:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAURA PAUSINI - LIVE 2001-2002 WORLD TOUR
LAURA PAUSINI - LIVE 2001-2002 WORLD TOUR
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-02-27
CONCERT
Laura Pausini brak in 1993 op 18-jarige leeftijd definitief door met het nummer La Solitudine, waarmee ze prompt het festival van San Remo won. Tien jaar en vijf studioalbums later is het kindzangeresje uitgegroeid tot een zelfbewuste jonge, sexy vrouw die een stem heeft waarmee ze gewapend beton kan splijten, en die nu probeert om haar repertoire, na reeds gedeeltelijk in het Frans, Spaans en Portugees vertaald te zijn, ook in het Engels probeert te brengen, getuige haar nieuwste album From The Inside. Laura is en blijft nochtans het beste te genieten in haar moedertaal - Italiaans - en het concert dat ze tijdens haar wereldtournee in haar thuisbasis Milaan in het Filaforum gaf, en nu ook op DVD is verschenen, is een spetterende thuismatch geworden, waarbij het publiek uit volle borst van de eerste tot de laatste noot meezingt. Laura's ongelofelijk krachtige stem is meteen haar voornaamste troef; ze kan verschillende muziekstijlen aan, en haar grotendeels zelf geschreven repertoire leent zich dan ook tot verschillende muziekstijlen. Zo wordt het op plaat nochtans gladde Un'Emergenza D'Amore in een zeer funky versie gebracht, Ascolta Il Tuo Cuore op een zeer soulfulle manier, het sfeervolle Italiaans-Portugese Seamisai van Gilberto Gil, en het absolute hoogtepunt van de avond, Non C'é, in een zeer aanstekelijke, high-energy versie. Frêle Laura rent intussen tussen het hoofdpodium en de twee zijpodia, flirt met de gitarist en de basgitarist, en zingt intussen niet één noot vals.



Het thuispubliek is natuurlijk al op voorhand ingepakt, maar toch kan Laura moeiteloos haar toeschouwers nog dat ietsje extra opzwepen. De ballads zoals La Solitudine, Strani Amori en het wondermooie Incancellabile zijn echter volgens ons nog steeds waar ze zich het best bij voelt, getuige de manier waarop ze deze vol overgave brengt. Ander hoogtepunt is het zeer energieke duet Tra Te E Il Mare met Biagio Antonacci. Het enige nummer waar ze zich een beetje aan vergaloppeert is het Engelstalige One More Time uit de soundtrack van de film Message In A Bottle. Ook dit heeft totnogtoe haar grote internationale doorbraak niet kunnen bewerkstelligen, evenmin als haar bijdrage aan de soundtrack van *yuck* de één of andere Pokemonfilm (welke? Ze zijn toch allemaal hetzelfde!) Haar credibiliteit is met de jaren wel toegenomen, en live laat Laura een zeer energieke indruk achter met verrassend gevarieerd repertoire.

BEELD EN GELUID
Bij muziekdvd's wordt er blijkbaar toch nog altijd meer aandacht besteed aan het geluid dan aan het beeld; enerzijds logisch, maar in tegenstelling tot wat de hoes vermeldt is het 1.85:1-beeld niet anamorfisch uitgevoerd. Desondanks krijgen we een redelijk scherp beeld met veel schaduw, een goed kleurcontrast maar helaas ook alle typische fouten die bij een live-concert gemeengoed zijn, zoals valse schittering in de camera, colour bleeding als gevolg van de te uitbundig gebruikte discolichten, en heel wat storende artefacts, zoals op de bewegende middentrom van het drumstel. Gelukkig is de geluidskwaliteit nagenoeg perfect, waarbij vooral de DTS 5.1-track met volledige bitrate van 1509 kbps een zeer ruimtelijke indruk nalaat, met een zeer breed audiospectrum. De vocalen blijven op de voorste speakers gefocust, en vooral de momenten waarop het publiek mee mag zingen, klinken levensecht. Ook bijzonder opvallend is de warme houtklank-vibraties van de gitaar in het openingsnummer E Ritorno Da Te. Enige minpuntje is de bijzonder slechte layer change.



TRACKLIST
1. E ritorno da te
2. La mia riposta
3. Gente
4. Il mondo che vorrei
5. Ascolta il tuo cuore
6. Un'emergenzia d'amore
7. Seamisai
8. Fidati di me
9. La solitudine
10. Le cose che vivi
11. Tra te e il mare
12. Una storia che vale
13. One more time
14. Incancellabile
15. Angeli nel blu
16. Mi rubi l'anima
17. Strani amori
18. Non c'é
19. In assenza di te
20. Il mio sbaglio piu' grande
21. E ritorno da te

EXTRA'S
Ondanks de plaats die de DTS-track inneemt, is er op deze disc nog plaats voor een bescheiden aantal extra's. Het menu doet wel wat rommelig aan. Alhoewel het concert in Milaan is opgenomen, krijgen we eerst en vooral van vier nummers de uitvoering zoals die tijdens de wereldtournee in de Spaanstalige landen werden uitgevoerd: in het Spaans, dus: Volveré Junto A Tì (E Ritorna Da Te), Entre Tú Y Mil Mares (Tra Te E Il Mare), Inolvidable (Incancellabile) en Amores Extraños (Strani Amori). Leuk om te weten dat ook deze in full bitrate DTS zijn uitgevoerd, maar niet in breedbeeld. Verder vinden we van twee nummers ook telkens twee videoclips terug - de Spaanse en de Italiaanse - namelijk E Ritorno Da Te/Volveré Junto A Tì en Una Storia Che Vale/Dos Historias Iguales. Van beide clips zit er bij de sectie Backstage nog telkens een korte making of-featurette. Het geheel wordt afgesloten met drie korte montages, een drie minuten durende Videowall (een montage van voor het feitelijke concert), het filmpje "You Were Here" waarin (versneld) getoond wordt hoe de zaal op één minuut tijd volloopt, en een soortgelijk filmpje "Theater Box Construction" waarin op twee minuten tijd het podium wordt opgebouwd.



CONCLUSIE
Deze live-registratie is een mooie staalkaart aan wat Laura Pausini aan muziek te bieden heeft, op een DVD die vooral bijblijft door de bijzonder goede geluidskwaliteit. Aanrader!

DISCOGRAFIE
- Laura Pausini (1993)
- Laura (1994)
- Le chose che vivi (1996)
- La mi riposta (1998)
- Tra te e il mare (2000)
- E ritorno da te (Greatest Hits) (2001)

LAURA PAUSINI OP HET WWW
Op www.laurapausini.com vind je de officiële Laura Pausini-webpagina.


cover



Studio: Warner Music Vision

Regie: -
Met: Laura Pausini

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050466109125


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Italiaans DTS 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• 4 videoclips
• 4 Spaanse tracks
• Videowall
• Featurette You Were Here
• Featurette Theatre box construction
• 2 Backstage filmpjes