:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RED SPARROW
RED SPARROW (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-10-26

FILM
De carrière van ballerina Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) is over en uit nadat ze op het podium een ongeval heeft, een klein beetje in scène gezet door een jaloerse concurrente die haar wil onttronen. Spijtig genoeg draait het Bolshoï-theater bijgevolg de geldkraan dicht, wat onder meer betekent dat Dominika niet langer voor haar zieke moeder (Joely Richardson) kan zorgen en haar appartementje moet opgeven. Evenwel biedt haar oom Vanya (Matthias Schoenaerts) haar een helpende hand, op voorwaarde dat ze hem een wederdienst bewijst. Waar ze aanvankelijk meent dat ze alleen maar de telefoon van een in ongenade gevallen mecenas van het theater, Dimitri Ustinov (Kristof Konrad), moet ontfutselen, wordt de man voor haar ogen vermoord op het moment dat hij haar wil verkrachten. Omdat ze daardoor te veel heeft gezien, heeft ze geen andere keuze meer: ofwel wordt ze ook geliquideerd, ofwel moet ze naar sparrow school, een instituut waar jonge rekruten onder leiding van een kwade matrone (Charlotte Rampling) worden opgekweekt tot topspionnen die hun lichaam als wapen leren gebruiken, en hun doel leren te bereiken door extreme verleidingstechnieken toe te passen waarbij ze all the way gaan. Domenika krijgt al snel haar eerste opdracht: een Amerikaanse spion, Nate Nash (Joel Edgerton), is in Moskou gevlucht nadat hij contact trachtte te maken met een mol binnen de hoogste regionen van het Russisch staatsapparaat. Haar opdracht: Nate, die intussen in Hongarije zit, trachten te verleiden en de naam van de mol te weten te komen. Als haar dat lukt, krijgt ze ongezien aanzien in de hiërarchie van de Russische SVT. Als het haar niet lukt... wel, laten we zeggen dat het dan voor haar moeder er bedenkelijk uitziet. Naast het feit dat de Amerikaanse contraspionage duidelijk weet dat zij een sparrow is, moet ze daarbij ook haar Russische oversten een rad voor ogen zien te draaien, want elk manoeuver kan haar laatste zijn...

 In de erotische thriller Red Sparrow worden actrice Jennifer Lawrence en regisseur Francis Lawrence opnieuw verenigd, na een reeks Hunger Games-films die van Lawrence één van de meest bejubelde actrices van onze tijd maakten. De film onderstreept nog eens dat de Koude Oorlog terug van weggeweest is, en roept een beetje herinneringen op aan White Nights, ook al omwille van het dansmotief dat door de film heen verweven zit. Natuurlijk is een dergelijke film haast nooit vrij van de gebruikelijke afgezaagde clichés. Om er één te noemen: het afgrijselijke 'Russische' accent waarvan La Lawrence zich bedient, klinkt als een vork die over een bord schraapt. En om er een andere te noemen: Charlotte Rampling ziet er als Russiche ijzeren kolonel uit als een reliek uit een pornofilm voor mensen die geil worden van hamers en sikkels. De plot, waarbij iedereen een dubbele en ook wel een driedubbele agenda schijnt te hebben, is bij momenten niet meer te volgen, en de actie schijnt zich in volle jaren '80 af te spelen in plaats van het Rusland van nu. Lawrence weet zich echter behoorlijk uit de slag te trekken met nogal controversieel materiaal - u moet niet langer naar een duistere website surfen om haar in hare pure te kunnen bewonderen. De actrice gaf in interviews te kennen dat de intussen al infameuze naaktscène voor haar een drempel was die ze wilde overwinnen, nadat ze eerder ongewild het epicentrum van belangstelling was geworden nadat een hacker allerlei naaktfoto's van haar en andere beroemdheden op het internet had gesmeten. Red Sparrow is naast stomend heet ook bij momenten excessief gewelddadig, hetgeen het allemaal nog een tikkeltje ongeloofwaardiger maakt dan het al is. Alleszins is het spelletje psychoterreur die deze prent ons verschaft, een mooie bijdrage aan de carrière van onze Matthias Schoenaerts, die erg weet te overtuigen als het monster dat er geen graten in ziet om zijn eigen nicht naar de hoerenschool te sturen.

 BEELD EN GELUID
De Australische versie die we hier bespreken, is gelijk aan de Beneluxversie die hier te krijgen is, maar mijn bezoek aan down under deze vakantie plus de iets mooiere slipcover hebben me voor deze versie doen kiezen. Red Sparrow heeft een zeer scherp en gedetailleerd beeld, waarin details zoals het Bolshoï-theater of de shots op locatie in de historische stadskernen van Hongarije en Wenen erg rijk overkomen. Even goed is dan weer Sparrow school in the middle of nowhere gelegen, in een desolaat sneeuwlandschap, waarbij de onderbelichting zorgt voor koele tinten grijs en blauw. Desaturering is overigens het ordewoord voor deze bleke thriller waarin weinig plaats is voor vrolijkheid. De DTS-HD MA 7.1-track is ruimtelijk voldoende gespreid, maar ook hier beperkt de actie zich tot bepaalde scènes, zoals die waarin Dominika gaat zwemmen of optreedt in een theater. Ook scènes in de stad klinken bezig genoeg. De subwoofer krijgt niet té veel werk.

 EXTRA'S
Francis Lawrence levert een audiocommentaartrack af met scènespeficiek commentaar over onder meer het boek van Jason Matthews waarop de film gebaseerd is, de personages, de locaties, de stunts en de gebruikte muziek, en hij vinkt daarbij alle nummertjes netjes af. A New Cold War: Origination and Adaptation (12:42) is een promotioneel pakketje met wat filmfragmenten en materiaal van achter de schermen dat u snel weer vergeten bent. Agents Provocateurs: The Ensemble Cast (15:21) doet hetzelfde met de acteurs, die hun personages mogen belichten. Het productiedesign en de kostuums komen aan bod in Tradecraft: Visual Authenticity (13:28), en de locaties in voornamelijk Boedapest in Heart of the Tempest: Locations (10:56). In Welcome to Sparrow School: Ballets and Stunts (12:12) komen we ete weten hoe de beelden van Jennifer Lawrence in de openingsscène werden vermengd met die van een echte ballerina. A Puzzle of Need: Post-Production (14:08) focust op het editingproces en de soundtrack, en tot slot krijgen we nog een handjevol verwijderde scènes (12:20) die voorzien zijn van optioneel commentaar van regisseur Francis Lawrence.

 CONCLUSIE
Als u zich een beetje over de soms wel dwaze clichés van de film kan overzetten, is Red Sparrow een broeierige thriller die grossiert in sex en geweld, en toch weet te boeien op niveau van verhaal. De schijf van Fox is aanbevelenswaardig, zelfs al zijn de featurettes wat te promotioneel getint naar mijn smaak. Vermijd overigens de Engelse versie want die is gecensureerd - de scène waarin Ustinov wordt gegarotteerd, is gesneuveld.
coverStudio: Fox

Regie: Francis Lawrence
Met: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker, Jeremy Irons

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
AustraliŽ

Jaar:
2018

Leeftijd:
15

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9321337183657


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Russisch DTS 5.1
Oekraiens Dolby Digital 5.1
Hindoestaans Dolby Digital 5.1
Chinees (Mandarijn) Dolby Digital 5.1
Arabisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Ests, Lets, Russisch, Chinees (Mandarijn)
Extra's:
• Audiocommentaar door Francis Lawrence
• Documentaire "A New Cold War: Origination and Adaptation"
• Documentaire "Agents Provocateurs: The Ensemble Cast"
• Documentaire "Tradecraft: Visual Authenticity"
• Documentaire "Heart of the Tempest: Locations"
• Documentaire "Welcome to Sparrow School: Ballets and Stunts"
• Documentaire "A Puzzle of Need: Post-Production"
• Verwijderde scènes (met optioneel commentaar)

Andere recente releases van deze maatschappij