:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STHLM REQUIEM
STHLM REQUIEM
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-04-01
SERIE
Sthlm Requiem
(dat eerste woord staat voor Stockholm) is alweer een Nordic noir en wellicht één die voor altijd zal herinnerd worden door Joke Devynck en Axel Daseleire die in één van de afleveringen Zweedse joden (inclusief het Zweeds en het Hebreeuws) mogen vertolken. Het is eens iets anders. De serie zelf. Nou ja, om maar meteen de Zweedse koe bij de horens te vatten: wie niet al te tuk is op dit soort crimiseries zal ongetwijfeld “alweer” zuchten, terwijl de fans van het genre zonder veel nadenken de box met twee discs in hun Lumière-collectie mogen aanvullen. Hoewel Sthlm Requiem nooit in onze top tien zal geraken. Daar is het net niet spannend genoeg voor, maar het was dan ook de bedoeling van de makers om er geen klassieke whodunnit van te maken.

STHLM Requiem
bevat twee discs, met daarop 10 afleveringen en vijf misdaden. Of voor de puzzelaars: één misdaad per twee afleveringen. Ze zijn allemaal gebaseerd op de in het Nederlands vertaalde thrillerboeken van de Zweedse schrijfster Kristina Ohlsson waarin Frederika Bergman het hoofdpersonage speelt. Een rol vertolkt door Liv Mjöne en dat voortreffelijk doet.

De rode draad van de serie is een webcam die is opgenomen in een taxi en zich in de toekomst (2020) afspeelt. Aan het stuur zit Alex Recht (Jonas Karlsson), naast haar Fredrika Bergman. De zware filosofische gesprekken over schuld en onschuld, en het feit dat er een jobswitch is, duidt er meteen op dat niet alles volgens de wensen verliep. Alex Recht is, of beter was, weliswaar een legende in de Zweedse politiewereld. Helaas is zijn eigen leven is één zooitje en iemand die het gerechtelijk falen nooit van zich heeft kunnen afzetten. Fredrika Bergman rolde “per ongeluk” in het politieleven. Haar droom was een carrière als vioolmuzikante, maar een auto-ongeval verplichtte haar om die ambities in de kast te zetten en zo besloot ze om criminologe te worden. In alle eerlijkheid een gegeven dat vragen oproept, want is het lichamelijk niet heel wat zwaarder om gevaarlijke boeven achterna te zitten dan een viool te bespelen? Maar goed, Fredrika dacht daar blijkbaar anders over en zo komt ze bij de politie van Stockholm terecht. Als intellectuele mag zij het in het team meteen ontgelden, en haar komst wordt zeker niet op applaus onthaald. De stoïcijnse Alex wil haar wel een kans gegeven, maar de macho-achtige (en zelfs ronduit seksistische) Peder Rydh (Alexej Manvelov) ziet een samenwerking met haar helemaal niet zitten. En ja hoor, net zoals in iedere cop buddy movie moeten de twee een duo vormen, en ook hier viert het cliché weer hoogtij: de haat wordt (nou ja) liefde.

Sthlm Requiem
is een vrij harde reeks en één die niet volgens het klassieke politieserie-boekje werkt. Niet altijd is er een oplossing, soms wordt de dader niet gevat en van een happy end is er ook niet altijd sprake. Zo worden er bijv. koelbloedig twee Joodse kinderen afgeknald (beschuldig ons niet van spoilers, je krijgt dit na vijf minuten al in je bek gestampt). Het enige wat we de serie wel wat verwijten is dat alles net iets te gemakkelijk als een puzzel in elkaar valt, en dat 90 minuten gewoonweg niet voldoende zijn om complexe misdaden uit de doeken te doen. Als kijker word je dan ook op vrij korte tijd overdonderd met allerlei gegevens, en daar wordt op de koop toe ook nog eens het turbulente privéleven van de rechercheur in verwerkt. Een serie die inspanningen vraagt en met segmenten die niet altijd even goed werken, de taxiscènes zijn zelfs ronduit nefast voor de spanningsopbouw. Maar wie deze schoonheidsfoutjes kan negeren, heeft met  Sthlm Requiem toch wederom een kluif van 450 minuten Zweeds misdaadvertier.

BEELD EN GELUID
We zijn het ondertussen bij Lumière al lang gewend. Dikke boxsets die alleen maar op dvd uitkomen (op een paar uitzonderingen zoals The Bridge na), maar toch keer op keer een verzorgde indruk geven. Het merendeel van deze serie speelt zich ofwel in de straten van Stockholm of het politiekantoor af. Geen verrassingen, gewoon degelijk inclusief een standaard Zweedse 5.1-geluidsband. 

EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op deze release.

CONCLUSIE
Sthlm Requiem is een Zweedse misdaadreeks die het anders aanpakt dan de rest van zijn collega’s. Een zeer interessant uitgangspunt, minpuntje is wel dat je als kijker net iets te vaak het gevoel hebt dat er net iets te veel in 90 minuten zit.


cover
Studio: Lumière

Regie: Karin Fahlén, Lisa Ohlin
Met: Liv Mjönes, Jonas Karlsson, Alexej Manvelov

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
450 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5407003481488


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Zweeds Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij