:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRACULA - SEIZOEN 1
DRACULA - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-10-01
SERIE
De rijke Amerikaan Alexander Grayson arriveert in het Victoriaanse Londen van 1896 en zorgt ervoor dat zijn entree niet onopgemerkt aan de beau monde van de stad voorbijgaat. Tijdens een groot feest dat hij organiseert om zich voor te stellen, geeft hij een voorproefje van technologie die hij binnenkort op de markt wil brengen: draadloze elektriciteit!

Zijn demonstratie slaat in als een bom en dat vooral omdat zijn uitvinding het einde zou kunnen betekenen van het olietijdperk, exact wat hij hoopt te bereiken. Immers, Grayson is niemand minder dan Dracula die een pact gesloten heeft met professor Van Helsing om samen een einde te maken aan de Orde der Draken, die eeuwen geleden Dracula’s vrouw Ilona vermoord en recenter ook Van Helsing van zijn gezin beroofd heeft. Als ze olie waardeloos maken zorgen ze ervoor dat de machtsbasis van de Orde wegvalt en kunnen ze eindelijk wraak nemen voor het onrecht dat hen is aangedaan. De zaken worden echter heel wat gecompliceerder als Dracula tijdens zijn demonstratie een zekere Mina Murray in het publiek ziet staan, want deze Mina lijkt als twee druppels water op zijn geliefde Ilona...

De makers van dit nieuwe Dracula-verhaal hebben duidelijk hun inspiratie bij Bram Stoker gehaald. Zo zijn naast Dracula en zijn aartsvijand Van Helsing ook andere personages uit het werk van Stoker aanwezig, zoals R.M. Renfield, Jonathan Harker, Mina Murray, en zelfs Lucy Westenra. Daar houdt echter de vergelijking met het originele werk op. In plaats van de strijd tussen Dracula en Van Helsing krijgen we een verhaal te zien waarin beide heren samenwerken om een geheim genootschap ten gronde te richten, maar het waarom ervan is nogal schimmig.

Zo wil Dracula wraak vanwege de dood van zijn voormalige liefde Ilona, maar die blijkt gereïncarneerd te zijn in de figuur van Mina Murray waardoor je je kan afvragen wat het nut is van deze hele actie en dan hebben we het nog niet over het feit dat de moordenaars al eeuwen dood zijn en de huidige leden van de Orde slechts verre afstammelingen van de originele daders. Van Helsing werkt dan weer samen met Dracula omdat ook hij wraak wil nemen op de Orde van de Draken en dat vanwege het feit dat ze zijn vrouw en kinderen vermoord heeft. Waarom dat gezin eraan moest blijft echter een groot mysterie, alsook waarom hij Dracula’s hulp nodig zou hebben, want hij blijkt degene te zijn die het hele actieplan opgezet heeft en Dracula mag vooral de “showman” spelen... Dat zijn slechts een paar voorbeelden die aantonen dat er toch wel hier en daar serieuze gaten in de plot zitten en dan hebben we het nog niet gehad over het hele gedoe met de “groene energie”, wat wel een héél vergezocht plan is om de strijd aan te gaan tegen de Orde van de Draken.

Als je je zo ver kan krijgen dat je niet al te veel nadenkt over de kraters in het verhaal, dan merk je wel dat het allemaal zeer mooi in beeld gebracht is en dat zowel Jonathan Rhys Meyers (Dracula), Nonso Anozie (R.M. Renfield) en Victoria Smurfit (Lady Jayne Wetherby) werkelijk een plezier zijn om naar te kijken, maar dat heeft dan weer als nevenwerking dat de acteerprestaties van sommige andere leden van de cast nogal amateuristisch overkomen.

BEELD EN GELUID

Over het beeld en het geluid van deze Blu-ray kunnen we absoluut niet klagen. Overdag spatten de kleuren gewoonweg van het scherm terwijl men ‘s nachts het wat ingetogener aanpakt om de duistere sfeer van de serie wat meer te accentueren. Er wordt nogal regelmatig gebruik gemaakt van filters die sommige delen van het scherm softer maken, maar dat is een bewuste keuze van de makers, wederom om de sfeer te beklemtonen. Wat scherp moet zijn is ook effectief scherp en compressiefouten zijn compleet afwezig. In het geluid valt vooral de muziek op die zeer regelmatig vanuit alle kanalen op de voorgrond treedt zonder dat effecten van bijvoorbeeld voorbijrijdende koetsen eronder lijden. De DTS-HD MA 5.1-track doet uitstekend zijn werk en dialogen worden ook nooit overstemd.

EXTRA'S
Verwijderde scènes, enkele webisodes van “Van Helsing’s Lost Tapes” waarin we experimenten van de professor te zien krijgen, geanimeerde webisodes omtrent de origine van Dracula (Dracula Rising), “Creating the world of Dracula” over sets en locaties, en “New World” wat een redelijk standaard “behind the scenes”-feature is.

CONCLUSIE
Deze tv-serie omtrent Bram Stokers bekende vampier draait eigenlijk op de goede prestaties van enkele acteurs, de mooie beelden en de sfeervolle muziek. Het verhaal is origineel maar wat vergezocht en bevat te veel gaten in de plot om echt geloofwaardig over te komen; en dat niet de hele cast even goede prestaties neerzet zorgt er alleen nog meer voor dat de algemene indruk niet echt positief is. Het verrast dan ook niet dat er geen tweede seizoen op komst is.coverStudio: Universal

Regie: Verscheidene
Met: Jessica De Gouw, Jonathan Rhys Meyers, Katie McGrath, Nonso Anozie, Oliver Jackson-Cohen, Thomas Kretschmann, Victoria Smurfit

Film:
5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
420 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083014315


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Engels, Fins, Frans, Noors, Zweeds
Extra's:
• Creating the World of Dracula
• Dracula Rising – Animated Series
• New Blood
• Van Helsing’s Lost Tapes
• Verwijderde Scènes

Andere recente releases van deze maatschappij