:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FALL, THE - SEIZOEN 2
FALL, THE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-02-25
SERIE
Seriemoordenaar Paul Spector (Jamie Dornan) is opgejaagd wild. Bij zijn laatste, onafgewerkte lustmoord werd hij tijdens zijn activiteit gestoord en moest noodgedwongen de broer van zijn slachtoffer, Joseph Brawley (William Willoughby) de hersens inslaan. Met het idee in het achterhoofd dat hij beter een kleinere misdaad opbiecht dan de érgere misdaad te moeten opbiechten, vertelt hij tegen zijn vrouw Sally-Ann (Bronagh Waugh) dat hij al enkele maanden een seksuele relatie onderhoudt met de (minderjarige) babysitter Katie Benedetto (Aisling Franciosi), en dat, als de politie hem pakt, hij de bak indraait als seksdeliquent en Sally-Ann zonder inkomen dreigt te vallen. Paul neemt de wijk naar Schotland totdat de storm is gaan liggen. Politieinspecteur Stella Gibson (Gillian Anderson), die het onderzoek coördineert, probeert Spectors laatste slachtoffer, Annie Brawley (Karen Hassan) te ondervragen; de vrouw is net uit de coma (wat we in de slotscène van seizoen 1 zagen), maar ze lijdt aan geheugenverlies.

 


De puzzelstukjes beginnen echter op hun plaats te vallen en meer en meer komt er materieel bewijs tegen Paul Spector in handen van de politie, waaronder een mes met zijn vingerafdrukken en het bloed van Joseph Brawley. Waarom de politie Spector dan niet laat oppakken, zal u zich afvragen? Wel, daar is een zéér goeie reden voor: Spector heeft zijn vroegere liefje, Rose Stagg (Valene Kane), gegijzeld, en als de politie de val laat dichtklappen wordt de kans wel héél erg klein dat ze ooit levend zal worden teruggevonden. Babysitter Katie ontwikkelt intussen een ongezonde fascinatie voor Paul: ze wéét dat hij de moordenaar is, maar in haar rebels tienerzijn wordt ze door zijn donkere kant aangetrokken en ze verschaft hem een vals alibi voor zowat alle tijdstippen waarop hij zijn slachtoffers heeft vermoord. De drieste Paul, die is teruggekeerd naar Belfast, gaat zelfs een stap verder en begint Stella te bespioneren: hij dringt binnen in haar hotelkamer, leest haar dagboek én is per toeval getuige van een scène waarin de commissaris, Jim Burns (John Lynch), zo zat als een zalm Stella probeert aan te randen. De politie zit echter nog steeds met een levensgroot dilemma: pakken ze Paul beter op vooraleer hij nóg een slachtoffer maakt, of laten ze hem begaan in een poging Rose terug te vinden, liefst levend?

 


The Fall werd uitgesmeerd over twee seizoenen; na de eerste vijf afleveringen in 2013 werden er in 2014 zes verdere afleveringen uitgezonden. De opdeling in twee seizoenen komt nogal artificieel over want het verhaal loopt gewoon door, en het is maar goed dat ik het eerste seizoen nog niet zo lang geleden heb gezien, want de tweede reeks steunt toch nogal sterk op de gebeurtenissen van seizoen 1 die niet altijd voor de lieve vrede herhaald worden. Enige stijlbreuk is dat in plaats van de Vlaming Jakob Verbruggen de regie wordt overgenomen door Allan Cubitt, de bedenker én schrijver van de reeks. Het verhaal bouwt meticuleus op naar de finale confrontatie tussen Stella en Paul in de ondervragingsruimte in de laatste aflevering; daarvoor hebben de twee elkaar enkel een keer vluchtig de blikken gekruist. Zowel Gillian Anderson als Jamie Dornan leveren daarbij memorabele acteerprestaties af, alhoewel na dít en Fifty Shades Of Grey Jamie Dornan zijn carrière behoorlijk om zeep aan het helpen is omdat hij in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar zal gecast worden als de scenaristen een seksuele pervert nodig hebben. Net als in het eerste seizoen is heel Belfast, en dan vooral het politiecommissariaat, echter één grote seksboerderij, in die mate dat het bij momenten de geloofwaardigheid wat aantast. Stella neemt met commissaris Tom Anderson (Colin Morgan) een nieuwe minnaar in haar bed die overduidelijk fysiek lijkt op Paul Spector - ze beweert dat ze hem op het onderzoek heeft gezet omdat die gelijkenis doorslaggevend zou kunnen zijn om Katie Benedetto aan de praat te krijgen, maar het ligt er vingerdik op dat ze zelf een ongezonde seksuele aantrekking koestert tegenover de psychopaat. De slotscène van de reeks versterkt die indruk bovendien nog eens.

 Maar The Fall is ook voor dit tweede seizoen zeker en vast intellectueel bevredigend. De kijker wordt niet voor dom versleten, krijgt ondanks het open book format niet alles op een presenteerblaadje aangereikt - dat Paul de seriemoordenaar is weten we al van de eerste minuut van vorig seizoen, de spanning wordt in deze reeks eerder opgebouwd rond de vraag of Rose nog leeft of niet - en het kluwen van intriges waarbij ironisch genoeg op het einde Paul uitgerekend de rekening gepresenteerd krijgt omwille van de éne daad in zijn leven die niét moreel verwerpelijk was, blijft hangen. Navenant wordt er veel tijd besteed aan de afwikkeling van de gerechtelijke procedure, wat ook ineens het trage tempo van de reeks verklaart én het feit dat er niet één, maar twee seizoenen werden gebouwd op slechts één zaak. Door de vele nevenplots die uiteindelijk allemaal hun belang hebben, de goed uitgewerkte psychologie van de personages - Stella is als biseksueel roofdier op relationeel vlak toch ook niet helemaal in orde - en de fijne uitwerking van de nevenpersonages - vooral Aisling Franciosi als de puber met een death wish is bij momenten hallucinant - verveelt The Fall geen minuut. Dé vraag van één miljoen is of er nog een derde seizoen zal komen; alhoewel in tegenstelling tot het einde van het eerste seizoen de verhaallijnen voldoende worden afgerond opdat de reeks in schoonheid zou kunnen eindigen, wordt er nog een piepkleine opening gelaten naar een eventueel vervolg.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van het tweede seizoen van The Fall is íets beter dan die van seizoen 1. Vooral de donkere, modderige scènes uit seizoen 1 hebben wat plaatsgemaakt voor lichtere kleuren; de laatste aflevering die zich voornamelijk afspeelt in de ondervragingskamer waarin de politie de drie voornaamste beschuldigden (Paul, zijn vrouw en Katie) op de rooster legt in de hoop dat de tegenspraken in hun verklaringen Paul uiteindelijk de das zullen omdoen, zijn bijzonder mooi in beeld gebracht. Qua compressie heeft Lumière besloten om in plaats van seizoen 1, waar vijf afleveringen over 2 disks verspreid waren, ditmaal te opteren om de zes afleveringen over 3 disks te spreiden en de beeldkwaliteit daardoor te verbeteren omdat het de detaillering en de scherpte ten goede komt. De Dolby Digital 5.1-track is sfeervol genoeg; voor een reeks waarbij statisch onderzoek het leeuwendeel van de schermtijd uitmaakt wordt er af en toe toch eens goed voluit gegaan, bijvoorbeeld in de scène waarin Paul door de politie wordt gevolgd doorheen Belfast en Paul probeert in de Botanische Tuinen een belangrijk bewijsstuk te lozen.
 
 

 
EXTRA'S
Gewoon copy-past van seizoen 1: er staan enkel wat cross-promotionele trailers op deze disk. Die bij het opstarten kan je niet skippen en vormen eerder een bron van ergernis dan dat ze reclame maken voor het gamma van Lumière.
 
CONCLUSIE
Met dit tweede seizoen van The Fall is het verhaal afgerond; ik heb het gevoel dat van hieruit voortgaan de reeks meer schade dan goed zou kunnen doen. Als onverwacht Jamie Dornan tóch geen wereldster zou worden door zijn vertolking in de kandidaat-oscarwinnar Fifty Shades Of Gray - ik hoop dat de ironie hier dik genoeg op ligt - is een terugkeer door de grote poort nooit uit te sluiten; als zoiets in 24 kan, dan hier ook. Maar, beste Lumière, waarom blijven jullie vies van het woord Blu-ray?cover
Studio: Lumière

Regie: Allan Cubitt
Met: Gillian Anderson, Jamie Dornan, John Lynch, Bronagh Waugh, Colin Morgan, Niamh McGrady, Aisling Franciosi, Valene Kane, Bryan Milligan, Karen Hassan

Film:
8,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
384 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019008833


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij