:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: OUT OF THE SHADOWS
TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: OUT OF THE SHADOWS (BLU-RAY)
Bespreking door: Michael2 - Geplaatst op: 2017-01-13
FILM
Sinds de snode plannen van Shredder (Brian Tee) verijdeld werden in Teenage Mutant Ninja Turtles, is het weer even rustig in New York dankzij onze groene vrienden. Het kwartet heeft echter de keuze gemaakt om iemand anders naar voren te schuiven als held, omdat het ervan overtuigd is dat de wereld niet klaar is om vier gemuteerde reuzenschildpadden als redders te omarmen. Vernon (Will Arnett) wordt als Chinese vrijwilliger aangeduid en geniet er met volle teugen van dat New York hem op handen draagt. Ondertussen is de wetenschapper Baxter Stockman (Tyler Perry) een plan aan het smeden om Shredder weer op vrije voeten te krijgen. April O’Neil (Megan Fox) komt er achter en waarschuwt de Turtles dat Baxter zal toeslaan op het moment dat Shredder wordt overgeplaatst samen met twee andere criminelen, nl. Bebop (Gary Anthony Williams) en Rocksteady (Stephen Farrelly). De Turtles doen hun uiterste best maar moeten toch machteloos toezien hoe Baxter Shredder weg teleporteert met een geheimzinnig toestel.


 

In al de heisa probeert politieagent Casey Jones (Stephen Amell) Bebop en Rocksteady in bedwang te houden maar die laten de kans uiteraard niet liggen en pakken hun biezen. Shredder komt terecht in Dimensie X waar hij Commander Krang (Brad Garrett) ontmoet, een alien die enkel bestaat uit hersenen, met een robot als lichaam. Die heeft geen al te beste plannen met de aarde en overtuigt Shredder om hem te helpen bij zijn duivels plan. Die moet nog twee van de teleportatietoestellen terugvinden zodat hij samen met de derde van Baxter één groot machine kan bouwen om Krang naar de aarde te krijgen. Krang stuurt Shredder terug en geeft hem als cadeau nog wat mutagen mee, die vervolgens worden geïnjecteerd bij Bebop en Rocksteady waardoor zij muteren in een wrattenzwijn en een neushoorn, een waardige kracht om het op te nemen tegen de Turtles. Ondertussen valt het broederschap tussen onze vier rioolbewoners langzaam uiteen omdat vooral Michelangelo (Noel Fisher) en Raphael (Alan Ritchson) het moeilijk krijgen met hun verborgen leven. Leonardo (Pete Ploszek) en Donatello (Jeremy Howard) vinden het echter geen goed idee om out of the shadows te komen. Leonardo zal samen met Splinter (Peter Donald Badalamenti II, stem: Tony Shalhoub)  dus een manier moeten vinden om de groep bij elkaar te houden om zo, samen met de hulp van Casey en April, nogmaals de strijd aan te gaan met Shredder.
Ondanks de vooral tegenvallende kritieken van Teenage Mutant Ninja Turtles, werd er dankzij het succes (lees: geld) vrijwel meteen groen licht gegeven voor deze Teenage Mutant Ninja Turtles: Out Of The Shadows. Voor het gemak is de fakkel overgedragen van Jonathan Liebesman (Wrath Of The Titans, Teenage Mutant Ninja Turtles) aan Dave Green, wat niet veel verandert want ook hier krijgen we het gevoel dat Michael Bay (Transformers, Armageddon) meer heeft gedaan dan enkel op te treden als producer. Wat de voorganger van deze sequel zeker goed deed, was dat alles relatief langzaam opgebouwd werd zodat je wat tijd kreeg om je in te leven in de absurde wereld van de Turtles. Dat is vooral belangrijk voor mensen die geen voorkennis hebben, want laat ons eerlijk zijn: als je geen kind bent, kijk je hoogstwaarschijnlijk uit nostalgie naar deze films. Maar toch zullen er mensen zijn die nog nooit iets van de Turtles gezien hebben en die vallen waarschijnlijk onder de noemer ouders. Meer dan zijn voorganger wordt er naar een jonger publiek gemikt vanwege de kiddy toon die geregeld de overhand neemt, en kinderen beslissen nu éénmaal vaak wat er gekeken wordt in de bioscoop of thuis op de bank. Waar we in deel één dus wel even tijd kregen en het even duurde vooraleer we een uit de kluiten gewassen schildpad te zien kregen, is ons dat nu niet echt gegund wat ook niet ongewoon is voor een vervolg. Maar als je er zoals hier wordt ingesmeten, krijg je het niet gemakkelijk want er komt immers een heel gemuteerde dierentuin voorbij in de vorm van een schildpad, een rat, een wrattenzwijn en een neushoorn. Gooi daar nog een personage bij dat een wandeld reclamebord is voor Gillette-scheermesjes en een uitgespuwde kauwgom (Michelangelo's woorden!) die als superschurk moet dienen, en je zal een knop moeten omdraaien die de omvang heeft van het ego van Kanye West. Kun je dat niet, dan is het waarschijnlijk enorm moeilijk om de oorspronkelijke bedenkers van heel dit universum niet te verdenken van overdadig gebruik van verdovende middelen.
Het feit dat er simpelweg geen verhaal is, maakt deze brok nog moeilijker om door te slikken en is voor mij het meest negatieve punt van de film. Er is totaal geen tijd of moeite aan besteed en op zich is dat niet zo vreemd in dit filmgenre. Maar het gebrek aan achtergrondinformatie en de kwantiteit aan plotholes nemen lachwekkende proporties aan. Wanneer Shredder in Dimensie X belandt, krijgen de fans eindelijk Krang te zien, maar dan zonder enige vorm van informatie of motivatie. Ineens duikt hij op alsof het een personage is dat geen introductie nodig heeft. Wie is hij? Wat is Dimensie X? Wat is zijn doel en waarom? Zelfs voor een fan van het eerste uur is dit een bittere pil om door te slikken en het lijkt dan ook alsof er in de montagekamer te snel en te kwistig te werk is gegaan. Kinderen mogen dan het doelpubliek zijn en die willen vooral de Turtles in actie zien, maar dat is geen excuus om zo lui met een scenario om te gaan, want geloof het of niet, jongeren kunnen ook best kritisch zijn. Tevens zijn er personages die geen enkele meerwaarde bieden. Megan Fox (Jonah Hex, Jennifer’s Body) komt door de kritiek op het eerste deel veel minder aan bod, maar is daardoor compleet gereduceerd tot eye candy. Jammer, want April O’Neil is interessant genoeg om meer te bieden dan dat.
Splinter komt eveneens zelden in beeld en zou de leider moeten zijn die de Turtles de goede richting aanwijst, hij doet echter niet veel meer dan mediteren waardoor het overkomt alsof hij zich maar weinig aantrekt van wat er rondom hem gebeurt. Stephen Amell (Arrow) lijkt zich wel te amuseren in de rol van Casey Jones, maar had moeite om mij te overtuigen en het beeld van Oliver Queen te doen vergeten. Zelfs de actie kon me deze keer niet volledig overtuigen. De heroes in a halfshell stunten en stuntelen alsof het een lieve lust is, maar je kunt het woord ninja makkelijk uit de titel verwijderen. Martial arts is bijna volledig afwezig omdat er simpelweg weinig wordt geknokt. Actie genoeg, maar dus niet van dat soort, wat enorm jammer is. Dan rest nog de humor en die blijft gelukkig overeind, ondanks de iets meer kiddy toon. De Turtles kibbelen er nog steeds leuk op los en blijven op die manier tof qua karakter. De leukste toevoeging is zonder twijfel Bebop en Rocksteady die lekker dom, grappig en bruut zijn. Zoals het hoort dus!
BEELD EN GELUID
Net zoals in het eerste deel worden we verwend met een Dolby Atmos-track die weinig te wensen overlaat. De dialogen zijn mooi gebalanceerd ten opzichte van de actiemomenten waardoor je nooit het volume moet bijregelen, een situatie die we jammer genoeg allemaal kennen. Een productie zoals deze biedt de opportuniteit om de surroundspeakers te laten werken voor hun geld en dat is een kans die men met twee handen gegrepen heeft: zuivere dialogen met volle bombastische actiemomenten. Knap! Het beeld is steeds zuiver en scherp maar er treedt toch wat meer ruis op dan in het eerste deel. Zelfs in de donkere scènes blijven de verzadigde kleuren aanwezig want de wereld van de Turtles is kleurrijk. Op het gebied van CGI is er ook weer uitstekend werk geleverd: Krang ziet er afschrikwekkend slijmerig uit en het duo Bebop en Rocksteady is eveneens tof weergegeven. De look van de Turtles zelf is vrijwel hetzelfde gebleven ongeacht de kritiek. Desalniettemin zien ze er naar mijn inziens fantastisch uit, maar dat was ook al zo in de eerste film.
EXTRA’S
Alle extra’s zijn steeds voorzien van Nederlandse ondertitels wat aangenaam is. We are Family (08:15) spreekt een beetje voor zich en laat niet enkel de band tussen de Turtles zien, maar ook tussen de acteurs die ze vertolken. Whoa! Expanding the Turtleverse (14:19) gaat over de toevoeging van de nieuwe personages waar de fans op zaten te wachten. We krijgen een kijkje in de Turtlevan om een uitgebreider beeld te vormen van de look en de gadgets in It’s Tricky: Inside the Van (04:08). House Party (06:18) neemt ons dan weer mee naar de schuilplaats van onze helden waar zonder twijfel veel tijd en energie aan is besteed. ILM – The Effects Beneath the Shell (03:04) laat ons korte stukjes van sommige scènes zien waar men met de visuele effecten over is gegaan. Did you Catch That? Turtle Eggs! (03:02) is een ode aan al het bronmateriaal dat in de film verwerkt is als easter eggs, en toegegeven, dat zijn er heel wat. We eindigen met een drietal Deleted Scenes (04:54) die eigenlijk alleen over April en Casey gaan. Jammer dat ze gesneuveld zijn, want alhoewel ze vrij kort zijn, hadden ze toch een beetje meer diepte kunnen geven aan deze twee iconische personages.
CONCLUSIE
Een film die niet goed of slecht is, is het moeilijkste om te beoordelen. Omdat het eerste deel me zo goed beviel,, had ik meer van dit vervolg verwacht. Ik denk dat dit ook bij veel fans anders zal uitdraaien, omdat ik één van de weinige was die positief over de voorganger sprak. De humor staat er nog en de toevoeging van Bebop, Rocksteady en Casey Jones is een meerwaarde. De energie en liefde voor het bronmateriaal is overduidelijk aanwezig, maar de luiheid qua script trekt de score naar beneden.


 
 coverStudio: Universal

Regie: Dave Green
Met: Megan Fox, Will Arnett, Laura Linney, Stephen Amell, Noel Fisher, Jeremy Howard, Pete Ploszek, Alan Ritchson, Tyler Perry, Brian Tee, Stephen Farrelly, Gary Anthony Williams, Brad Garrett

Film:
6,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083074210


Beeldformaat:
2.40:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Catalaans, Deens, Duits, Engels, Engels voor slechthorenden, Spaans, Italiaans, Japans, Nederlands, Noors, Fins, Zweeds
Extra's:
• We are Family
• Whoa! Expanding the Turtleverse
• It's Tricky: Inside the Van
• Deleted Scenes
• House Party
• ILM - The Effects Beneath the Shell
• Did you Catch That? Turtle Eggs!

Andere recente releases van deze maatschappij