:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOWNTON ABBEY - THE WEDDINGS
DOWNTON ABBEY - THE WEDDINGS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2017-05-11
TV-SERIE
Tijdens het bekijken van een willekeurig aantal afleveringen van de Downton Abbey-franchise, valt het op hoe goed de serie eigenlijk wel is: afgemeten maar toch vlotte dialogen, ontelbare (soms zeer grappige) oneliners, verrassende plotwendingen, adembenemende acteerprestaties en een wondermooi production design, niet alleen qua architectuur en inrichting, maar evenzeer que aankleding van de personages en de keuze van de voertuigen. Het hoeft niet te verbazen dat Downton Abbey wereldwijd uitgroeide tot een publiekslieveling, want de mengeling van Victoriaanse strakheid en romantiek met meer dan een vleugje nostalgie, gekoppeld aan iconische personages in vaak onverwachte situaties, het was voor een zeer groot publiek herkenbaar, mede omdat de klassieke Britse upstairs/downstairs-truc werd toegepast, waardoor de serie mensen met verschillende achtergronden en opleidingsniveaus in de ban kon houden.

Downton Abbey - The Weddings is géén nieuw seizoen over het wel en wee van de Granthams en hun personeel, maar een compilatie van de huwelijken die in de loop van 52 afleveringen voor romantische hoogtepunten zorgden en die vaak pas na schijnbaar onoverkomelijk intriges tot stand kwamen. Dat betekent dat u op de drie disks van deze release 6 afleveringen te zien krijgt (en niet 7 zoals op de kartonnen wikkel van de dvd vermeld staat), waarvan die op disk 1 en 2 telkens voorzien zijn van een gesprek tussen bedenker Julian Fellowes en de producers Gareth Neame en Liz Trubridge. Op disk 3 staan de twee laatste afleveringen van de serie (Seizoen 6, aflevering 8 en 9) waarin vooral de intriges omtrent het huwelijk van Edith (Mary’s jongere zusje) aan bod komen.

We zetten het even op een rijtje:

Disk 1: Serie 2, Aflevering 8 – Anna & Bates: An Old Fashioned Romance  + gesprek van ruim 5 minuten. Om twee redenen een heel apart huwelijk: 1. Het was in die tijd niet echt gebruikelijk dat personeelsleden getrouwd waren en zeker niet met iemand van de eigen staf. Jonge dienstmeisjes die trouwden of zwanger werden, kregen hun ontslag en bleven thuis. 2. Johan Bates is niet alleen en al wat oudere man – Anna is een flink stuk jonger – bovendien heeft hij een slecht been, overgehouden aan een ongeluk tijdens zijn legertijd. Daardoor is hij voor hoofdbutler Carson, maar ook voor de rest van het personeel, eigenlijk niet geschikt voor de job van persoonlijke assistent van graaf Grantham. Julian Fellowes wijst er in het gesprek op dat Bates een oude strijdmakker van de graaf is en dat hij op zijn uitnodiging naar Downton Abbey is gekomen. Carson, die meestal de mannelijke medewerkers aanneemt, is dus gepasseerd en dat beseft iedereen downstairs. Liz Trubridge wijst op het fijne lachje van Anna tijdens de wat ongemakkelijke kennismaking van Bates met de staf van het kasteel: zij is schijnbaar meteen een beetje verliefd op de oudere man...

Disk 1
: Serie 3, Aflevering 1 – Matthew & Mary: Proposal to the Big Day + gesprek van ruim 7 minuten. Een heel moeilijke combinatie, want het duurt 2 seizoenen (!) eer Mary en Matthew in elkaars armen vallen. Heeft ermee te maken dat Matthew eigenlijk een buitenstaander is die toevallig de wettelijk erfgenaam wordt van de Grantham Estate na de dood van de enige zoon van de Granthams. Mary is de volgende in lijn als de oudste dochter, maar vrouwen konden in Engeland in die tijd niet erven. Ze voelt zich evenwel verantwoordelijk voor de toekomst van de Grantham-dynastie en ze is van mening dat Matthew niet geschikt is voor de taak die hem wacht. Ze vindt hem een indringer en ze stoort zich aan zijn onconventionele manier van doen. Julian Fellowes wijst erop dat Mary het hoog in haar bol heeft, wat zelfs haar ouders vaak stoort, terwijl haar jongere zus Edith voortdurend het slachtoffer blijkt te zijn van die houding. Gecombineerd met koppigheid, duurt het heel lang vooraleer Mary zich neerlegt bij het feit dat Matthew haar vader zal opvolgen en inziet dat de verre neef wel degelijk een goede partij is.

 

Disk 2: Serie 5, Aflevering 8 – Love in Changing Times + gesprek van ruim 8 minuten. In het gesprek van Julian Fellowes en de beide producers komt het huwelijk van Sybil (de jongste Grantham-dochter) en Branson (graaf Granthams chauffeur) aan bod, wat volgens Julian Fellows een mooie gelegenheid was om dieper in te gaan op de problematiek van een huwelijk tussen mensen van een verschillende stand, wat voor alle partijen in die tijd een zeer ongewone ervaring was. Antisemitisme komt aan bod n.a.v. het huwelijk van Lily (het nichtje van de Granthams) en de jonge Atticus, zoon van een adellijke familie met joodse roots, volgens Julian Fellowes een probleem dat zich niet beperkte tot de lagere klassen.

Disk 2:
Seizoen 6, Aflevering 3 – From Downton with Love… + gesprek van ruim 11 minuten. Het huwelijk tussen hoofdbutler Carson en Mrs. Hughes, hoofd van het vrouwelijke personeel, hadden zelfs Julian Fellowes en de producers niet aan zien komen. Dat is vooral het resultaat van de interactie tussen de beide personages/acteurs, zegt Julian Fellowes daarover, terwijl producer Liz Trubridge meent dat Mrs. Hughes onbewust al een hele tijd op een dergelijke evolutie zinspeelde. 

Het tweede huwelijk van Mary (met Henry Talbot) komt uiteraard ook ter sprake. Opnieuw is er sprake van een lange aanloop (drie seizoenen), maar van de geïnteresseerde kandidaten is er lange tijd geen enkele die bij Mary in de smaak valt. Ze wijt het aan het feit dat ze ouder is geworden, voorzichtiger, en dat ze niet opnieuw een echtgenoot wil verliezen (Henry Talbot is autoracer van beroep). Edith is 6 seizoenen lang het lelijke eendje geweest in Downton Abbey. Aan de relatie met een Londense drukker die in mysterieuze omstandigheden in het buitenland is overleden (en wiens bedrijf ze achteraf heeft geërfd) heeft ze dochter Marigold overgehouden. Dankzij de vindingrijkheid van graaf Granthams zusje Rosamund is een schandaal vermeden, maar uiteraard is Edith sindsdien “damaged goods”, zoals de moeder van haar nieuwe aanbidder haar zoon verwijt. Zij vindt dat Edith onmogelijk de echtgenote van een markies kan worden, terwijl ook Mary problemen heeft met de situatie: markies is nl. een hogere titel dan graaf...

Disk 3:
Seizoen 6, Afleveringen 8 & 9 (zonder bijkomend gesprek) zijn helemaal aan de huwelijksperikelen van Edith gewijd, maar u ziet ook nog een keer hoe Julian Fellowes de andere verhaallijnen tot een goed einde brengt.

BEELD EN GELUID
Over de beeldkwaliteit hebben we uitgebreid geïnformeerd in de recensies over de seizoenen. De technische kwaliteit van de gesprekken op disk 1 en 2 is goed.

EXTRA’S
Onder de titel The Relationships of Downton worden de 4 gesprekken tussen Julian Fellowes en de beide producers als bonus aangekondigd op de hoes van de dvd. Het is maar zoals je het bekijkt… tenzij het een overblijfsel is van een Engelse release met 4 disks én een extra aflevering... 

In het bijgeleverde boekje staan de huwelijksfoto’s.

CONCLUSIE

Geen nieuwe verhaallijnen op deze drie disks, wel meer dan 32 minuten extra informatie over de huwelijken, de personages en de onderliggende thema’s.
cover
Studio: Universal

Regie: Julian Fellowes, Gareth Neame, Liz Trubridge
Met: Hugh Bonneville, Maggie Smith, Jessica Brown Findlay, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle, Joanne Froggatt, Rob James-Collier, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern, Sophie McShera, Lesley Nicol, Penelope Wilton

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
9

Speelduur:
420 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083114725


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• The Relationships of Downton
• Boekje met de huwelijksfoto’s

Andere recente releases van deze maatschappij