:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOUIS COUPERUS COLLECTORS BOX
LOUIS COUPERUS COLLECTORS BOX
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-11-04
TV-SERIES
Drie tv-spelen naar de romans van de Nederlandse schrijver Louis Couperus zijn door JustBridge Entertainment in één box en tegen een aantrekkelijke prijs verzameld. Het gaat om twee opnamen uit de jaren 70 en eentje uit het begin van de jaren 90 (Eline Vere) met grote namen uit de toenmalige Nederlandse showbusinesswereld en dus is er naast het literair en dramatisch belang van deze series beslist ook sprake van een mate van nostalgie voor wie toentertijd aan de beeldbuis gekluisterd zat. Technisch is het allemaal niet meer naar de normen van vandaag, maar nog wel goed genoeg.

 
De Stille Kracht (1974)
Otto van Oudijck is de Nederlandse koloniale bestuurder (hij wordt resident genoemd) van Laboewangi op Java en in die functie staat hij boven de plaatselijke adel die haar oude, zij het beperkte machtspositie heeft kunnen behouden dank zij haar eed van trouw aan de Nederlandse kroon. Omdat hij een druk bestaan leidt, merkt Otto van Oudijck, inmiddels van middelbare leeftijd, aanvankelijk niet dat z’n veel jongere vrouw Leonie hem bedriegt met Theo, de zoon uit z’n eerdere huwelijk, en even later ook met de dandyachtige Addy De Luce, het vriendje van z’n dochter Doddy. Maar Van Oudijck is zelf ook geen heilige, want snel zal blijken dat hij een buitenechtelijke zoon heeft die ongeveer even oud is als Theo. En terwijl Leonie smoesjes verzint om haar vele minnaars in Batavia (huidige Jakarta) of Soerabaja op te zoeken, overlijdt de oude Javaanse regent en wordt hij opgevolgd door z’n zoon van wie bekend is dat hij voornamelijk interesse heeft voor occulte aangelegenheden en met wie het wellicht moeilijk samenwerken wordt. Er ontstaat een conflict als blijkt dat Soenario, de regent van het naburige district (oom van de nieuwe regent én broer van diens moeder) de salarissen van de Javaanse ambtenaren in eigen zak heeft gestopt om z’n gokschulden te betalen. Otto van Oudijck spreekt de nieuwe regent eropaan en eist dat die z’n oom tot de orde roept, maar als ook de maand nadien de salarissen verdwijnen, is hij als resident verplicht om een afzettingsprocedure in te leiden.
 

De volledige bespreking van De Stille Kracht kan u hier lezen.

 

Eline Vere (1991)
De jonge Eline Vere is mooi en rijk en het leven lacht haar toe. Ze woont in het huis van haar zusje Betsy en zwager Henk, maar ondanks de vele soirees en feestjes voelt ze zich tussen de elite in Den Haag nauwelijks op haar plaats. Tijdens een bezoek aan het theater wordt ze verliefd op de Belgische operatenor Fabrice die haar tijdens het uitbundige applaus een rode roos toegooit. Met de honden van Henk maakt ze elke ochtend een wandeling in de hoop haar favoriet tegen te komen in het park. Ze is als een tiener van 16 die dweept met popartiesten op televisie, alleen zijn er die niet op het einde van de 19de eeuw en al helemaal niet in Den Haag, waar het leven volgens een strenge en onbuigzame etiquette georganiseerd is. Op haar verjaardag krijgt ze van een onbekende een dure ingelegde waaier, uiteraard van Fabrice, stelt ze zich voor, want wie anders wist dat ze die in de schouwburg van het balkon had laten vallen? Ze koopt in het geniep ansichtkaarten met de beeltenis van de Belg, die ze in een album plakt, maar er wacht haar een dubbele ontgoocheling als de echte Fabrice ondertussen een oude man blijkt te zijn die zich verschuilt achter een brede rode sjerp, en de waaier een cadeau van Otto van Erlevoort blijkt te zijn, een vriend van de familie met wie ze zich na bemiddeling van de familie verlooft.
 

De volledige bespreking van Eline Vere kan u hier lezen.

 

Van Oude Mensen De Dingen Die Voorbij Gaan (1975)
Van Oude Mensen De Dingen Die Voorbij Gaan is de verfilming van de sinds 1904 in het tijdschrift Groot Nederland gepubliceerde en in 1906 in boekvorm uitgegeven roman van de Nederlandse schrijver Louis Couperus over de Haagse familie Dercksz, een geslacht van gegoede heren en dames dat in de 19de eeuw hoge functies bekleedde (althans de mannen) in de Nederlandse administratie in Indië. Otillie Dercksz is de enige overlevende van de oude generatie. Ze is inmiddels 97 en woont in een riant huis op de Nassaulaan dat ze sinds vele jaren niet meer heeft verlaten omdat ze slecht te been is. Ze wordt verzorgd door een inwonend dienstmeisje en blijft op de hoogte omtrent het reilen zeilen in de familie via de gesprekken met een stroom van bezoekers: kinderen, kleinkinderen, andere familieleden en vrienden. Emile Takma, inmiddels 93, is een oude bekende uit Indië die haar elke middag gezelschap houdt en Dokter Roelofsz, ondertussen ook al 88 en toentertijd de familiearts in de kolonie, maakt ook trouw elke dag z’n opwachting. Ze praten over hun kwaaltjes en over het weer, ze dutten samen in bij de thee en zetten het gesprek nadien voort alsof er geen sprake was van een lange stilte. Ze zijn oud, zij heeft rugklachten, Takma beweert reuma te hebben maar nog zeer goeie ogen en een scherp gehoor, dokter Roelofsz sleept sinds een tijdje met z’n linkerbeen wegens een zere knie. De gesprekken zijn elke dag dezelfde, saai en voorspelbaar, maar het huwelijk van Otillies kleinzoon Lot met Takma’s kleindochter Elly zorgt voor opschudding, want het drietal bewaart sinds 60 jaar een geheim over een incident in Indië waarbij Otillies toenmalige echtgenoot op gewelddadige manier om het leven is gekomen.


De volledige bespreking van Van Oude Mensen De Dingen Die Voorbij Gaan kan u hier lezen.
 
BEELD EN GELUID
Zie individuele recensies.
 
EXTRA’S
Geen.

CONCLUSIE
Liefhebbers van het werk van Louis Couperus krijgen nu de kans om zich deze tv-spelen tegen een gunstige prijs aan te schaffen. Moge ze een aansporing zijn om straks ook de boeken nog een keer ter hand te nemen. cover
Studio: JustBridge

Regie: Walter van der Kamp, Harry Kümel
Met: Bob De Lange, Pleuni Touw, Willem Nijholt, Astrid Ceuleers, Ton Kuyl, Petra Laseur, Caro Van Eyck, Hans Dagelet, Marianne Basler, Monique van de Ven, Johan Leysen, Thom Hoffman, Michael York, Mary Dresselhuys, Michael Pas, Paul Steenbergen, Myra Ward, Jo

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1974 – 1975 - 1

Leeftijd:
12

Speelduur:
712 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983960756


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij