:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JUNIOR
JUNIOR
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-12-22
DOCUMENTAIRE
Jean-Pierre Bauwens Junior is wereldkampioen in de lichtgewicht klasse bij de jeugd. Hij is 23 jaar oud en hij gaat er helemaal voor.
Hij heeft de titel dan ook verdiend tot grote tevredenheid van z’n fans en z’n familie, want die hebben hem door dik en dun gesteund. Een wereldtitel veroveren is een unieke gebeurtenis, die titel behouden is een uitdaging en zo mogelijk een nog grotere prestatie, want alle ogen zijn op je gericht en de verwachtingen hoog gespannen. Op de jonge bokser maakt het schijnbaar allemaal niet erg veel indruk, want hij blijft onder alle omstandigheden even rustig en zwijgzaam en concentreert zich op de dagelijkse training met een ijver en een vurigheid die respect afdwingen. Misschien komt dat omdat het succes een hoger doel dient, nl. een nieuw en groot huis voor z’n familie en om die droom waar te maken moet hij blijven winnen en opnieuw de beste zijn.

 

Jean-Pierre Bauwens is de oudste van zeven kinderen. Met z’n allen wonen ze in een veel te klein huis, samen met een paar honden. Vier van Jean-Pierre’s zusjes en broertjes zijn autistisch, de jongste is zelfs zwaar gehandicapt en moet bij alles worden geholpen. Geen ideale situatie, maar de familie Bauwens is een warm gezin en de onderlinge solidariteit en vriendschap compenseert de soms harde dagelijkse realiteit. De succesvolle carrière van Jean-Pierre junior lijkt een uitweg te bieden en met professionele hulp van derden lijkt het beoogde doel binnen handbereik te liggen. Maar tussen belofte en praktijk blijkt een diepe kloof te gapen, want de samenwerking heeft niet altijd het beoogde resultaat. Jij moet alleen maar boksen, wij zorgen voor de rest, is mij beloofd, zegt hij op een keer opgewonden tegen z’n trainer als blijkt dat hij tijdens de training een flinke snee boven het linkeroog heeft, maar ik vraag al 14 dagen om een betere helm en die komt er maar niet en voor een sparringpartner mag ik ook altijd zelf zorgen! Als kort nadien z’n moeder aan een opdringerige krantenjournalist vertelt dat ze nog niet veel gezien hebben (van de beloofde inkomsten, nvdr), is het hek van de dam en is het de hoogste tijd voor overleg tussen Jean-Pierre,  z’n vader en de professionals die menen dat hun schade is berokkend. Tot een breuk komt het (schijnbaar) niet, maar de bijna voortdurend benauwde sfeer die door de documentaire waait is als een voorbode van een veel grotere ramp, want op een keer is het gezin Bauwens een headline in het VRT-Journaal: Jean-Pierre Bauwens senior is thuis door een kogel in het hoofd getroffen en overleden…

 

In Junior filmt regisseur Sien Versteyhe kwetsbare mensen. Ze doet dat op een afstandelijke en tegelijk voorzichtige manier en je kan je voorstellen dat heel wat materiaal op de vloer van de montagekamer is terechtgekomen waarmee ze een heel ander beeld van de situatie had kunnen schetsen. Maar dat doet ze dus niet, want ze beperkt zich tot weinig indrukwekkende opnamen in de woonkamer van de familie Bauwens, die evenwel de hele achterliggende sociale context perfect situeren en die Jean-Pierre Bauwens’ hardnekkigheid verraden om z’n vooropgestelde doel te bereiken. Omdat ze goed zijn gekozen, spreken de beelden voor zichzelf en hoeven ze geen commentaar. Voor de rest richt de regisseur de camera op de jonge bokser tijdens de trainingen, de voorbereidingen op de grote match en tijdens de crisisonderhandelingen met z’n manager en diens medewerkers. Als kijker zweef je voortdurend tussen een gevoel van medeleven en respect, want je hebt er geen idee van of het allemaal tot de zeer gesloten en weinig spraakzame jonge bokser met de kapotgeslagen kop doordringt, anderzijds bezit hij een fysieke uitstraling en een vechtlust, gecombineerd met een feilloze techniek, die imponeren. Dat alles resulteert in een documentaire met een hoog dramatische gehalte, want ook al haal je opgelucht adem na de zoveelste overwinning van Jean-Pierre Bauwens, tegelijk besef je dat het nooit genoeg kan zijn gezien de weinig rooskleurige verantwoordelijkheid die op z’n schouders rust.

 

Net zoals die andere Vlaamse documentairemaker, Ellen Vermeulen, is Sien Versteyhe een talent om in het oog te houden. Beide jonge vrouwen maken wat men gemeenzaam humaninterest-documentaires noemt, maar ze zoeken hun onderwerpen niet in de schandaalsfeer of het Vlaamse rariteitenkabinet zoals hun collega’s uit de vorige generatie. Versteyhe en Vermeulen zoeken hun schrijnende onderwerpen in de sociale en maatschappelijke sfeer en hun hoofdpersonages zijn niet het soort mensen dat per se en tegen elke prijs in het voetlicht wil staan als bekende Vlaming voor één dag. Hun documentaires zijn fijnzinnig geconstrueerde non-fictionfilms die gevoelsmatig in de buurt komen van wat bij ons een filmmaker zoals Fien Troch doet.

 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze documentaire is goed. Een boksmatch live registreren en de camera door een drukke en overvolle woonkamer manoeuvreren waarbij men geen controle heeft over de beschikbare lichtinval, het is geen gemakkelijk opdracht, maar van een documentaire verwacht je niet de kwaliteit van een Hollywood-productie. Hetzelfde geldt voor het geluid dat niet altijd perfect is en bovendien moet je wel een beetje thuis zijn in het Gentse dialect om alles te verstaan. Maar er zijn gelukkig Nederlandse ondertitels.

 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Junior van regisseur Sien Versteyhe kreeg in 2012 een eervolle vermelding op Docville, de prijs voor Best Action/Sport-documentaire op het Flagstaff Mountain Film Festival in Arizona (2013) en de prijs voor Best International Short op het Documentary Edge Festival in Nieuw-Zeeland (2014). Misschien wel de beste non-fictie boksfilm aller tijden, schreef de VPRO over deze documentaire, en daar zijn we het voor een keer helemaal mee eens.cover
Studio: Dalton Distribution

Regie: Sien Versteyhe
Met: Jean-Pierre Bauwens jr., Jean-Pierre Bauwens sr.

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
-

Speelduur:
53 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461873569


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij