:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOUNG MASTER, THE
YOUNG MASTER, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-03-20
FILM
Dragon (Jackie Chan), een getalenteerde leerling van een plaatselijke kungfuschool, krijgt de opdracht om een gewonde medestudent te vervangen in een belangrijke leeuwendans-wedstrijd. Als hij verliest is de schande voor de school te groot voor woorden. Waardoor hij al snel van de school wordt gestuurd, met de opdracht om zijn overgelopen broeder terug te halen. Al snel geraakt Dragon verzeild in allerlei gevechten met een boel knotsgekke gevolgen van dien...

The Young Master is het ‘echte’ regiedebuut van de populaire actiester Jackie Chan (The Tuxedo, Rush Hour). Waarom het ‘echte’ regiedebuut? Omdat Jackie Chan hiervoor alleen maar co-regisseur is geweest. Dit dan bij het vergeten The 36 Crazy Fists en de succesvolle kungfuclassic The Fearless Hyena. Met deze The Young Master bewees Jackie Chan dat hij ook een film alleen kon klaren. Spijtig genoeg kon de film ons toch niet echt boeien omdat de humor in belangrijker leek dan de actie en laat actie nu net dé hoofdattractie bij uitstek zijn bij een gemiddeld Jackie Chan-vehikel. Leuk was dan wel dat regisseur Chan fanfavorieten zoals Yuen Biao (Prodigal Son, Once Upon A Time In China) en Shih Kien (Enter The Dragon, A Better Tomorrow III) heeft weten te strikken, maar deze talentvolle heren weten het geheel niet boven de middelmaat uit te tillen. Komt daar nog bij dat de humor regelmatig flauw is, het scenario op een velletje wc-papier zou geraken en dat de gevechten naar onze mening iets té duidelijk een geoefende choreografie zijn. De enige lichtpunten in de film zijn de spectaculaire gevechten van slechterik Whang Ing-Sik! Vooral het eindegevecht tussen Jackie en Whang Ing-Sik is een staaltje van pure klasse, maar één gevecht alleen maakt geen goede film. Toch wordt de film de dag van vandaag gezien als een klassieker. De film kende bij zijn release een boel succes zodat er in 1982 een sequel werd uitgebracht onder de titel The Young Master In Love (ook in een regie van Jackie Chan). Conclusie: deze The Young Master is een aanrader voor de diehard Jackie Chan-fans en liefhebbers van de retro kungfukomedies.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld bevat redelijk wat scherpte en detail, hoewel we hier en daar toch een kleine schemering opmerkte. De gebruikte filmprint ziet er goed uit en is vrij van vuiltjes en andere onregelmatigheden. De aanwezige kleuren ogen helder en kleurrijk, maar verraden toch dat we hier te maken hebben met een oudere film. Digitale compressiefouten hebben we niet direct kunnen bemerken. Wel hebben we wat beeldflikkeringen en minimale filmgrain kunnen waarnemen. Wederom een goede beeldkwaliteit. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track klinkt redelijk warm en natuurlijk (zeker in tegenstelling met de Engelse dub), met een beperkte spreiding. Geluidsfoutjes hebben we niet direct kunnen waarnemen, maar het geluid klinkt soms wel wat scherp. De dialogen klinken helder en goed verstaanbaar. Een bevredigende geluidskwaliteit.

EXTRA'S
Aan interessante extra’s weer geen gebrek op deze DVD. Wederom is er een leuke audiocommentaar aanwezig vol met waardevolle info ingesproken door levende HK-cinema encyclopedie Bey Logan. Vervolgens treffen we de originele bioscooptrailer en een UK promotional trailer aan. Next on the list is een interview met Whang Ing-Sik, getiteld “The Master”. Het 28 minuten durende interview is informatief en interessant. Het geheel is doorspekt met trainingsbeelden en enkele filmfragmenten. Dan zet regisseur/acteur Jackie Chan een cruciale vechtscène van Whang Ing-Sik uiteen in zijn “Director’s Wokshop” (6 min.). Weggeknipte scènes zijn altijd leuk en we vinden er dus ook één terug op deze DVD. De scène die een montage lijkt van enkele korte scènes is getiteld “Training Day” en duurt ongeveer 3 minuten. Het geheel is voorafgegaan door een pagina informatie over de scène. Tenslotte zijn er nog de further attractions; bestaande uit UK promotional trailers voor Project A (+ 2 TV-spots), Project A Part 2, Police Story 2, Dragon from Russia, Bichunmoo en Iron Fisted Monk. Zoals we gewend zijn van Hong Kong Legends, m.a.w. weer een interessant en waardevol pakketje extra features.

CONCLUSIE
The Young Master is een middelmatige kungfukomedie in een regie van populaire actiester Jackie Chan (Project A, Shanghai Knights). Hong Kong Legends brengt deze klassieker uit met een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Ook op gebied van extra’s stelt dit schijfje niet teleur. Een aanrader voor de diehard fans van Jackie Chan en liefhebbers van de klassieke kungfukomedies.


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Jackie Chan
Met: Jackie Chan, Yuen Biao, Shih Kien, Whang Ing-Sik, Li-Li Li, Wei Pei, Hark-On Fung, Hoi San Lee, Feng Tien, Feng Feng, Mui Sang Fan

Film:
6/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1980

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664010891


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Bioscooptrailer
• UK promotional trailer
• The Master
• Director’s workshop
• Weggeknipte scène
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij