:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MR. HOLMES
MR. HOLMES
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2016-04-15
FILM
Kort na de Tweede Wereldoorlog vinden we de beroemde meesterdetective Sherlock Holmes (Ian McKellen) terug in een afgelegen dorpje in Sussex, waar hij de dagen slijt in gezelschap van zijn huishoudster, Mrs. Munro (Laura Linney) en haar zoontje Roger (Milo Parker), en zich onder meer bezig houdt met bijen imken en zijn memoires schrijven. De manier waarop zijn voormalige associé Watson hem heeft afgeschilderd in de verhalen, strookt niet echt met de werkelijkheid, en hij kijkt maar wat meewarig neer op de manier waarop hij in de populaire cultuur wordt afgebeeld. Met het schrijven van die memoires verloopt het echter niet zoals het zou moeten: Holmes begint langzaam maar zeker te dementeren, en een recente trip naar Japan, op zoek naar een kruid dat het geheugen zou verbeteren, heeft weinig zoden aan de dijk gezet. Het voortdurend aandringen van de nieuwsgierige Roger zorgt er echter voor dat Holmes toch nog een laatste poging onderneemt om zijn laatste zaak te documenteren voor het nageslacht. Hij werd daarbij ingehuurd door een man die Thomas Kelmot (Patrick Kennedy) heette, die hem verzocht het tijdverdrijf na te trekken van zijn vrouw Ann (Hattie Morahan), die getraumatiseerd werd na twee misvallen. Holmes' onderzoek schijnt te wijzen op het feit dat Ann van plan is om zich van haar echtgenoot te ontdoen. De waarheid is echter, zoals we meestal in dit soort fictie tegenkomen, veel subtieler. Het helpt Holmes niet vooruit bij het schrijven van zijn memoires dat Mrs. Munroe van plan is om de oude man in de steek te laten voor een hotelbaan met veel betere langetermijnperspectieven.

 


Naast de steampunk-aanpak van Holmes door Guy Ritchie of de contemporaine hervertelling met Benedict Cumberbatch, realiseerde regisseur Bill Condon, die met Twilight: Breaking Dawn zijn blazoen definitief bezoedeld heeft, een verrassende kleine independent met als centraal gegeven een oudere Holmes die vecht tegen dementie. De verfilming van het boek A Slight Trick Of The Mind van Mitch Cullin is evenwel vooral geslaagd door de inbreng van klasseacteur Ian McKellen, die na cultrollen in The Hobbit en X-Men weer aanknoopt bij de eerder kleinschalige rollen uit het begin van zijn carrière, en na Gods And Monsters opnieuw samenwerkt met Condon. De film is niet zozeer een detective, dan wel een doorgedreven karakterstudie, waarin McKellen zijn Holmes invult met een quirky gevoel voor humor, en ook een zekere tristesse. Het spijtige aan de zaak is dat, eens je McKellen even wegdenkt, de film feitelijk niet veel ruggengraat meer overheeft en de intrige zelfs een beetje saai wordt. Het voortdurend springen tussen drie tijdlijnen - Holmes ten tijde van zijn laatste zaak, Holmes in Japan en Holmes als oude man - vergen zeker in het begin van de kijker een zekere oefening. Toch is het intrigerend om een ongenaakbaar icoon als Sherlock Holmes het gevecht te zien aangaan met een nog groter vijand dan Moriarty, namelijk dementie. Condon heeft bovendien zijn art direction in een ferme greep. De film kabbelt in een rustig tempo voort - iets te rustig zelfs - en het einde van de toch bij de haren gesleurde zaak, komt een beetje als een anticlimax.

 

 

BEELD EN GELUID

Paradiso vertikt het de laatste tijd om nog Blu-rays uit te brengen, en Mr. Holmes is daarop spijtig genoeg geen uitzondering. Beeld en geluid voldoen aan de minimumstandaarden, en de geluidstrack is zelfs uitgevoerd in zowel Dolby Digital 5.1 als DTS 5.1, alhoewel het instellen daarvan een beetje zoekwerk is. De eerder statische film wordt hier voldoende door bediend, maar voor spektakel met McKellenstopt u beter X-Men nog eens in de speler.
 
EXTRA'S
De bezuinigingspolitiek van Paradiso wordt doorgetrokken in de bonussectie. Die er niet is. In het menuscherm zijn de talen niet te kiezen, je kan kiezen tussen de film starten, of de film niet starten. Lam.
 
CONCLUSIE
De eigenwijze Mr. Holmes belicht een aspect van het iconisch personage dat we nog niet kenden. De film kan gelukkig bogen op het acteertalent van een nimmer teleurstellende Ian McKellen, want anders viel 'ie pijnlijk omver.cover
Studio: Paradiso

Regie: Bill Condon
Met: Ian McKellen, Laura Linney, Hiroyoki Sanada, Milo Parker

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015

Leeftijd:
9

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5414937033171


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij