:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 8 (THE FINAL SEASON)
DEXTER - SEIZOEN 8 (THE FINAL SEASON) (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-09-25
SERIE
Het laatste seizoen van Dexter begint met zusje Deb die het serieus moeilijk heeft met het idee dat haar broer een seriemoordenaar is en zijzelf een moord gepleegd heeft om hem te beschermen. Ze is vertrokken bij de politie en werkt nu als privédetective terwijl ze voor de rest vooral probeert bij Dexter uit de buurt te blijven. Hijzelf maakt zich echter zorgen om zijn zus en dat is niet ongegrond want haar emotionele toestand kan wel eens een gevaar voor hem worden.

Deb is echter niet Dexters grootste probleem. Plots staat een zekere Dokter Vogel in het politiebureau en zij komt hem even leuk vertellen dat zij degene is die eigenlijk Harry’s code ontworpen heeft. Blijkt dat Harry het destijds toch wel serieus moeilijk had met de “speciale noden” van Dexter en Dokter Vogel gevraagd heeft om advies. Dat zij nu plots ten tonele komt is natuurlijk ook niet zonder reden; er is een seriemoordenaar aan het werk en die blijkt ergens een band met haar te hebben want telkens er een lijk gevonden wordt ligt er plots een pakketje voor haar deur met een deel van het lichaam. Omdat ze vermoedt dat een van haar voormalige patiënten verantwoordelijk is voor de moorden en ze in het verleden nogal eens twijfelachtige praktijken erop nagehouden heeft wat betreft therapie, wil ze niet naar de politie stappen en vraagt ze dus Dexter om haar te helpen de zaak op te lossen.

Alsof Dexter daarmee nog niet genoeg aan zijn hoofd heeft komt plots ook nog de liefde van zijn leven aankloppen: Hannah! Na haar ontsnapping uit de gevangenis heeft ze bescherming gevonden bij een rijke zakenman die in het verleden al duidelijk had gemaakt dat hij haar wel zag zitten, maar nu ze met hem samen is blijkt dat de man toch wel wat overdreven obsessief gedrag vertoont waar zij moeilijk mee om kan en waarbij ze Dexters hulp goed kan gebruiken.

Zoals je kan lezen in bovenstaande is dit finale seizoen van Dexter goed gevuld, maar dat is net ook een van de grootste problemen. Er gebeurt immers zoveel dat niet alleen Dexter het moeilijk krijgt om alles bij elkaar te houden, maar ook de andere personages en finaal dus ook de kijker. Personages die duidelijk een bepaalde kant van Dexter moeten toelichten of ondersteunen krijgen plots een andere invulling, bepaalde vaste waarden worden overboord gegooid en het eindresultaat is een seizoen dat toch wel een beetje met haken en ogen aan elkaar hangt.

Is het finale seizoen een seizoen teveel? Ja en nee. Met seizoen 7 werd het slabakkende niveau opnieuw wat opgetrokken en men probeert in die lijn voort te werken, maar het is duidelijk dat de inspiratie omtrent de gevestigde waarden een beetje op is. Daardoor hebben de makers beslissingenmoeten nemen die niet iedereen evenzeer zal appreciëren zoals het feit dat Hannah eerder door moet gaan als een tegenpool voor Deb terwijl een leven met haar nu plots het ultieme einddoel zou kunnen worden. Voorts worden zijn er tegen het einde nog wat wendingen die nét wat te makkelijk overkomen (we zeggen niet dat ze voor de personages leuk zijn!) en het échte einde mag dan wel schrijnend zijn, het is ook weer totaal onlogisch en laat teveel vragen open. Echter, als je niet teveel nadenkt over de psychologie en je laat meevoeren door het verhaal, dan valt het allemaal best nog wel mee. Enkel jammer dat we van Dexter toch wel wat beter gewend zijn.

BEELD EN GELUID
In onze bespreking van het zevende seizoen van Dexter vertelden we al dat de beeldkwaliteit van deze serie op Blu-ray zonder twijfel spectaculair genoemd kan worden en dat is bij dit achtste en laatste seizoen niet anders. Het niveau van detail is zeer hoog, de kleuren zijn fantastisch om naar te kijken, het contrast is perfect zoals je het zou verwachten, en ook de nachtscènes zijn schitterend om te bekijken dankzij het hoge detail, maar eveneens vanwege de diepe zwartwaarden die je echt bijna laten verzuipen. Net zoals vorige keer zouden we kunnen stellen dat de huidstinten bij momenten een beetje gelig uitslaan, maar als je naar het gehele beeld kijkt is dat maar een klein minpuntje. Qua geluid kunnen we eigenlijk een copy/paste doen van wat we bij het vorige seizoen vermeldden aangezien de kwaliteit nagenoeg dezelfde is. De muziek komt mooi uit alle speakers, de dialogen worden perfect weergegeven en als er al eens wat actie is springt ook de subwoofer duidelijk bij. We hebben al beter gehoord, maar gezien het type van serie is de TrueHD 5.1-track toch wel zeer goed te noemen.

EXTRA'S
Aangezien het aantal extra’s bij vorige seizoenen aan de magere kant was zou je mogelijk verwachten dat het laatste seizoen dat goed zou maken. Niet dus! We krijgen een aantal korte – vooral promotionele – features die niet echt veel voorstellen. Episode 802: Directed by Michael C. Hall duurt net iets meer dan 2 minuten en spreekt voor zichzelf, The Code gaat gedurende iets meer dan 7 minuten wat dieper in op hoe Harry's code voor Dexter geconcipieerd werd, Cop to Killer is dan waar een dikke drie minuten over de evolutie van Debs personage, en de net iets meer dan zes minuten durende The Evolution of Dexter Morgan spreekt ook al voor zich.

CONCLUSIE
Het laatste seizoen van Dexter slaagt er perfect in om alle losse eindjes af te handelen, maar jammer genoeg niet op een manier die je ook effectief bevredigt.coverStudio: Paramount

Regie: diverse
Met: C.S. Lee, David Zayas, Desmond Harrington, James Remar, Jennifer Carpenter, Michael C. Hall

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
635 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582968484


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Noors, Zweeds
Extra's:
• '’From Cop to Killer’’ Featurette
• Dubbing Dexter
• Season 8 episode 2 directed by Michael C.Hall
• The Code
• The evolution of Dexter Morgan

Andere recente releases van deze maatschappij