:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CROSBY, STILLS & NASH - DEJA VU
CROSBY, STILLS & NASH - DEJA VU
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-03-18
MUZIEK-DVD
Op 9 juli 2010 speelden Crosby, Stills & Nash voor een uitverkochte Elisabethzaal in Antwerpen. Het was hun recentste passage in ons land, nadat ze ook al in 2005 en 2009 ons land aandeden (Vorst Nationaal). Dat is een hele prestatie als je beseft dat hun beide Amerikaanse nummer 1-albums, Déja Vu en Four Way Street, resp. 45 en 44 jaar geleden het daglicht zagen, en dat ze tijdens geen enkel concert in ons land op de medewerking van Neil Young konden rekenen, want hij brengt op z’n eentje al een massa volk op de been. CSN heeft duidelijk een stevige fanbase in Vlaanderen en de band is ook voor een jonger publiek aantrekkelijk, want in Antwerpen stonden er in 2010 ook andere dan grijze kopjes tussen het publiek.

 

Van het trio zijn een paar video-opnamen op dvd beschikbaar, waaronder het Déjà Vu-concert uit 2008, maar het is niet duidelijk waar het materiaal op deze Duitse release vandaan komt. Voor zover wij kunnen nagaan zijn er geen fragmenten uit de officiële live-dvd’s van CSN opgenomen, jammer genoeg is er ook geen moeite gedaan om dat op de hoes van de release te vermelden. Het gaat duidelijk om live-registraties – soms misschien om een tv-optreden – en gezien de kwaliteit gaat het om vrij oude opnamen uit verschillende periodes en op verschillende locaties. Het oudste materiaal is naar alle waarschijnlijkheid het zwart-wit-beeld dat mogelijk afkomstig is van de Woodstock-footage. Daarover is bekend dat de groepsleden de toelating gaven om het beeldmateriaal in de officiële Woodstock-film te gebruiken op voorwaarde dat ze de geluidsband mochten upgraden, wat ook is gebeurd – ook voor het drievoudige album - en de zwart-witbeelden in deze compilatie hebben inderdaad een geluidsband die van veel betere kwaliteit is dan het beeldmateriaal suggereert.

 

De opnamen zijn zodanig achter elkaar gezet dat ieder bandlid regelmatig aan bod komt als lead en componist en dat heeft tot gevolg dat de playlist in die volgorde heel veel afwisseling biedt. Van een chronologische volgorde is geen sprake, waardoor u jonge en oude CSN-bandleden door elkaar ziet, anderzijds gaat het om sterke uitvoeringen, waarvan het merendeel tot het bekende CSN-repertoire behoort. Technisch is het allemaal wat minder, maar het geluid is in elk geval van een betere kwaliteit dan het beeldmateriaal. Wie alles in huis wil hebben van CSN kan deze release niet links laten liggen, want hij bevat materiaal dat nooit eerder is uitgebracht.

 
Playlist:
Long Time Gone
Chicago
Helplessly Hoping
Marrakesh express
Just a Song Before I Go
Taken at All
Barrel of Pain
Dark Star
Guinnevere
Teach Your Children
Suite: Judy Blue Eyes
Our House
Wooden Ships
Love the One You’re With
Déjà Vu
Sail Away

 
 
BEELD EN GELUID
Het beeldmateriaal is soms wazig en onscherp met kleuren die de neiging hebben om dooreen te vloeien. Dit zijn opnamen uit de tijd dat digitaal nog niet bestond. Het geluid is er beter aan toe en in de meeste gevallen zelfs acceptabel.
 
EXTRA’S
Biography is een tekst over de ontstaansgeschiedenis van CSN en het daaropvolgende succes.

 
CONCLUSIE
Vraag ons niet om deze release een meesterwerk te noemen, want daarvan is geen sprake. De compilatie bevat wel opnamen die u nergens anders vindt. Completisten weten wat hun te doen staat.cover
Studio: Veo Star Entertainment

Regie: Bernard Shakey
Met: David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Duitsland

Jaar:
-

Leeftijd:
0

Speelduur:
73 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4047181021017


Beeldformaat:
1.33:1 - 1.78:1 PAL

Geluid:
Engel Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
-
Extra's:
• Biografie

Andere recente releases van deze maatschappij