:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRINCESS BLADE, THE
PRINCESS BLADE, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-03-14
FILM
De nabije toekomst in een onbepaald land. Er heerst chaos en wanorde. De Takemikazuchi is een clan van meedogenloze huurmoordenaars en deze krijgen de opdracht om de rebellen die de regering proberen aan het wankelen te krijgen, uit te roeien. Als Yuki (Yumiko Shaku), de jongste van het gezelschap, te horen krijgt dat ze eigenlijk prinses is en dat haar moeder vele jaren geleden is vermoord door Byakurai (Kyusaku Shimada), de leider van de Takemikazuchi, gaat haar bloed aan het koken en zint ze op wraak. Maar al tijdens de eerste confrontatie met de Takemikazuchi geraakt ze levensgevaarlijk gewond en moet ze vluchten. Takashi (Hideaki Ito), een ex-rebel, vind de gewonde Yuki en besluit haar te helpen...

The Princess Blade is een spectaculaire Japanse sciencefiction/actiefilm van regisseur Shinsuke Sato. Het geheel is gebaseerd op de manga Shurayuki-Hime van Kazuo Koike (Lone Wolf & Cub, Crying Freeman) en werd in ’73 al eens verfilmd onder de titel Lady Snowblood. Met succes overigens want in ’74 volgde er een sequel met Lady Snowblood II: Love Song Of Vengeance en het origineel word de dag van vandaag beschouwd als een klassieker in het genre. Deze The Princess Blade heeft alles wat een hedendaagse actieknaller moet hebben: letterlijk duizelingwekkende actiescènes (gechoreografeerd door Hong Kong actiester Donnie Yen uit Iron Monkey), geslaagde speciale effecten en een meeslepende soundtrack (door de legendarische Kenji Kawai, die ook al pareltjes componeerde voor Ghost In The Shell en Avalon). Komt daar nog bij dat er stevig geacteerd word door de volledige cast, maar diegene die met de meeste eer gaat lopen is de wondermooie Yumiko Shaku (Godzilla X: Mechagodzilla) die haar debuut maakte in deze film. De film kreeg bij de release redelijk wat kritiek te slikken dat het geheel beter uitgewerkt had kunnen worden en dat het actieloze middenstuk de vaart uit de film haalt, maar eerlijk gezegd hebben wij over dit alles niet gestruikeld. De film loopt inderdaad niet over actie, maar het is eens wat anders dat het verhaal niet ondergeschikt is aan de actie zoals het meestal het geval is! Wat betreft de kritiek dat het geheel beter had kunnen uitgewerkt worden konden we onszelf maar half vinden. We moeten zeggen dat het plot op sommige momenten wat simpel uitvalt, maar de karakters zijn voldoende uitgewerkt zodat je met hen meeleeft en dat is toch het belangrijkste. Dus wat ons betreft is The Princess Blade een aanrader voor actiefans en iedere zichzelf respecterende liefhebber van Aziatische cinema.

BEELD EN GELUID
Het 1.78:1 beeld is niet anamorfisch uitgevoerd en verliest daardoor redelijk wat aan scherpte. Het contrast en het zwartniveau zijn bevredigend, hoewel sommige scènes toch wat aan de donkere kant zijn. De aanwezige kleuren ogen helder en natuurlijk. De gebruikte filmprint ziet er proper uit en is zo goed als volledig vrij van vuiltjes en printbeschadigingen. We hebben hier en daar enkele digitale compressiefoutjes opgemerkt en wat lichte edge-enhancement. Wat minieme filmgrain en enkele trillende beeldlijntjes zijn ook aanwezig. Een boven gemiddelde beeldkwaliteit, die toch wat beter had kunnen (lees: had moeten) zijn. Het Japanse geluid is zowel in het 2.0, als het 5.1 (bravo WWC!) uitgevoerd. De Japanse Dolby Digital 5.1-track klinkt om te beginnen erg goed. Het is een dynamische en warme geluidstrack, met goed verstaanbare dialogen, waar indien nodig de prachtige muziek van Kenji Kawai en de geluidseffecten je letterlijk om de oren vliegen! Dat was spijtig genoeg het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat hier en daar de 5.1-track niet synchroon loopt met de actie op het beeld. Het viel ons het meeste op tijdens het eerste gevecht en dan nog op 00:25:26 als een hoofdkarakter van de trap afwandelt. Komt daar nog bij dat we enkele geluidsstoringen (op 00:58:19 en op 01:05:34) hebben kunnen vaststellen. Pas op! Negentig procent van de film zal je hier allemaal geen last van hebben (en we hebben hier en daar eens geïnformeerd en sommige kijkers hadden de fouten totaal niet gemerkt!), maar muggenzifters als we zijn wilden we hier toch even de aandacht op vestigen. Na vergelijking met de goed klinkende Japanse Dolby Digital 2.0-track kwamen we tot de vaststelling dat de eerder vermelde fouten hier totaal niet aanwezig waren. Dus WorldWide Cinema zit op het goed spoor met hun releases, maar een betere eindcontrole is een must.

EXTRA'S
Voor de vele features moet je deze DVD niet aanschaffen. Het enige wat er op dit schijfje te vinden zijn is een redelijk nutteloze foto galerij (12 production stills) en promotrailers voor Dead Or Alive, Ichi The Killer en de drie Ring-films.

CONCLUSIE
The Princess Blade is een geslaagde Japanse sciencefiction/actiefilm. WorldWide Cinema brengt deze film uit met een aanvaardbare beeldkwaliteit en, met uitzondering van de slordige foutjes op de 5.1-track, een goede geluidskwaliteit. Spijtig genoeg bevat deze DVD zo goed als niets aan extra features. Voor de liefhebbers van de betere actiefilm.


coverStudio: WorldWide Cinema

Regie: Shinsuke Sato
Met: Yumiko Shaku, Hideaki Ito, Kyusaku Shimada, Yoko Maki

Film:
8,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital 5.1,
Japans Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Foto galerij,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij