:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PLANES 2 - FIRE AND RESCUE
PLANES 2 - FIRE AND RESCUE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-01-12
FILM
De racecarrière van Dusty Crophopper (Dane Cook) is over. Tijdens een vlucht geraakt zijn versnellingsbak beschadigd en aangezien zijn model vliegtuig al lang out of production is kan hij naar wisselstukken fluiten, hoe zeer zijn vrienden ook proberen. Na een nachtje stappen om zijn zorgen te vergeten vliegt Dusty tegen een paal en veroorzaakt een brand. Edoch, de brandveiligheid op de luchthaven van Propwash Junction is schabouwelijk ondermaats: de enige bluswagen, Mayday (Hal Holbrook), moet het stellen met één compleet lekke brandslang. Als bij wonder geraakt de brand toch geblust, maar inspecteur Ryker (Kevin Michael Richardson) trekt de vlieglicentie voor de luchthaven in totdat de veiligheid opnieuw gegarandeerd kan worden. In de voorschriften staat onder meer dat het personeelsbestand van de vrijwillige brandweer minstens uit twee personen moet bestaan: Dusty probeert dan ook zijn leven een nieuwe wending te geven door een bijscholingscursus als brandblusvliegtuig te gaan volgen. De brandblusschool wordt geleid door de reddingshelikopter Blade Ranger (Ed Harris), een voormalige televisiester die één van de hoofdrollen vertolkte in de politieserie CHoPS, waarbij élke gelijkenis met de reeks CHiPS uiteraard volledig berust op toeval, en al zeker het feit dat zijn partner in de show, Nick 'Loop'n' Lopez wordt gevoicet door Erik Estrada. Door Blades onachtzaamheid is zijn partner verongelukt en hij draagt er nog steeds de gevolgen van mee: hij is zeer streng op zichzelf en mogelijk nog strenger op zijn ondergeschikten. Dusty, die problemen heeft met het opvolgen van bevelen, kan er uiteraard van meespreken. Als Cad Spinner (John Michael Higgins), parkwachter en tevens eigenaar van het lokale hotel, tijdens een bosbrand een loopje neemt met de brandveiligheid en de watertoevoer misbruikt om zijn eigen hotel te vrijwaren, krijgt Dusty de kans om zich te bewijzen door twee verdwaalde toeristen uit het bos te redden.

 


De voor de hand liggende kritiek dat Planes van Klay Hall een schaamteloos doordrukje van Cars was, is blijkbaar doorgedrongen tot Roberts Gannaway, die het regiestokje overnam voor het tweede deel. De film is tien minuten korter dan zijn voorganger, maar ook een stuk compacter en bevat ietwat meer diepgang, alhoewel ook deze tweede Planes-film nog altijd een zeer formulaïsche film betreft zonder noemenswaardige verrassingen in het scenario. Onder auspiciën van John Lasseter is de kwaliteit van wat er uit de DisneyToon-studio's komt er merkelijk op vooruitgegaan; Planes 2 kreeg zelfs een bioscooprelease, alhoewel het voor liefhebbers van de origineel gesproken versie alweer huilen met de pet op was toen de Vlaamse stemmencast met het gebruikelijke dédain alsof ze de film hoogstpersoonlijk geanimeerd hadden, hun eigen overbodigheid mochten komen etaleren. Als we het dan over de échte cast hebben, merken we alvast op dat de acteurs uit deel één alvast allemaal terug op het appel zijn, zij het op Dane Cook na voor een eerder bescheiden rol. Met Julie Bowen als Dusty's nieuwe love interest en acteurs als Curtis Armstrong, Wes Studi en Regina King als collega-brandbestrijders hebben de makers niet dadelijk A-sterren aangetrokken, maar het had gelukkig veel erger kunnen zijn. Acteur Ed Harris heeft als Blade die rouwt over zijn dramatisch afgelopen televisieverleden een iets poignantere rol; via de Indiaanse acteur Wes Studi wordt ook mooi een bruggetje gelegd naar de Indiaanse folklore over bosbranden. Alhoewel het voornaamste doelpubliek van de film duidelijk kinderen zijn zal de volwassen kijker een íets grotere voldoening kunnen vinden dan in de eerste film door het iets meer volwassen en donker timbre van de film. En op het moment dat de vuurbestrijders voor de eerste keer uitrukken mag u natuurlijk als volwassene ongegeneerd meedansen op Thunderstruck van AC/DC, want uw koters zullen allicht nog niet verder geraakt zijn in hun muzikale opvoeding dan K3. Verwacht echter géén mirakels; bovendien lijken de avonturen van Dusty Crophopper en zijn vrienden geen eeuwig leven beschoren want na vier films in hetzelfde universum - ik reken de beide Cars-films daar even voor het gemak bij - lijkt de thematiek uitgeput. Alhoewel: zo lang in een niet nader genoemde textielwinkel de t-shirts voor zesjarige jongetjes met Dusty Crophopper als warme broodjes over de toonbank schuiven zal Disney allicht niet de moed hebben om des stekker uit de franchise te trekken.

 


BEELD EN GELUID
Zoals bij computeranimatiefilms gewoonlijk het geval is is de transer smetteloos. Planes 2 maakt gebruik van zeer veel primaire kleuren die zeer goed afgelijnd zijn en de diverse texturen goed van elkaar onderscheidbaar maakt. Qua detaillering zien we onder meer de deuken in Dusty Crophoppers romp en de natuurpracht van het wildpark waar hij zijn opleiding volgt is rijk gestoffeerd met mooi genuanceerd gebladerte- en houtkleur. Printbeschadigingen zijn er niet. De DTS-HD MA 7.1-track is uiteraard een perfect vehikel voor een film over vliegtuigen maar het geheel leunt toch soms wat te veel naar de frontspeakers. De dialogen zijn echter keurig verstaanbaar en het geheel is in evenwicht zonder dat de surrounds het gehele geluidsveld gaan domineren.
 
 

 
EXTRA'S
Het kortfilmpje Vitaminamulch: Air Spectacular (5:55) is een leuke short die aansluit bij de traditie om bij Pixarfilms een kortfilm toe te voegen; we zien Dusty en Chug (Brad Garrett) met een lichte tegenzin halsbrekende stunts uithalen. Welcome to Piston Peak (2:49) is een faux toeristische promofilm voor de vallei waarin de brandbestrijders oefenen, gevolgd door en al even faux TV-promofilmpje (0:45) voor het feuilleton CHoPs. In de korte documentaire Air attack: Firefighters from the sky (4:47) worden op kindermaat enkele echte vliegtuigen getoond die model stonden voor de blusvliegtuigen uit de film. 3 verwijderde scènes met optioneel commentaar (4:32) werden terecht uit de film geweerd. Dan volgt er een videoclip (1:31) van een zekere Spencer Lee met als titel Still I fly alhoewel een noodlanding zich opdringt. In twee extra kortfilmsDipper (1:45) en Smoke Jumpers (1:44) krijgen we wat meer kattenkwaad van de nevenpersonages, en uiteraard kan een disk van Disney niet zonder cross-promotionele trailers.
 
 

 
CONCLUSIE
Met Planes 2: Fire And Rescue hebben de DisneyToon-studio's hun aandacht verschoven naar het Pixarverse. In tegenstelling tot de eerste film is de plot iets origineler, alhoewel dat in context van animatifilms een zéér relatief begrip is.coverStudio: Disney

Regie: Roberts Gannaway
Met: Dane Cook, Ed Garris, Julie Bowen, Curtis Armstrong, John Michael Higgins, Hal Holbrook, Wes Studi, Brad Garrett, Teri Hatcher, Stacy Keach, Cedric the Entertainer, Danny Mann, Barry Corbin, Regina King, Anne Meara

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
AL

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418448165


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS-HD HR 7.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Kortfilm "Vitaminamulch: Air Spectacular"
• Kortfilm Welcome to Piston Peak"
• TV-promo "CHoPs"
• Documentaire "Air attack: Firefighters from the sky"
• 3 verwijderde scènes met optioneel commentaar
• Videoclip Spencer Lee "Still I fly"
• Kortfilm "Dipper"
• Kortfilm "Smoke Jumpers"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij