:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROVER, THE
ROVER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-12-02
FILM
Tien jaar na de instorting van de wereldwijde economie is Australië een bar land geworden waar weinig tot geen gezag meer aanwezig is. In deze woestenij vinden we voormalig soldaat Eric (Guy PIerce) terug die onderweg naar "ergens" met zijn auto stopt bij een lokale bar om even uit te rusten en wat te drinken. Tijdens zijn stop komen drie criminelen voorbij wier truck vast komt te zitten na een crash en die dan maar besluiten om ervandoor  te gaan met Erics auto. Natuurlijk laat Eric het daar niet bij. Hij zet hun truck weer op de weg en besluit om de achtervolging in te zetten. Op dat moment skippen we naar Rey, de broer van een van de criminelen die bij een overval gewond is geraakt en door z'n kompanen is achtergelaten. Ondanks zijn wonde slaagt hij erin om een Hummer te stelen en zijn weg te vervolgen in de hoop zijn maten in te halen. Als hij enige tijd later hun truck ziet staan, denkt hij in z'n opzet te zijn geslaagd, maar groot is zijn verwondering als blijkt dat Eric met de truck op stap is. Die besluit om Rey te verzorgen en samen met hem de achtervolging voort te zetten in de hoop alsnog zijn eigen wagen terug te krijgen...

The Rover is een broeierige thriller die niet zo makkelijk in een hokje geplaatst kan worden. Je zou naar de film kunnen refereren als een buddy-movie, behalve dan dat de twee hoofdpersonages allesbehalve vrienden zijn. Daarnaast is het ook niet zo dat er echt veel actie aanwezig is en de dialogen zijn ook nu niet echt wereldschokkend. Wat de film echter wel heeft is een constant dreigende sfeer en waanzinnig mooie beelden die laten vermoeden dat we ons in de hel beland zijn na de Apocalyps, maar dat er geen alomvattend vuur aanwezig is. Je zou kunnen denken dat we zwaar onder de indruk zijn van The Rover, doch ondanks zeer goed acteerwerk van zowel Pearce als Pattinson, zijn we dat niet. Ja, de sfeer zit goed, maar net zoals in zoveel kunstzinnige films is er weinig mogelijkheid om geen mening te hebben en die mening is meestal dan ook nogal uitgesproken. We kunnen ons zonder probleem voorstellen dat er mensen zijn die The Rover een schitterend eind-van-de-wereld-testament vinden dat perfect aansluit bij de huidige tijden en waar we mogelijk naartoe gaan met de slabakkende economie vanwege de deprimerende sfeer en het nogal nihilistische einde. Wijzelf vonden de film echter vooral saai.

BEELD EN GELUID
Op het vlak van beeld en geluid is er absoluut niets om over te klagen. Het hoge niveau van detail en scherpte is subliem, het kleurenpalet dat veel aardkleuren bevat past perfect bij de sfeer en als we effectief heldere kleuren zien, worden die zeer levendig voorgesteld. De beelden die regisseur David Michôd op ons netvlies projecteert zijn regelmatig prachtige schilderijen en de Blu-ray geeft ze perfect weer zonder ook maar enige compressiefout. Het geluid dat komt onder de vorm van een DTS-HD MA 5.1-track is evenzeer van excellente kwaliteit. De dialogen klinken perfect  en de muziek maakt integraal deel uit van de sfeerschepping die opgebouwd wordt. Daarnaast zijn ook de effecten goed geplaatst en duidelijk te horen, zoals de vele vliegen die bijna constant om de hoofden van de acteurs cirkelen. En wat misschien nog het meeste opvalt is de stilte die bij momenten het geheel nog meer indrukwekkend maakt. Geen slecht woord over de technische kwaliteiten van deze Blu-ray!

EXTRA'S

Geen

CONCLUSIE
The Rover is een nogal kunstzinnig apocalyptisch verhaal met een nihilistisch einde dat zeker geen groot publiek zal aanspreken. Zoals zo vaak met dit genre van films zullen er mensen zijn die laaiend enthousiast worden, terwijl een grote meerderheid van kijkers geen idee heeft wat er nu zo fantastisch is aan dit verhaal. Een gulden middenweg lijkt geen optie. Zelf zijn we onder de indruk van de beelden en de sfeerschepping, maar van een film verwachten we toch wel meer dan wat mooie broeierige plaatjes.



cover



Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: David Michôd
Met: Chan Kien, Guy Pearce, Robert Pattinson, Scoot McNairy, Tawanda Manyimo, Tek Kong Lim

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
16

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045237769


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij