:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEARL JAM - SINGLE VIDEO THEORY
PEARL JAM - SINGLE VIDEO THEORY
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-03-05
DOCUMENTAIRE
We staan er dikwijls niet bij stil, maar van de moderne dvd zijn we veel gewoon: flashy geanimeerde menuschermen en hoofdstukselectie, een resem aan ondertitels, geluidssporen, een hoop extra's en als het nog even kan de perfectie benaderend qua beeld- en geluidskwaliteit. De verpakking laat ook al dikwijls het beste vermoeden en nodigt op zichzelf al uit tot aankoop. Zoniet staat ze tenminste toch volgedrukt met allerlei informatie over wat er allemaal op het schijfje te vinden is.

En dan krijgen we anno 2003 een muziekdvd van Pearl Jam onder de neus gedrukt die qua beschrijving een bocht neemt van 180 graden met wat hierboven beschreven staat. De groep laat met deze uitgave alles aan je verbeelding over en laat ons dan ook meteen zeggen: dit is enkel en alleen een hebbeding voor de echte fan. Geen menu, geen hoofdstukselectie, geen ondertitels en een cover in recyclagepapier zonder één enkele informatie wat er juist op de dvd te vinden is. Dit kom je niet alle dagen tegen daarom intrigeerde het ons des te meer wat we juist zouden aantreffen op het schijfje.

Geen fan van het eerste uur zijnde waren we op het eerste moment aanzienlijk teleurgesteld. De schijf bevat één enkele documentaire van ongeveer 45 minuten en that's it! We zien Pearl Jam energetisch aan het werk in hun studio alsook 5 volledige plus 4 niet volledige songs performen van hun Yield-album. (Volledig: Do the Evolution, Given to Fly, Wishlist, MFC, In Hiding. Onvolledig: All Those Yesterday, Faithful, Low Light,Hiding) Verder komen we hier en daar ook nog een interview tegen maar daar blijft het dan ook bij. We kunnen ons dan ook de vraag stellen of er hier wel ten volle van het medium geprofiteerd werd. Wat blijkt echter: deze dvd heeft z'n eigen charme en werd stijlvol geregisseerd door Mark Pellington, die onderandere ook Pearl Jam's Jeremy-video alsook Arlington Road op z'n palmares staan heeft. Hij slaagde erin om de documentaire een aangename sfeer mee te geven en de kijker zal tevreden zijn met de wijze waarop hij de jamsessies, interviews en achtergrondinformatie tot een perfect geheel wist te versmelten. Maar zelfs het regisseurstalent van Pellington kan niet verhinderen dat dit enkel en alleen voer blijft voor de fan van het eerste uur.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van de documentaire is vrij goed. Op bepaalde momenten lijkt het geheel nogal donker en bevat het beeld veel grain maar samen met de occasionele lage belichting geeft dit een apart gevoel aan de dvd opzettelijk gecreëerd door de regisseur. Alhoewel er achteraan de studio veel kleuren aanwezig zijn worden deze betrekkelijk zacht weergegeven. Jammer genoeg krijgen wij niet de keuze tussen een Dolby Digital 5.1-en een PCM Stereo-track zoals de regio 1-versie maar moeten we het stellen met enkel de tweede optie. Deze track klinkt bijlange niet overtuigend genoeg om de band goed tot hun recht te laten komen en concentreert zich voornamelijk op Vedder's stem. De voorste speakers doen hun werk naar behoren maar hebben moeite om enige balans in het geluid te brengen en je krijgt eigenlijk nooit de indruk dat je hier naar een kwalitatief hoogstaande geluidstrack aan het luisteren bent. Jammer van het gemis aan 5.1-geluid (foutje van Sony want de kleine lettertjes op de achterkant van de hoes vermelden wel degelijk de aanwezigheid van een dergelijke track) want volgens veel regio-1 websites is het echt wel de moeite waard.

EXTRA'S
Niet aanwezig.

BESLUIT
De hoes van deze muziekdvd zal je niet veel vertellen en de inhoud is eerder voor de die hard Pearl Jam-fans weggelegd. Deze vergelijken dan nog best de gegevens in bovenstaande review met de gemarkeerde prijs alvorens tot aankoop over te gaan.


cover



Studio: Sony Music

Regie: Mark Pellington
Met: Eddie Vedder, Stone Gossard, Mike McCready, Matt Cameron, Jeff Ament

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
1998

Leeftijd:
E

Speelduur:
45 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5099720181392


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels PCM Stereo 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij