:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GLADIATORI DI ROMA
GLADIATORI DI ROMA
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-06-08
FILM
79 na Christus. Pompeii wordt tot as herleid; de moeder van de jonge Timo (John Schwab) probeert haar zoontje in veiligheid te brengen, maar ze wordt verpletterd door een rotsblok. De Romeinse soldaat Chirone (Glen Wrage) kan het niet over zijn hart krijgen het joch te laten sterven in de ruïnes, en neemt het mee naar Rome, waar hij een gladiatorenschool uitbaat. Het jongetje maakt kennis met de dochter van Chirone, Lucilla (Jo Wyatt), maar moet met lede ogen aanzien hoe ze naar Griekenland wordt gestuurd voor haar studies.

 


Timo wordt volwassen en heeft in nagenoeg niets interesse; zeker is de opleiding voor gladiator veel te zwaar. Samen met zijn twee kompanen Mauritius (Walter Lewis) en Ciccius (Mickey) breit hij een nieuwe dimensie aan het begrip lijntrekken. De terugkeer van Lucilla verandert de zaak echter: ze staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan de snoever Cassio (Tim Beckman), het neefje van keizer Domitianus (Jonathan Keeble), en om indruk op haar te maken drinkt Timo van een toverdrankje dat hem kracht geeft dat hij bij de heks Circe (Emma Tate) is gaan bedelen. Als hij echter positief test op de dopingcontrole, vliegt hij zonder pardon de laan uit en dwaalt als een wrak door de straten van Rome, mikpunt van de pestkopjes die door Cassio betaald worden om hem nog wat dieper in de ellende te duwen. Hij vindt echter een flyer van een zekere Diana (Flaminia Fegarotti), een krijgster die tegen vergoeding zelfs de grootste schotelvod traint tot vechtjas, en Timo meent dat dit zijn laatste redmiddel is om Lucilla voor zich te winnen. Diana - feitelijk de godin van de jacht - belooft hem op te leiden tot een vechtjas, tegen de betaling van de helft van al wat hij met zijn vechtkunsten wint. De training is zwaar en Timo moet zeer diep gaan. Cassio heeft intussen ook van de verboden vrucht geproefd en geraakt verslingerd aan de toverdrank van Circe - die hij evenwel op zijn spieren smeert en niet inneemt, zodat hij clean blijft testen - en en passant lanceert hij ook nog eens het gerucht dat Timo een nieuwe vriendin - Diana - heeft, dit om een wig te drijven tussen hem en Lucilla. Keizer Domitianus houdt binnenkort een tornooi waarin de twee laatst overgebleven gladiatoren zullen moeten vechten op leven en dood. Helaas heeft de architect Fabrickus (William Hope) er bij de constructie van de arena de kantjes wat afgelopen, en het understatement van het jaar is dat het gebouw niet echt stabiel is...

 


Als liefhebber van animatiefilms is het een beetje een hobby geworden om de markten af te schuimen, op zoek naar films van alle mogelijke nationaliteiten om die zo goed mogelijk te kunnen vergelijken. Het is daarbij zeer interessant om te zien hoe zowat elke zichzelf respecterende filmindustrie zich waagt aan het CGI-animatiegenre. Pas zag ik nog Ribbit uit Maleisië, die ondanks de complete naamsonbekendheid, toch werd uitgebracht door Splendid. Voor deze Gladiatori Di Roma zoeken we het dichter bij huis, in Italië. De mij compleet onbekende regisseur Iginio Straffi - maar geen nood, u zal hem leren kennen want hij staat tien keer op de credits - en een voicecast waar ik niet één naam in kan duiden, leveren een zwierige film af, die weliswaar teert op een hoop clichés, popculture-referenties zoals naar Batman en het obligate Ben-Hur en een soundtrack met onder meer covers van You Spin Me Round van Dead Or Alive en The Final Countdown van Europe. Normaal zou ik zeggen dat de mosterd zéér duidelijk bij Pompeii gehaald is, maar dan zit mijn chronologie in de knoop, want deze tekenfilm is twee jaar ouder. De film uit 2012, is van een Engelse dub voorzien en in de Verenigde Staten voor het eerst vertoond op een festival in 2013 waarin de Italiaanse film onder de aandacht werd gebracht. Waarom dit per se moest met een formulaïsche film die wel érg geënt is op de populaire Amerikaanse animatiefilms, is me een raadsel. Zelfs het opvoeren van diertjes als comic relief, in dit geval een koppig paard, een konijntje, een beer en een veelvraat (denk ik), lijkt erg veel op de standaardformule van animatiefilms zoals we er al veel de revue hebben zien passeren.

Technisch schort er dan ook heel wat aan de film. De animatie is redelijk houterig en lijkt bij momenten meer op het videospel Mortal Kombat, en de lipsynchroniciteit is érg ver te zoeken. De disproportioneel geschapen dames lijken dan weer uit Ronal The Barbarian weggelopen. Toch blijft in de film de sexuele innuendo grotendeels uit, alhoewel nogal wat grappen draaien rond de mestproductie van het paard, ook niet dadelijk een hoogstaand onderwerp. Af en toe lijkt de oneerbiedige animatiestijl wel wat op diegene die Dreamworks in haar beginjaren hanteerde - de eerste Shrek-film komt me willekeurig voor de geest. Gladiators Of Rome werd in de States een commerciële flop van jewelste en dat Universal deze in de Benelux überhaupt nog op dvd uitbrengt, mag een klein wonder heten. Toch heb ik me redelijk weten te amuseren met deze film; het verhaal is braaf maar redelijk solide en Timo's transformatie van zero to hero is er één waarmee je kan meeleven.

 


BEELD EN GELUID
Deze dvd bevat vier Dolby Digital 5.1-audiotracks waaronder een Engelse en een Nederlandse - de originele Italiaanse ontbreekt spijtig genoeg. Omdat de Engelse track toch nog altijd wat sappiger is, koos ik daarvoor, maar moest me spijtig genoeg behelpen met Engelse ondertitels, want een Nederlands ondertitelingsspoor was blijkbaar te veel gevraagd. De geluidstrack is érg slecht afgemixt; met name de overgang tussen dialogen en muziek gebeurt héél abrupt: blijkbaar draait iemand gewoon voortdurend de knop van minimaal naar maximaal, zonder gevoel voor nuance. De animatiestijl is zeer rudimentair en hortend; voor een lowbudget-animatiefilm eerder uitzonderlijk krijgen we een 2.35:1-formaat, dat redelijk goed meevalt. De mensen bij Universal hebben er natuurlijk niet méér van kunnen maken dan de studio aflevert.
 
EXTRA'S
Er staat een menu op de disk. Hoera.
 
CONCLUSIE
Ook Gladiatori Di Roma is voer voor verstokte animatiefilmliefhebbers die graag een breed uitzicht houden op wat er origineel opstaat en neervalt. De film is op zich redelijk amusant en het hart zit op de goede plaats, maar de animatie verkeert nog in experimentele fase, de geluidskwaliteit is beneden peil, en het ontbreken van Nederlandse ondertitels is ook niet dadelijk een meesterzet om deze prent van de obscuriteit te redden.



cover




Studio: Universal

Regie: Iginio Straffi
Met: John Schwab, Jo Wyatt, Flaminia Fegarotti, Tim Beckman, Emma Tate, Jonathan Keeble, Glen Wrage, Stuart Milligan, Walter Lewis, Mickey O'Connor, William Hope

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
3/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083028008


Beeldformaat:
2.40:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij