:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WALT DISNEY SHORT FILM COLLECTION
WALT DISNEY SHORT FILM COLLECTION (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2016-01-07
ACHTERGROND
Sinds Pixar de hegemonie van Disney heeft doorbroken en John Lasseter de grote baas van het Huis van de Muis is geworden, is het opmerkelijk hoeveel kenmerken van de CGI-animatiepionier de animatiegigant heeft overgenomen. De traditionele animatie is bijna volledig vaarwel gezegd, en ook de traditie om elke film vooraf te laten gaan door een kortfilmpje - van Pixar kan u hier een mooie staalkaart bekijken - werd doorgetrokken, niet alleen naar de animatiefilms van de studio, maar ook naar de vele (kwalitatief dubieuze) live action-verfilmingen van animatieklassiekers - Disney's nieuwste melkkoe. Op deze enkel in de Verenigde Staten verschenen schijf, vindt u alvast twaalf dergelijke filmpjes terug. Er zitten enkele hits tussen, maar ook enkele schromelijke missers. We overlopen het bonte zooitje even voor u.

FILMPJES 
1. John Henry (10:19)
Jaartal: 2000
Regie: Mark Henn
Stemacteurs: Alfre Woodard, Geoffrey Jones, Tim Hodge, Dave Murray, Carrie Harrington
Werd getoond: als aanvulling bij een dvd American Legends met enkele klassieke tekenfilmpjes met soortgelijke volksverhalen: The Legend Of Johnny Appleseed (1948), The Brave Engineer (1950) en Paul Bunyan (1958).
Score: 7/10

Nadat president Lincoln de slavernij afschafte, was het voor de voormalige negerslaven geen lolletje om aan de bak te komen. De bijzonder sterke John Henry (Geoffrey Jones) wil zijn geliefde Polly (Alfre Woodard) het leven geven dat ze verdient, en werkt als een bezetene aan de spoorweg. Wanneer zijn job echter dreigt te worden overgenomen door een machine, neemt hij de uitdaging aan om als eerste te proberen om door een berg te boren. Het kost hem echter zijn leven...

 



Met films over de afschaffing van de slavernij als 12 Years A Slave en tijdsstudies over het weinig benijdenswaardige lot van de zwarte medemens bij de bouw van de spoorwegen in Hell On Wheels kwam dit filmpje, een hervertelling van een Amerikaanse volkslegende, eigenlijk ruim tien jaar te vroeg op de markt. De thematiek blijft echter nog steeds ontwapenend eerlijk, en als de wanpraktijken uit die tijd op een redelijk kindvriendelijke manier kunnen worden getoond aan een groot publiek ter lering, is dat alleen al een goeie bestaansreden voor dit filmpje.
 
2. Lorenzo (4:50)
Jaartal: 2004
Regie: Mike Gabriel
Stemacteurs: -
Werd getoond: als voorfilmpje bij Raising Helen.
Score: 6/10

Kat Lorenzo kijkt vanuit zijn begoede positie achter het raam naar de gedelapideerde straatkatten, vaak met geknipte staart. Eén bijzondere straatkat behekst hem echter en Lorenzo moet de heroïsche strijd aangaan met zijn eigen staart... in een tangoduel.
 
 


Qua animatiestijl is Lorenzo speels en redelijk experimenteel, maar de kater kan weinig sympathie opwekken. Het filmpje duurt iets te kort en is te chaotisch om te overtuigen. De kans is groot dat u, tegen de tijd dat u deze bespreking nog eens gaat nalezen, Lorenzo alweer vergeten bent.

3. The Little Matchgirl (6:40)
Jaartal: 2006
Regie: Roger Allers
Stemacteurs: -
Werd getoond: als extra op de Platinum-versie van The Little Mermaid.
Score: 10/10

In het klassieke sprookje van Hans Christian Andersen zien we hoe een weesmeisje wanhopig probeert om zwavelstokjes aan de man te brengen. Ze heeft de keuze om ze te verkopen, ofwel ze op te branden om zich toch nog een beetje te kunnen verwarmen. Ze kiest voor het laatste. De koude en de zwavel bezorgen haar allerlei hallucinaties van rijk gedekte tafels, en op het einde ziet ze zelfs hoe haar oma haar komt ophalen. Intussen vriest ze in werkelijkheid gewoon dood.

 


De bedoeling van dit intrieste sprookje op muziek van Alexander Borodin's Strijkkwartet #2 in D Groot, was om in de film Fantasia 2006 te worden opgenomen, maar met het schrappen van die prent is de short een eigen leven gaan leiden. Enige kritiek is dat het feitelijk verplicht zou moeten zijn om deze disk enkel te verkopen, samen met een familieverpakking Prozac.

4. How To Hook Up Your Home Theater (6:20)
Jaartal: 2007
Regie: Kevin Deters en Stevie Wermers-Skelton
Stemacteurs: Corey Burton, Bill Farmer
Werd getoond: op een demonstratiedisk van Disney om - ra ra - uw home theatre fijn af te stellen.
Score: 7/10

Om ongestoord van een sportwedstrijd te genieten, koopt onze vriend Goofy een halve electronicazaak leeg, waaronder: een grote flatscreentelevisie, een surroundsysteem, een dvd-speler en 48 afstandsbedieningen. De installatie verloopt evenwel niet van een leien dakje.
 
 



Iedereen die ooit een eigen HT-systeem heeft geïnstalleerd (en aangezien u onze pagina's leest, veronderstel ik dat u daar bijhoort) zal zich in meer of mindere mate herkennen in de strapatsen van de onfortuinlijke Goofy. De slecht geanimeerde hond (is het eigenlijk een hond?) blijft evenwel een ergerlijk personage dat waarschijnlijk hoogstpersoonlijk verantwoordelijk is voor 20 % van de verkoopcijfers van rilatine in de Verenigde Staten.
 
5. Tick Tock Tale (6:03)
Jaartal: 2010
Regie: Dean Wellins
Stemacteurs: -
Werd getoond: nergens. De bedoeling was om deze te tonen vóór Tangled, maar het is er niet van gekomen.
Score: 6/10

Een ietwat kitcherig klokje dat de onhebbelijke gewoonte heeft vóór te lopen, staat te verpieteren in een klokkenwinkel. Als evenwel de winkel 's nachts het bezoek krijgt van dieven en de grote, chiquere klokken dreigen gestolen te worden, kan het ding de inbrekers de schrik van hun leven bezorgen.

 


Disney maakt met dit filmpje duidelijk de keuze voor computeranimatie. Het verhaaltje waarin voorwerpen antropomorfe eigenschappen krijgen, is door Pixar al ad nauseam herhaald (Luxo!!!), en de timing van regisseur Wellins loopt al even mank als die van het klokje uit zijn film. Toch een charmante poging.

6. Prep & Landing - Operation: Secret Santa (6:55)
Jaartal: 2010
Regie: Kevin Deters en Stevie Wermers-Skelton
Stemacteurs: Betty White, Dave Foley, Derek Richardson, Sarah Chalke, William Morgan
Werd getoond: op een andere Prep & Landing-collectie op dvd.
Score: 2/10

De twee elfen Wayne (Dave Foley) en Lanny (Derek Richardson) krijgen van Mevrouw de Kerstman (Betty White) de opdracht om een voorwerp uit de lade van Santa zelf (William Morgan Sheppard) te stelen, en het tweetal gaat er Mission: Impossible­-gewijs achteraan. Uiteraard dient het voorwerp als cadeautje voor de Kerstman zelf, die zelf nooit cadeautjes krijgt, vanwege zijn echtgenote.
 
 


Het besef dat er nóg Prep & Landing-filmpjes schijnen te bestaan, is mogelijk nóg griezeliger dan het filmpje zelf.

7. The Ballad Of Nessie (5:32)
Jaartal: 2011
Regie: Kevin Deters en Stevie Wermers-Skelton
Stemacteurs: Billy Connolly, Kevin Deters
Werd getoond: als voorfilmpje bij Winnie De Pooh (versie 2011).
Score: 8/10

De immer sappige Schot Billy Connolly doet het relaas over het vrolijke monstertje Nessie, dat in Schotland overal wordt buitengekeken, maar dat onschuldig op zoek is naar een plek waar zij met haar rubberen eendje MacQuack rustig van een bad kan genieten. De ietwat vunzige Schot MacFroogle wil echter haar terrein inpikken om er een golfparcours aan te leggen. Nessie huilt echter zodanig bittere tranen dat ze er een Loch mee kan vullen...

 


Charmant, grappig, to the point... én Billy Connolly! What's not to like?

8. Tangled Ever After (6:29)
Jaartal: 2012
Regie: Nathan Greno en Byron Howard
Stemacteurs: Mandy Moore, Zachary Levi, Alan Dale
Werd getoond: als voorfilmpje bij The Princess And The Frog.
Score: 7/10

Dit filmpje is een beetje een epiloog na Tangled. Rapunzel (Mandy Moore) en Flynn Rider (Zachary Levi) geven elkaar eindelijk het jawoord. De kameleon Pascal en het paard Maximus spelen echter ei zo na de ringen kwijt, en in hun poging om de kleinoden weer te veroveren, breken ze de tent af. Mijnheer pastoor (Alan Dale) probeert intussen tijd te rekken... 

 


Een zeer leuke toegift na de film Tangled, maar in wezen toch een weinig geïnspireerde zeseneenhalve minuut slapstick. Met de personages van Tangled is méér te verrichten dan dit.
 
9. Paperman (6:35)
Jaartal: 2012
Regie: John Kahrs
Stemacteurs: -
Werd getoond: als voorfilmpje bij Wreck-It Ralph.
Score: 10/10

Deze bijna volledig in zwart-wit gemaakte combinatie van handgetekende animatie en CGI toont de belevenissen van een jonge kantoorbediende die er alles voor over heeft om de aandacht van het meisje te trekken dat hij toevallig op straat heeft ontmoet. Zelfs al moet hij daarvoor alle formulieren van zijn baas tot vliegertjes vouwen.





Paperman
won in 2012 de Oscar voor beste korte animatiefilm, en was de eerste dergelijke onderscheiding voor Disney in 43 jaar sinds It's Tough To Be A Bird uit 1969. Elk ander verdict van de jury zou een aanfluiting geweest zijn van de Oscarceremonie.
 
10. Get A Horse! (6:01)
Jaartal: 2013
Regie: Lauren MacMullan
Stemacteurs: Walt Disney, Marcellite Garner, Russi Taylor, Billy Bletcher, Will Ryan
Werd getoond: als voorfilmpje bij Frozen.
Score: 0/10

Wat eerst op een vooroorlogs Mickey Mouse-animatiefilmpje lijkt - zelfs de stemmen van Walt Disney en Marcellite Garner als Mickey en Minnie zijn uit het archief gehaald - doorbreekt al snel de derde dimensie, en de muis komt in de cinemazaal herrie schoppen.

 


Ongetwijfeld bedoeld als showcase van wat er met 3D-animatie mogelijk is, werkt de ergerlijke muis nog steeds alleen maar op de zenuwen. Hoe minder over dit filmpje wordt gezegd, hoe beter.

11. Feast (6:12)
Jaartal: 2014
Regie: Patrick Osborne
Stemacteurs: Tommy Snider, Katie Lowes
Werd getoond: als voorfilmpje bij Big Hero 6.
Score: 10/10

James (Tommy Snider) adopteert een straathondje dat gretig naar zijn gevallen frietje hapt. Het diertje krijgt de naam Winston en het mag meesnoepen van al het junk food dat James tot zich neemt. Zodra James echter een relatie begint met Kirby (Katie Lowes), een serveerster, komt er alleen nog maar gezonde voeding op tafel, iets waar Winston niet dadelijk verzot op is. Zodra de relatie tussen James en Kirby afspringt, is Winston in de wolken, want het vettig eten is opnieuw in aantocht. Zijn baasje is echter ontroostbaar nu zijn vriendin er vandoor is.

 


Disney won met Feast in 2015 opnieuw de Oscar voor beste korte animatiefilm. Elk ander verdict van de jury zou wederom een aanfluiting geweest zijn van de Oscarceremonie. Dit filmpje is een schoolvoorbeeld van hoe je een heel drama kan vertellen met maar een handjevol woorden en dit op krap zes minuten.

12. Frozen Fever (7:57)
Jaartal: 2015
Regie: Chris Buck en Jennifer Lee
Stemacteurs: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad, Jonathan Groff, Santino Fontana, Chris Williams, Paul Briggs
Werd getoond: als voorfilmpje bij de Cinderella live action-verfilming
Score: 8/10

Prinses Elsa (Idina Menzel) van Arendelle wil na al die jaren haar zus-boezemvriendin Anna (Kristen Bell) de verjaardag geven die ze verdient. Elsa wil echter niet toegeven dat net dátgene gebeurd is wat ze nooit voor mogelijk had gehouden: ze heeft een verkoudheid opgelopen. Niet bevorderlijk voor de organisatie...

 


Na een hit van het kaliber van Frozen, komt dit filmpje een beetje als mosterd na de maaltijd: op zich aardig, maar net als Tangled Ever After zaten we toch eerder te wachten op een nieuwe avondvullende film rondom de twee zussen. Het doet evenwel genoegen om te merken dat Hans (Chris Williams) nog steeds bij wijze van straf stront aan het scheppen is. Tot aan Frozen 2 in (voorlopig) 2018 zal u nog even op uw honger blijven zitten.

BEELD EN GELUID

Aangezien het oudste filmpje op deze collectie dateert van 2000, zou op de beeld- en geluidskwaliteit van deze collectie niet veel aan te merken mogen zijn. Vooral de videokwaliteit is van onberispelijke kwaliteit; allicht zal het verschil van animatiestijlen ervoor zorgen dat de éne of de andere kortfilm u beter zal bevallen. In John Henry zijn de potloodlijntjes niet allemaal weggegomd, het zwart-witkarakter van Paperman toont véél meer dan de spreekwoordelijke vijftig tinten grijs en de computeranimaties van Frozen Fever en Tangled Ever After zijn nauwelijks verschillend van die van de hoofdfilms zelf. Alle geluidstracks zijn minimaal uitgevoerd in Engels DTS-HD MA 5.1, met Engelse dialogen waar nodig, en hier en daar enkele dubbings in Frans, Spaans en Portugees in Dolby Digital 5.1. Het Engelse ondertitelspoor maakt daarbij het leven makkelijker. Niet alle filmpjes hebben qua geluidslandschap een zelfde impact, of laat me liever zeggen, een zelfde impact nodig. Het muziekstuk van Borodin in The Little Match Girl grijpt naar de keel, maar de chaos van Get A Horse is te bombastisch.

EXTRA'S

Alle filmpjes worden voorafgegaan door een introductie (9:46) met een kort woordje uitleg van de regisseurs over de ontstaansgeschiedenis ervan. De featurette @DisneyAnimation: The Short Story About Shorts (7:18) bevat een rondetafelgesprek over de geschiedenis van de Disney-kortfilms onder leiding van stemacteur T.J. Miller uit Big Hero 6. Onder normale omstandigheden zou hier echter véél meer over te vertellen zijn. Uiteraard verplicht Disney u ook nog om naar enkele cross-promotionele trailers te kijken.

CONCLUSIE

Disney had niet de traditie om kortfilmpjes vóór de hoofdfilm te plakken en heeft die traditie onder invloed van Pixar opnieuw opgepikt. De eerste schijf in een lange rij?



cover



Studio: Disney

Regie: Mark Henn, Mike Gabriel, Roger Allers, Kevin Deters, Stevie Wermers-Skelton, Dean Wellins, Nathan Greno, Byron Howard, John Kahrs, Lauren MacMullan, Patrick Osborne, Chris Buck, Jennifer Lee
Met: zie diverse titels

Film:
-/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Animatie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2015

Leeftijd:
E

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
786936846447


Beeldformaat:
1.78:1 - 2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief (9,10,11,12)
Frans Dolby Digital 5.1 (4,6,7,8,10,11,12)
Spaans Dolby Digital 5.1 (4,5,6,7,8,10,11,12)
Portugees Dolby Digital 5.1 (4,6,7,8,10,11,12)

Ondertitels:
Engels, Frans, Spaans, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "@DisneyAnimation: The Short Story About Shorts"
• 12 introducties door de filmmakers
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij