn compagnon, de doofstomme rat Buddy (Robert Tinkler), heeft hij het plan opgevat om een nootjeskraam dat geposteerd is vòòr de ingang van het park, te plunderen. Het plan loopt echter fout af en de nootjeskar, gecombineerd met een brandende gasfles, zorgt ervoor dat de boom in het park waar de dieren hun nootjes in stockeren, afbrandt. Surly wordt door de strenge leider van de dieren, Raccoon (Liam Neeson), voor zijn stunt verbannen uit het park en is gedoemd om de rest van zijn dagen te slijten in... DE STAD! Een team, bestaande uit de vrouwelijke eekhoorn Andie (Katherine Heigl) en beroepssnoever Grayson (Brendan Fraser), wordt op expeditie uitgestuurd om de voedselvoorraad aan te vullen.




Surly en Buddy hebben intussen hun intrek genomen in een nootjeswinkel waar ze toevallig op zijn gestuit, pal tegenover het park. In de kelders vinden ze nootjes genoeg om zich de hele winter kotsmisselijk ziek te eten, en Surly is compleet niet van plan om de buit met de dieren uit het park te delen. De nootjeswinkel werd echter opgekocht door vier niet al te snuggere gangsters die van plan zijn om vanuit de kelder een tunnel te boren naar het bankgebouw aan de overkant van de straat, met de bedoeling de kluis leeg te roven en de zakken geld te vervangen door zakken nootjes opdat de bankbedienden pas de switch zouden merken tegen dat de overvallers al lang met de noorderzon zijn verdwenen. Surly kan het allemaal niet veel schelen: hij wil gewoon de nootjes achterover drukken, maar hij heeft daarbij een hondenfluitje nodig om de waakhond van dienst te kunnen verschalken. Als het fluitje in de handen van Andie terechtkomt, heeft Surly geen andere keuze dan een deal te sluiten en te beloven dat hij de nootjes fifty-fifty zal delen met de andere dieren uit het park. Hij komt echter te weten dat Raccoon niet zomaar van plan is om de nootjes gratis uit te delen, dit om zijn positie van leider van het bos te consolideren. En ook de gangsters in kwestie krijgen te maken met onenigheid, want zelfs met hun beperkt IQ kunnen ze toch nog uitdokteren dat de buit delen door twee voordeliger is dan ze te delen door vier...




Telkens ik in de Verenigde Staten kom, merk ik dat er daar kwalitatief vrij goede animatiefilms worden uitgegeven die de Europese markt niet halen. Vorig jaar stuitte ik in een winkeltje in Alaska op de vermakelijke prent Escape From Planet Earth, en dit jaar was blijkbaar dé hit deze The Nut Job die voor weggeefprijzen in diverse winkels naar het hoofd van de argeloze consument werd geslingerd. Deze in Zuid-Korea in elkaar gedraaide animatiefilm van het mij schier onbekende ToonBox Entertainment heeft me alleszins weten te overtuigen: de animatie is niet alleen mooi, de twee niet lineair door elkaar lopende verhaallijnen van de eekhoorns die een nootjeswinkel trachten leeg te plunderen en de bankovervallers die een kluis trachten te kraken, lopen mooi in elkaar over, wat een paar fraaie parallelle montages oplevert en in het speelse scenario de mogelijkheden tot grappen open laat als de beide facties bijvoorbeeld gebruik willen maken van dezelfde tunnel. De meerwaarde van de film zit 'm ongetwijfeld in de bizarre vriendschap tussen de op zichzelf aangewezen Surly en zijn compagnon de route Buddy, die gaandeweg de film aan momentum wint. Het scenario is niet helemaal stereotiep en bevat enkele fijne bijdragen van stemacteurs als Brendan Fraser en Liam Neeson. Bepaalde aspecten van het verhaal deden me spontaan denken aan Open Season, maar het tempo in deze film zit duidelijk veel strakker. Ook het kolossaal onderschatte Flushed Away (Dreamworks department of Blu-ray releases, are you reading this?), wat ik in mijn oorspronkelijke review omschreef als misschien niet innoverend, maar verdorie knap gevisualiseerd familie-entertainment kan de vergelijking met deze prent doorstaan. De vele referenties naar diverse heist-films maakt het ook voor volwassenen een aardige rit. De film verdient inhoudelijk een 8,5/10, maar ik trek een punt af omwille van de té blatante plug voor de strontmuziek van Zuid-Korea's ergerlijkste zingende rijstwafel Psy die zijn kutnummer Gangnam Style hier - overigens compleet overbodig - overvloedig ten berde mag brengen.




BEELD EN GELUID
The Nut Job beschikt net als de meeste computeranimatiefilms over een maagdelijk schone transfer waar niet veel op aan te merken is, in levendige kleuren en met een haarscherp contrast. De textuur van de pels is misschien niet even geraffineerd als wat we gewoon zijn van films zoals Pixars Monsters University, maar voor een essentieel oneerbiedig werkstukje als dit valt dit geweldig mee. De enige aanwezige geluidstrack is een goed gedoseerde Engelse DTS-HD MA 5.1-track waarin al eens een nootjeskar ontploft en in een poging om een tunnel te boren naar de bank niet gekeken wordt op een staaf dynamiet meer of minder. Ondertiteling is aanwezig in Engels CC.




EXTRA'S
Vooraleer de typisch uniform vormgegeven geanimeerde menu's van Universal starten, heeft u zich ongetwijfeld door de resem cross-promotionele trailers moeten worstelen. Naast een handjevol verwijderde scènes (5:20) en niet veel voorstellende storyboards (2:42) krijgt u een korte documentaire The great nut heist (2:06) die ook niet méér voorstelt dan een elektronisch perspakket. Enige relevante toevoeging is die van twee animated shorts: Surly Squirrel (10:52) is een vroeg filmpje met redelijk amateuristische CGI waarin een compleet ander gevoicete Surly en Buddy analoog aan het verhaal uit de hoofdfilm een stuk pizza uit een vuilnisbak proberen te stelen terwijl enkele gangsters het op de inhoud van de kluis van een bank hebben gemunt. Een tweede filmpje, Nuts & Robbers (4:22), is duidelijk van recentere datum, en daarin zien we Surly en Buddy, nagenoeg hetzelfde geanimeerd als in de hoofdfilm, wraak nemen op een overvaller die voor de ingang van de bank op zijn maat staat te wachten, maar niet bereid is om zijn zakje nootjes met de twee hongerige dieren te delen. Tot slot krijgt u nog eens de vermaledijde end credits sequence(3:45) zonder de credits, maar met de shitmuziek van Psy.

CONCLUSIE
I really like this movie. Mee door zijn geringe aanschafprijs een tip voor wie al eens iets uit de States importeert. De disk is bovendien regiovrij. What's not to like?


cover



Studio: Universal

Regie: Peter Lepeniotis
Met: Will Arnett, Brendan Fraser, Liam Neeson, Katherine Heigl, Stephen Lang, Jeff Dunham, Gabriel Iglesias, Sarah Gadon

Film:
7,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2014

Leeftijd:
PG

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0025192200823


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Cross-promotionele trailers
• Verwijderde scènes
• Storyboards
• Documentaire "The great nut heist"
• Animated shorts:
- Surly Squirrel
- Nuts & Robbers
• End credits sequence

Andere recente releases van deze maatschappij