:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DAVID ATTENBOROUGH PRESENTEERT GALÁPAGOS
DAVID ATTENBOROUGH PRESENTEERT GALÁPAGOS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-01-19
DOCUMENTAIRES
Na een afwezigheid van 35 jaar, keert de Engelse documentairemaker Sir David Attenborough in 2013 terug naar de Galápagos-archipel voor een reeks documentaire s over de unieke natuur en dit maal heeft hij een crew van 40 specialisten meegenomen én hoogwaardige camera’s om het allemaal in 3D te filmen. Zes maanden zullen de werkzaamheden in beslag nemen en vier teams worden ingezet om de nodige footage te land, ter zee en in de lucht te verzamelen, waarbij ze een helikopter ter beschikking hebben voor de luchtopnamen, een vrij groot schip om de afstand tussen de eilanden te overbruggen met het gespecialiseerde materiaal (samen goed voor 7 ton) en een aantal landrovers om de locaties met elkaar te verbinden, want in tegenstelling tot 35 jaar geleden is David Attenborough (inmiddels 87 jaar) slecht te been en niet meer in staat om het hele traject te wandelen, wat destijds de enige mogelijkheid was om afgelegen en zelden bezochte oorden te bereiken.

 

De Galápagos-eilanden zijn altijd Attenboroughs geprefereerde bestemming geweest (hij bezocht de archipel vier keer voor de BBC) en de vervaarlijk uitziende zeeleguanen zijn altijd zijn favoriete dieren gebleven. Zeeleguanen zien er gevaarlijk uit met hun duivelachtige koppen en geschubde zwarte lijven, maar eigenlijk zijn ze totaal ongevaarlijk, want ze voeden zich met algen die ze van de rotsen op de zeebodem schrapen en voor de rest liggen ze urenlang in de zon, want als reptielen koelen ze snel af en het water rondom de eilanden is te koud voor deze diertjes wier voorouders miljoenen jaren geleden vanuit Midden-Amerika de oversteek maakten. De lievelingsbeestjes van David Attenborough zijn ondertussen uitgegroeid tot het uithangbord en het visitekaartje van de Galápagos-eilanden, want met hun draakachtig uitzicht spreken ze tot ieders verbeelding.

 

Op deze dvd staan 3 documentaires waarin verteld wordt over de oorsprong van de eilanden (Origin), de kolonisatie door planten en dieren (Adaptation) en de overlevingskansen van dit unieke stukje aarde sinds de komst van de mens (Evolution).

 
Origin
De Galápagos-archipel is gevormd door vuurspuwende vulkanen. Het proces in miljoenen jaren geleden begonnen en gaat nog steeds door. Als gevolg van de beweging van de zgn. aardplaten, verplaatst de archipel zich in oostelijke richting (Midden-Amerika) tegen een snelheid van 3 cm per jaar. Op die manier kunnen er boven de ondergrondse vuurhaarden steeds nieuwe eilanden gevormd worden en wie naar de archipel kijkt vanuit de lucht, die ziet dat het meest oostelijke eiland (Española) stilaan in de oceaan wegzakt, terwijl op de jonge eilanden in het westen hoge vulkaankraters zichtbaar zijn. Qua vegetatie is er sprake van een omgekeerd effect: de jongste eilanden zijn bedekt met lava en zijn redelijk kaal, in oostelijke richting neemt de vegetatie van eiland tot eiland toe. Pittig detail: de bomen op de Galápagos-eilanden zijn geen bomen zoals wij die kennen, maar paardenbloemen die in de loop van miljoenen jaren uitgegroeid zijn tot planten die eruitzien als bomen! Momenteel zijn er nog zo’n 16 grote rotsen die als eiland kunnen worden omschreven, maar meer naar het oosten steken er nog randen van oude kraters boven de watermassa uit, de laatste getuigen van eilanden die sinds lang onder hun eigen gewicht zijn bezweken.

 
Adaptation
De dieren op de Galápagos-eilanden zijn er allemaal op de een of andere manier via het water terechtgekomen (behalve de vogels uiteraard): op drijvende boomstammen of samengeklonterd afval van rietvelden, terwijl de vegetatie wellicht via de wind is aangevoerd of via het mest van vogels die de eilanden aandeden om te broeden. De Galápagos-archipel ligt op het kruispunt van drie golfstromen én de Humboldt-luchtstroom en dat betekent dat vegetatief (delen van planten) en generatief materiaal (zaden) via het water en/of de lucht kunnen zijn aangevoerd. Van dieren en planten staat vast dat ze door hun geïsoleerde positie, op zo’n 6000 km van het Amerikaanse vasteland, een eigen ontwikkeling hebben doorgemaakt die uniek is op aarde: de pinguïns, die ooit uit het Zuidpoolgebied zijn gekomen, zijn ondertussen nog half zo groot als hun neefjes in het zuiden en bij sommige zeevogels zijn de vleugels tot bizarre stompjes verschrompeld waardoor ze in tegenstelling tot hun soortgenoten in Midden-Amerika niet meer kunnen vliegen. 1 soort kever zorgt op de Galápagos-archipel voor het merendeel van de bestuiving van bloemen en omdat die in zijn natuurlijke habitat (Midden-Amerika) een voorkeur scheen te hebben voor witte en gele bloemen, zijn alle bloemen op de Galápagos-eilanden wit of geel…
 

De zeeleguanen hebben wellicht het meest bizarre kenmerk van alle aangespoelde dieren op de eilanden. Ze zijn zeer gevoelig voor de zevenjaarlijkse doortocht van El Niño, waardoor de temperatuur van het zeewater verandert en hun geliefde groene algen verdwijnen. Die worden dan tijdelijk opgevolgd door bruine algen die de dieren evenwel niet verteren. Het gevolg is dat 95 procent van de populatie soms sterft als gevolg van ondervoeding. Om de risico’s te beperken kunnen de zeeleguanen zich verkleinen in omvang en gewicht en uit studies blijkt dat ze niet alleen hun spier- en vetmassa verminderen, maar ook hun skelet tijdelijk laten krimpen! Wat een wonderbaarlijke wereld…

 
Evolution
De kolossale landschildpadden leven alleen op de Galápagos-eilanden. Vóór de komst van de mens in de late 16de eeuw, waren er 15 verschillende soorten op 15 verschillende eilanden. Zeerovers en zeevaarders namen naar schatting 100.000 levende schilpadden aan boord als bron van vers vlees tijdens hun lange zeereizen, waardoor sommige soorten – vooral op de populaire aanlegplaatsen – zo goed als uitgeroeid zijn. Tijdens z’n verblijf brengt David Attenborough een bezoek aan Lonely George, een mannelijke schildpad van ruim tachtig jaar oud en de enige overlevende van z’n soort. 14 dagen na de opnamen van Attenboroughs team overleed Lonely George. Voor de andere soorten zijn ondertussen maatregelen getroffen en op farms worden grote hoeveelheden schildpaddeneieren in veilige omstandigheden uitgebroed met het oog op een re-introductie van de dieren in hun natuurlijke milieu. Hun aantal wordt ondertussen op een paar tienduizend geschat.
 

In 1950 woonden er 2500 mensen in drie dorpen op één eiland van de Galápagos-archipel. Ondertussen is hun aantal toegenomen tot ruim 30.000, mannen en vrouwen die hoofdzakelijk leven van het toerisme, want rijke westerlingen willen uiteraard graag het plaatselijke wild life zien. Om schade aan het milieu te vermijden, zijn draconische maatregelen genomen, maar uit onderzoek blijkt dat sommige vinkensoorten weer één soort worden als gevolg van een dieet van chips, frieten, hamburgers en ander afval uit de menselijke keuken, waarvoor het verschil tussen lange en korte bekken (voor grote en kleine zaden) niet meer nodig is. Voorlopig is 95 procent van het grondgebied ondergebracht in een nationaal park en het is mensen verboden om andere eilanden dan het hoofdeiland te betreden. Hoe dat in de toekomst moet als de druk van het toerisme en het makkelijke geld nog toeneemt, is niet duidelijk.

 
BEELD EN GELUID
De opnamen van deze drie documentaires zijn in 3D gemaakt, maar op deze dvd staat de gewone versie (omdat 3D-tv-toestellen zeldzaam zijn en het wellicht ook blijven). Maar de kwaliteit is zonder meer uitstekend, met felle kleuren en zeer scherp beeld zonder ongerechtigheden. De cameraploegen hebben hun tijd genomen om het allemaal nauwkeurig en mooi in beeld te brengen en wat u te zien krijgt is technisch niet meer te verbeteren (tenzij u Blu-ray zou kijken). De details op het schild van de schildpadden zijn duidelijk zichtbaar en ook de onderwateropnamen zijn scherp en duidelijk (tenzij het water plots groen kleurt of troebel wordt als gevolg van slecht weer). David Attenborough neemt uiteraard het commentaar voor z’n rekening.

 
EXTRA’S
In Behind the Scenes krijgt u een indruk van de omvang van een dergelijke operatie, ziet u hoe de bezigheden worden opgehouden door slecht weer of door kapotte helikopteronderdelen en krijgt u beslist respect voor de specialisten die ervoor zorgen dat die ene roze leguaan netjes blijft zitten terwijl Attenborough z’n inleidend verhaaltje doet of een schildpad (Lonely George in dit geval) dan toch bereid wordt gevonden om het struikgewas te verlaten en kennis te maken met de BBC-ploeg. Engelengeduld op alle niveaus, maar Attenborough kent het wereldje ondertussen wel en gaat er op een filosofische manier mee om.

 
 

CONCLUSIE
Als u van natuurdocumentaires houdt, dan is deze release van TDM beslist een schot in de roos, want niet alleen is wat getoond wordt mooi en interessant, ook de manier waarop het getoond wordt is boeiend, met als bijkomend voordeel dat de laatste ontdekkingen ter plaatse aan bod komen en dat het allemaal gefilmd is met het meest geavanceerde materiaal.




cover



Studio: TDM Entertainment

Regie: Martin Williams
Met: Sir David Attenborough, Simlon De Glanville, Anthony Geffen, Alex Hemingway, Robert Hollingworth, Martin Williams, Paul Williams

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
AL

Speelduur:
205 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8718754402255


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands (behalve de Making-of)
Extra's:
Behind the Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij