:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERGIRL - SEIZOEN 1
SUPERGIRL - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2016-11-15
SERIE
Kara Zor-El (Malina Weissman) werd vlak na haar jongere neefje Superman naar de Aarde gestuurd om voor hem te zorgen. Ze belandde echter na de ontploffing van de planeet Krypton in de Phantom Zone, waar ze 24 jaar vast bleef zitten, en terwijl ze zelf niet ouder werd, maakte haar beroemde neef furore op aarde. Toen ze uit de Phantom Zone losgetrokken werd, bracht ze echter ongewild ook Fort Rozz mee, een ruimteschip annex gevangenis waar het grootste intergalactisch tuig van de richel zat opgesloten, de meesten van hen door toedoen van Kara's moeder Alura (Laura Benanti), die op Krypton rechter was. Kara (Melissa Benoist) werd geadopteerd door Jeremiah (Dean Cain) en Eliza (Helen Slater) Danvers, en ze probeert al veertien jaar lang anoniem een leven op te bouwen als persoonlijke assistente voor mediamogul Cat Grant (Calista Flockheart), die haar bekijkt als iets wat ze van onder haar schoenzool heeft moeten schrapen. Haar zus Alex (Chyler Leigh) werkt voor het Department of Extra-Normal Operations, een geheime organisatie onder leiding van directeur Hank Henshaw (David Harewood) die tracht de buitenaardse misdadigers in te rekenen. Kara's zus kan de directeur overtuigen om haar in te lijven, maar door haar jeugd en onervarenheid is het niet zeker of ze een aanwinst dan wel een bedreiging vormt. Evenwel kan ze rekenen op de steun van haar collega annex computernerd Winn Schott (Jeremy Jordan) en de uit Metropolis overgeplaatste fotograaf Jimmy Olsen (Mehcad Brooks), die allebei op de hoogte zijn van Kara's dubbelleven.

 


Deze nieuwste aanvulling op het DC-universum, naast Arrow en The Flash een stuk luchtiger dan pakweg Gotham, is duidelijk een poging om ook de vrouwelijke demografische helft aan deze franchise te koppelen. Na de ietwat wisselvallige film uit 1984 trachtte showrunner Ali Adler (Chuck), is Supergirl een luchtig maar goed gemaakt tussendoortje dat positieve herinneringen oproept aan Lois & Clark, en dan niet alleen omdat kenners Dean Cain zullen herkennen als Kara's pleegvader, naast Helen Slater, die in de film uit 1984 de girl of steel vertolkte. De achttiende aflevering, de crossover Worlds Finest, laat er ook geen misverstand over bestaan dat deze reeks in het canon past waarin eerder ook Arrow en The Flash werden gedropt, een techniek die met succes werd toegepast in de diverse CSI-franchises, maar op de duur wel wat té blatant cross-promotioneel werkt. Supergirl is volledig op maat gesneden van de millenials, compleet met adolescentenangst over het niet kunnen krijgen van het juiste lief, het niet kunnen krijgen van de juiste job, het niet voldoen aan de verwachtingen van de familie, én niet in staat zijn om de wereld te verbeteren, als het even kan. CW lustte echter geen pap van de reeks, maar kwam terug op haar beslissing nadat de kijkcijfers op CBS gestaag stegen, en voor het tweede seizoen verkaste de reeks van zender (en de crew naar Canada).

 

 
Troeven heeft Supergirl in overvloed: Melissa Benoist is enorm aaibaar in haar dubbelrol als het naieve seutje Kara Danvers en het stoere titelpersonage, alhoewel het ons zéér onwaarschijnlijk lijkt dat, als ze haar bril opzet, niemand haar meer herkent; maar denk dan maar go with the flow, nietwaar? Met toch een min of meer rode draad verweven, vormen de afleveringen elk een afgerond geheel, perfect doseerbaar voor een avondje bingewatchen in functie van de beschikbare vrije tijd. Dat er al scenariogewijs eens een uitschuivertje tussenzit, zoals de redelijk melige seizoensfinale en het feit dat met de personen die wél weten dat Kara Supergirl is, op het einde van het eerste seizoen een telefoonboek kan gevuld worden, nemen we er voor lief bij. Er is aandacht geschonken aan de scenario's, en er zitten weinig dode momenten in, en dát is uiteindelijk wat telt. Ook weet de reeks duidelijk goed het evenwicht te bewandelen tussen het instapniveau voor DC-leken en het expertniveau waarin doorgewinterde fans van de Man van Staal zich kunnen vergapen aan het aantal referenties naar de incarnaties van Supergirl en haar beroemde neef in andere media. In de bijrollen eist vooral Calista Flockheart alle aandacht op als mediamogul Cat Grant, die geobsedeerd is door het idee het glazen plafond te doorbreken, en niets liever doet dan aan de telefoon George Clooney op wachtmuziekje zetten terwijl ze haar nageltjes lakt.
 
Conclusie: niets mis mee!

 

 
AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Pilot
Omdat ze het beu is om koffiejuffrouw voor haar bazin te spelen, besluit Kara zich als superheldin te manifesteren, en ze krijgt al onmiddellijk de nodige media-aandacht wanneer ze een neerstortend vliegtuig met haar zus in laat landen op een rivier. Haar aanwezigheid wekt echter ook de interesse van een alien die Vartox (Owain Yeoman) heet en vastbesloten is Kara in opdracht van een generaal achter de schermen - Kara's criminele tante Astra (ook Laura Benanti) - te elimineren.

2. Stronger Together

Kara belandt in het oog van een mediastorm wanneer ze een tanker gevuld met een miljoen vaten olie probeert weg te slepen van een vuurhaard, maar per ongeluk het ding openscheurt en zo een ecologische ramp veroorzaakt. Terwijl ze de sympathie van het publiek tracht terug te winnen, moet ze achter een Helgrammiet (Justice Leak) aan, een insektachtige humanoïde die zich voedt met DDT. Cat wil intussen dat Jimmy zijn contacten aanwendt om een exclusief interview te versieren met het meisje dat ze in de media heeft betiteld als Supergirl. Als hij daar niet binnen de 24 uur in slaagt, mag hij zijn C4 komen halen.

3. Fight Or Flight

Nadat ze in een interview met Cat per ongeluk heeft onthuld dat Superman haar neef is, wordt Supergirl belaagd door Reactron (Chris Browning), een menselijke superschurk die zich bedient van een door nucleaire energie aangedreven krachtcel om Supergirl het vuur aan de schenen te leggen. In een vorig leven heette Reactron Ben Krull, en hij koestert een wrok tegen Superman omdat die, bij een poging om een kernreactor te beschermen tegen terroristen, als collateral damage Bens vrouw heeft gedood. Supergirl weet Reactrons kostuum te beschadigen, en die kidnapt Maxwell Lord (Peter Facinelli) om het te repareren. Bij een poging om Lord te redden, moet Supergirl echter de duimen leggen tegen Reactron, en moet haar bekende neef inspringen om haar te redden, wat haar reputatie als budget-superheldin van de B-lijst versterkt...

4. How Does She Do It?

In volle vlucht maakt Supergirl een drone onschadelijk die haar op de hielen zit. Henshaw beweert echter dat het ding niet van het DEO is, dus iemand koestert blijkbaar een ongezonde interesse in het meisje. Ze wordt een tweede keer op de proef gesteld wanneer een bom afgaat en een torengebouw dreigt in te storten. Terwijl Kara met lede ogen moet aanzien hoe Jimmy weer aanpapt met zijn ex, Lucy Lane (Jenna Dewan Tatum), de zus van je-weet-wel-wie, en ze op Carter (Levi Miller), het zoontje van Cat, moet babysitten, wordt Supergirl opnieuw op de proef gesteld: er wordt tegelijkertijd een bom geplaatst op de ultramoderne glijtrein van Maxwell Lord, die net zijn maiden trip maakt, als op de luchthaven van National City, waar Lucy een vlucht neemt. Supergirl heeft veel talenten, maar op twee plaatsen tegelijk zijn hoort daar niet bij...

 

 
5. Livewire
Shockjockey Leslie Willis (Brit Morgan) wordt door Supergirl uit een neerstortende helikopter gehaald, net op het ogenblik waarop Supergirl door een bliksem wordt getroffen. Daardoor verandert ze in een wezen dat puur bestaat uit elektriciteit. Ze noemt zichzelf Livewire, en heeft gezworen Cat Grant, die haar heeft laten vallen als een baksteen, te grazen te nemen. Kara probeert intussen op Thanksgiving te bemiddelen tussen haar moeder Eliza en haar zus, want die laatste staat op het punt te bekennen dat ze niet in een labo werkt, maar voor het DEO, een organisatie waaraan Eliza met recht en reden het schurft heeft.
 
6. Red Faced
Generaal Lane (Glenn Morshower), de vader van Lucy, eist Supergirl op voor een militaire test van een androïde, Red Tornado, ontworpen door dr. Morrow (Iddo Goldberg). Supergirl beschadigt de androïde tijdens het verplichte robbertje vechten, waardoor de killer robot op hol slaat. De generaal houdt het DEO verantwoordelijk voor het débâcle dat hij zelf heeft aangericht. Alex roept de hulp in van Maxwell Lord, die beweert dat de robot vanop afstand bediend wordt. Het ding is bovendien geconcipieerd om inwoners van Krypton te verslaan, wat een alarmbelletje zou moeten doen rinkelen. De generaal is bovendien ook niet opgezet met het feit dat Jimmy Olsen aanpapt met zijn dochter, want voor hem heult hij samen met de vijand. Cat krijgt haar moeder (Joan Juliet Buck) op bezoek, en die is nog tien keer erger dan zijzelf.
 
7. Human For A Day
In het gevecht met Red Tornado heeft Supergirl al haar krachten uitgeput. Kara is daardoor kwetsbaar zoals elk ander menselijk wezen, en net op dat ogenblik treft een krachtige aardbeving National City. De media vragen zich luidop af waar Supergirl op dat moment is. Ion de gevangenis van het DEO wordt een algemene lockdown afgekondigd nadat een bijzonder krachtige telepaat, Jemm (Charles Halford), door de aardbeving en de daarmee gepaard gaande stroomstoring uit zijn cel is uitgebroken; het wezen wil alle gevangenen vrijlaten en de hel op aarde doen losbarsten. In de chaos merkt Alex op dat Hank niet is wie hij beweert te zijn...
 
Disk 2:
8. Hostile Takeover
Kara's tanta Astra daagt Supergirl uit tot een vrouw-tegen-vrouwgevecht, maar ze wordt makkelijk verslagen. Iets té makkelijk, zodat men op het DEO begint te denken dat haar nederlaag een afleidingsmanoeuver is voor iets veel groters. Ze probeert evenwel op Kara in te praten dat niet zij, maar haar moeder Alura het brein achter de vernietiging van Krypton was, omdat ze niet wilde luisteren naar Astra's doemberichten dat de planeet stervende was. Catco wordt intussen het slachtoffer van een hacker, die allerlei gênante details over Cat naar de concurrerende media laat lekken. Kara heeft echter één van de leden van de raad van bestuur, Dirk Armstrong (Peter Mackenzie) afgeluisterd, en zij weet dat hij achter de hack zit, omdat hij Cat uit het zadel wil lichten. Alleen heeft Kara's supergehoor geen kracht van bewijs. Terwijl Jimmy al Cats e-mailcorrespondentie uitvlooit op zoek naar lijken in de kast, probeert Winn op zijn beurt Armstrongs computer te hacken, op zoek naar bewijs dat hij achter de couppoging zit.

 

 
9. Blood Bonds
Astra wordt gevangen genomen door het DEO, en als tegenmaatregel kidnapt haar man, luitenant Non (Chris Vance) Hank tijdens een gewaagde aanval op het hoofdkwartier van Lord Industries. Hij stelt het DEO een ultimatum: ze krijgen 48 uur om akkoord te gaan met een gevangenruil. Kara vindt het het uitgelezen moment om haar tante te ondervragen over wat er nu werkelijk gebeurd is tussen haar en haar moeder. Het DEO wordt intussen overgenomen door het leger, en generaal Lane bereidt een offensief tegen de Kryptonians voor. Cat meent intussen dat Kara Supergirl is, en Kara zoekt naarstig naar een oplossing om haar dit uit het hoofd te praten.
 
10. Childish Things
De Toyman (Henry Czerny), een gevaarlijke terrorist die als handelsmerk bommen in speelgoed verstopt, breekt uit de gevangenis. Het FBI komt naar aanleiding hiervan Winn ondervragen, want de Toyman is zijn vader, en alhoewel Winn al lang met hem gebroken heeft, meent de politie dat hij zijn zoon zal trachten te contacteren. In de emotionele deining kan Winn zijn liefde voor Kara/Supergirl niet langer verbergen. Cat neemt Lucy aan op de juridische dienst van Catco, maar James lijkt niet blij te zijn dat zijn lief nu in hetzelfde bedrijf werkt. Alex en Hank proberen intussen in te breken bij Lord Industries: terwijl Alex doet alsof ze met Maxwell Lord op een romantische date gaat, breekt Hank binnen; evenwel moet hij zijn bijzondere talenten aanwenden om weer buiten te geraken.

11. Strange Visitor From Another Planet
Senator Miranda Crane (Tawny Cypress), een virulente opposant van de aanwezigheid van aliens op aarde, wordt tijdens een politieke manifestatie aangevallen door een witte Marsman. Supergirl kan haar redden, maar de senator wordt in het DEO opgesloten totdat de dreiging voorbij is. Helaas is ook de witte Marsman een shapeshifter, die als doel heeft de laatste groene Marsman, J'onn J'onzz, te vermoorden. Kara probeert intussen de brokken te lijmen tussen Cat en haar vervreemde zoon Adam (Blake Jenner); Adam schijnt bovendien op Kara te vallen...
 
12. Bizarro
Maxwell Lord laat een Supergirl-kloon op de mensheid los, die de superheldin in diskrediet moet brengen doordat ze haar superkrachten inzet om de mensheid de duivel aan te doen. Om het monster, dat Cat in de media Bizarro (Hope Lauren) heeft gedoopt, in te tomen, moet Kara de strijd aangaan met het wezen dat even sterk is als zijzelf, maar tegengestelde krachten. Zo wordt ze net sterker van kryptoniet, dus is het aan Hank om een antidotum te ontwikkelen. De stress wordt echter Kara te veel, en haar relatie met Adam gaat voor de bijl.

 

 
13. For The Girl Who Has Everything
Een buitenaardse parasiet die de Black Mercy heet, heeft zich vastgenesteld op de borst van Kara. Daardoor verkeert ze in een hyperrealistische droom waarin ze gewoon op Krypton woont en de vernietiging van haar thuisplaneet nooit heeft plaatsgevonden. De parasiet is geplaatst door Non, die Supergirl uit de weg wil zodra hij zijn plan Myriad, om de mensen tot zijn slaven te maken, uitvouwt. Zijn vrouw Astra twijfelt echter tussen haar veroveringsdrang en de loyaliteit aan haar familie. Met de hulp van Maxwell Lord bouwt het DEO intussen een virtual reality-bril waarmee Alex naar de alternatieve realiteit waar haar zus verblijft, wordt gestuurd.

14. Truth, Justice And The American Way

Non sluit een veertien dagen durende wapenstilstand met Kara om Astra de laatste eer te bewijzen, maar hij belooft dat zij de volgende zal zijn die in een lijkkist zal zitten. Het DEO heeft intussen andere kopzorgen: een gemaskerde vigilante die zich de Master Jailer (Jeff Branson) noemt, is bezig alle aliens uit Fort Rozz op volgorde van hun gevangenennummer te executeren. Kara komt in gewetensnood of het nog langer verantwoord is om Maxwell Lord gevangen te houden, zeker nadat Cat begint te vermoeden dat zijn afwezigheid uit de media verdacht lijkt. Cat heeft overigens een nieuwe assistente aangetrokken, Siobhan Smythe (Italia Ricci), omdat Kara iets té vaak afwezig is op het werk.
 
Disk 3:
15. Solitude
Kara kan het niet langer verdragen om met Hank samen te werken. CatCo krijgt intussen een aanbieding om een smeuïge hack in de media uit te smeren over een datingsite waarop hooggeplaatste functionarissen vreemdgaan. De hack is maar een dekmantel voor een zeer gevaarlijke alien die zich Indigo (Laura Vandervoort) noemt, en die wil inbreken in een lanceerinstallatie voor kernwapens. Omdat Kara en het DEO niet langer samenwerken, gaat Supergirl haar informatie halen in Supermans Fortress of Solitude, maar de verdeeldheid zorgt ervoor dat Indigo bijna in haar opzet slaagt. Tussen Jimmy en Lucy komt het tot een breuk.
 
16. Falling
Terwijl ze een brandweerman bevrijdt die geklemd zit onder een kraan, wordt Supergirl blootgesteld aan rood kryptoniet. Daardoor wordt ze een onuitstaanbaar schepsel, dat op de duur door het DEO zelf als een buitenaardse dreiging wordt beschouwd, nadat ze een misdadiger uit Fort Rozz opzettelijk laat lopen. Ook Kara krijgt uiteraard capsones: ze zorgt ervoor dat Siobhan figuurlijk en Cat letterlijk wordt gedefenestreerd. Om haar te stoppen, moet Hank zijn dekmantel vrijgeven...

 

 
17. Manhunter
Terwijl Supergirl worstelt met het feit dat het publiek een viscerale afkeer van haar heeft gekregen, vertelt de gevangen genomen J'onn J'onzz aan kolonel Harper (Eddie McClintock) en Lucy Lane hoe hij de plaats van Hank Henshaw heeft ingenomen in een poging om Jeremiah Danvers te redden. Hij wordt samen met Alex gearresteerd en afgevoerd naar een faciliteit waar men autopsieën uitvoert op aliens. Kara heeft geen enkele andere keuze dan aan Lucy, het nieuwe diensthoofd van het DEO, haar ware identiteit op te biechten, en te hopen dat zij haar kan overtuigen

18. Worlds Finest

Siobhan heeft zich ontpopt tot de Silver Banshee, een superwezen dat mensen letterlijk overhoop kan roepen. Ze gaat een alliantie aan met Livewire om Cat Grant, Supergirl én Kara Danvers te doden. Kara krijgt evenwel de hulp van superheld The Flash (Grant Gustin), die na een ongelukje uit een parallel universum is 'overgewaaid' naar dat van Supergirl.
 
19. Myriad
De hele bevolking van National City is gebrainwashed door Myriad, en ze werken aan Nons plan om de rest van de wereld te laten volgen. Slechts drie inwoners zijn niet beïnvloed: Supergirl uiteraard, Maxwell Lord - die de bui heeft zien hangen en een vervormer heeft uitgevonden - en Cat Grant, die van Maxwell een paar bijzondere oorbellen heeft gekregen. Lord heeft een plan om met de hulp van Supergirl de installatie van Non te vernietigen vooraleer de plaag zich over de rest van de wereld voortzet. De keerzijde? Ruwweg acht procent van de bewoners van National City zal dit niet overleven... uiteraard is dit voor Supergirl een dilemma van epische proporties.

20. Better Angels

Nadat hun plannetje voor werelddominantie is mislukt, passen Non en Indigo de tactiek der verschroeide aarde toe: ze zijn van plan om het hoofd van iedereen in National City te doen ontploffen. Om deze ramp af te wenden, moet Supergirl Fort Rozz de ruimte in slingeren...

 

 
BEELD EN GELUID
Het beeld van Supergirl is aangenaam om naar te kijken - niet alleen door de verschijning van de protagoniste - maar zeven afleveringen op één schijf proppen met dan nog eens pakweg één vijfde van elke schijf ongebruikt laten: zoiets is om problemen vragen. Het beeld is acceptabel, maar het haalt het toch niet van de lekkere vette Gotham-visuals. Wat niet wil zeggen dat de reeks onbekijkbaar is: de kleuren zijn helder, het vele wit in het moderne gebouw van CatCo oogt egaal, en de nachtelijke scènes zijn goed bekijkbaar. Een iets hogere bitrate had echter de textuur en de details in de gelaatsuitdrukkingen beter uit de verf kunnen doen komen. De DTS-HD MA 5.1-track is van zeer goede kwaliteit, waarbij details zoals het geroezemoes op Kara's werk niet worden vergeten, en de sporadische schrikmomenten worden bijzonder effectief uitgesmeerd. De soundtrack van Blake Neely wordt vermengd met enkele contemporaine topveertighits van de artiesten van het moment.

 

 
EXTRA'S
De drie disks met afleveringen bevatten een selectie verwijderde scènes (16:26), met op de derde schijf nog een drietal documentaires er bovenop. Het Supergirl: 2015 Comic-Con Panel (14:15) lijkt tegenwoordig standaard te worden voor elke reeks waarvoor er op het vermaarde festival in San Diego een Q&A-sessie met het publiek voorzien is. Naast de crew tekenen acteurs Melissa Benoist, Chyler Leigh, Mehcad Brooks, Jeremy Jordan en David Harewood present. The Man from Mars (9:37) vertelt ons iets over de mysterieuze infiltrant van Mars, en in A World Left Behind: Krypton (10:41) lichten de makers de visuals van Kara's vernietigde thuisplaneet toe, die in redelijk wat flashbackscènes getoond wordt. Tot slot is er nog een matig grappige gag reel (4:06) aanwezig.
 
 

 
CONCLUSIE
Supergirl smaakt alleszins na dit eerste seizoen naar meer; het is normaal dat de reeks zijn eigen smoel moet zoeken in een wereld waarin zowel Man Of Steel als Smallville gedijen. De beeldkwaliteit mocht iets beter geweest zijn.coverStudio: Warner

Regie: Glen Winter, Dermott Downs, Kevin Tancharoen, Thor Freudenthal, Jesse Warn, Larry Teng, Karen Gaviola, Steve Shill, Jamie Babbit, John Showalter, Dermott Downs, Lexi Alexander, Chris Fisher, Nick Gomez, Adam Kane
Met: Melissa Benoist, Chyler Leigh, Mehcad Brooks, Jeremy Jordan, David Harewood, Calista Flockheart, Peter Facinelli, Jenna Dewan Tatum, Laura Benanti, Dean Cain, Helen Slater, Glenn Morshower

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
U.K.

Jaar:
2015-2016

Leeftijd:
12

Speelduur:
875 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892196048


Beeldformaat:
178:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Braziliaans Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:

• Verwijderde scènes
• Documentaire "Supergirl: 2015 Comic-Con Panel"
• Documentaire "The Man from Mars"
• Documentaire "A World Left Behind: Krypton"
• Gag reel


Andere recente releases van deze maatschappij