:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TURBO
TURBO (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2017-01-23
FILM
Slak Theo (Ryan Reynolds) voelt zich niet op zijn gemak telkens hij met zijn collega-slakken het rot fruit uit een tuin moet versjouwen. 's Avonds spendeert hij zijn vrije tijd met het kijken naar racevideo's van zijn grote held, autoracer Guy Gagné (Bill Hader), die zijn fans moed inspreekt door te stellen dat er niet zoiets bestaat als een te hoog gegrepen droom. Theo's dagdromerij zorgt er echter voor dat hij het leven van zijn slakkenvriendjes meer dan eens in gevaar brengt. Op een avond kijkt hij vanop een brug naar een straatrace, en komt iets te dicht in contact met de wagens dan hem lief is: hij wordt de verluchting ingezogen en komt in contact met een experimentele brandstof, waardoor hij supersnel wordt. Zijn collega-slakken zijn echter niet geïnteresseerd in zijn pas verworven talenten, en wanneer hij zijn broer Chet (Paul Giamatti) wil redden van een hongerige vogel, komt het tweetal in een verlaten winkelcentrum terecht, waar de uitbaters zich 's avonds na de uren amuseren met... slakkenraces. Theo's uitzonderlijk talent brengt de sjofele en aan overgewicht lijdende tacobakker Tito (Michael Peña) op het compleet van de pot gerukte idee om de slak te laten deelnemen aan de Indy 500. Tito's broer Angelo (Luis Guzmán) verklaart hem voor gek, maar Tito houdt voet bij stuk, want er staat nergens in het reglement van de Indy 500 dat slakken niet mogen deelnemen. Voor Theo, die zich nu Turbo noemt, gaat een levensdroom in vervulling, maar tot zijn schade en schande moet hij leren dat Guy Gagné niét de held is die hij zich had voorgesteld...
 
 


Net zoals pakweg 98% van de familie-animatiefilms gaat Turbo over een vis-uit-het-water die een onbereikbare droom najaagt, zijn doel bereikt maar de consequenties uit het oog verliest. Onder het motto 'never change a winning formula' biedt Turbo bijzonder weinig wat andere animatiefilms niet bieden, maar het verbale pingpongspel tussen Ryan Reynolds en Paul Giamatti spreekt tot de verbeelding. Dat de makers überhaupt weg geraken met een volledig over the top-gegeven over een slak die wil meedoen aan autoraces die normaal gezien alleen bestemd zijn voor auto's, is daarbij al een prestatie op zich. Het einde is wat melig en voorspelbaar, maar Bill Hader zit goed in zijn rol als schurk van dienst met twee gezichten. De humor is bij momenten gortdroog: zo wordt het feit dat er nagenoeg elke werkdag wel een slak wordt opgepeuzeld door een vogel, afgedaan als ingecalculeerd arbeidsrisico. Dat deze Dreamworks-film het daglicht ziet amper twee jaar na de tweede Cars-film van grote concurrent Pixar, en dat er overduidelijk gelijkenissen te bespeuren zijn, kan evenwel niet verdoezeld worden: de gelijkenissen in de personages, boodschap én animatiestijl zijn onmiskenbaar aanwezig, en het enige wat er au fond veranderd is, is dat de antropomorfe autootjes in een wereld zonder mensen vervangen zijn door antropomorfe slakjes in een wereld mét.
 
 

 
In tegenstelling tot veel van de recente animatiefilms die soms nogal wat griezeligere elementen bevatten, is Turbo volgens de hoes voor alle leeftijden geschikt, en dat is eens niet gelogen. Ondanks het feit dat er al eens links en rechts een slakje wordt opgepeuzeld door een vogel, en dat de grote race, enigszins voorspelbaar, eindigt in een hoogdag voor de uitbaters van een autokerkhof, worden de kleintjes niet te zeer blootgesteld aan excessief geweld of traumatiserende thema's. Dreamworks draagt kwaliteit hoog in het vaandel, en de afwerking van de film is met de nodige zorg gebeurd, niet het minst op het vlak van het bedenken van sympathieke personages. Dat Tito en Angelo hun eerder bescheiden horeca-etablissement willen onderscheiden van de rest door een taco met een glimlach te serveren, maakt van hen twee warme karakters.Thematisch hebben Theo en Tito een grote affiniteit met elkaar: het zijn alletwee dromers die door hun respectievelijke broers niet au sérieux genomen worden, en het verhaal pingpongt mooi heen en weer tussen de besognes van de beide antagonisten. Volwassenen zullen evenwel iets meer dan gewoonlijk blijven hongeren naar referenties met populaire cultuur, maar de verpauperde latino-wijk waar de kleine zelfstandigen ondanks alle tegenslagen toch nog met de moed der wanhoop iets moois van hun gedelapideerd winkelcentrum maken, is herkenbaar.

 

 
BEELD EN GELUID
De Blu-rayrelease kan bogen op een nagenoeg perfecte transfer, wat bij computeranimatiefilms tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is. Technisch kan er met dit soort films al weinig verkeerd lopen, maar de animatoren hebben een mooie, gedetailleerde omgeving geschetst met oog voor onder meer de textuur van het rot fruit en het vervallen winkelcomplex, en ook oneffenheden in de structuur van de racebaan en details in de uitvoering van de racewagens overtuigen. Een voornamelijk op kinderen gerichte productie heeft uiteraard ook baat bij mooie en levendige kleuren, en ook wat dat betreft is Turbo een winnaar over de hele lijn. De Engelse DTS-HD 7.1-track... tja, het is een film over autoracen, dus zeg eens eerlijk, wat verwacht u zelf? Wel, dát dus! De geluidstrack is mooi gespreid, maar in het laatste halfuur waarin de feitelijke race begint, gaan pas écht - om het met een flauwe woordspeling te zeggen - alle remmen los. De dialogen zijn duidelijk, alleen de muziek is me iets té gangsta-achtig, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak.

 

 
EXTRA'S
En zoals gewoonlijk bij Dreamworks-releases is de zwakste schakel de bonussectie, met naar goeie (?) gewoonte veel vertier voor de kleintjes maar weinig substantie voor de volwassenen. Champion's Corner (5:00) is een faux interview met onze nieuwste racekampioen, de slak. Smoove Move's Music Maker (12:47) bevat zes videoclips van de iets te nadrukkelijk in de stemmencast opgenomen rapper Snoop Dogg. Team Turbo: Tricked Out (2:43) biedt ons in vogelvlucht een overzicht van de personages, en Meet Tito (2:03) is een verwijderde scène in schetsfase. De Storyboard to film comparison "The Race" (2:25) is een interessante storyboardvergelijking met één van de voornaamste scènes uit de film, en de 11 documentaires "Be An Artist!" (1:00:56) bevat een hoop tekenlesjes voor de kleintjes. Naast de trailer (2:26) en 2 cross-promotionele trailers krijgen we onvermijdelijk ook weer de World of DreamWorks Animation (9:56) verzameling videoclips uit zowat elke vorige geanimeerde Dreamworks-productie.
 
 
 
 
CONCLUSIE
Als u er niet om maalt dat Turbo een verhaal vertelt dat al talloze keren voordien in andere films is verteld, dan zit u met deze goed van oren en poten voorziene Blu-ray in pole position voor een film voor kinderen waarvoor volwassenen telkens weer een goed excuus zullen bedenken om te mogen meekijken.
coverStudio: Fox

Regie: David Soren
Met: Ryan Reynolds, Paul Giamatti, Michael Peña, Samuel L. Jackson, Luis Guzmán, Bill Hader, Snoop Dogg, Maya Rudolph, Ben Schwartz, Richard Jenkins, Ken Jeong, Michelle Rodriguez, Michael Patrick Bell

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
AL

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626074199


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 7.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Bulgaars Dolby Digital 5.1
Kroatisch Dolby Digital 5.1
Sloveens Dolby Digital 5.1
Hebreeuws Dolby Digital 5.1
Arabisch Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Pools, Bulgaars, Kroatisch, Sloveens, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Champion's Corner"
• 6 videoclips "Smoove Move's Music Maker"
• Documentaire "Team Turbo: Tricked Out"
• Verwijderde scène "Meet Tito"
• Storyboard to film comparison "The Race"
• 11 documentaires "Be An Artist!"
• Trailer
• 2 cross-promotionele trailers
• 5 clips "World of DreamWorks Animation"

Andere recente releases van deze maatschappij