:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAST SHIP, THE - SEIZOEN 5
LAST SHIP, THE - SEIZOEN 5 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-04-21
SERIE
Drie jaar na het bedwingen van de Rode Roest is de Nathan James een museumschip geworden. Tom Chandler (Eric Dane) doceert op de kadettenschool, en onder impuls van Mike Slattery (Adam Baldwin) is er een begin gemaakt van een nieuwe Amerikaanse vloot. In Zuid-Amerika roeren zich echter kwade krachten. Gustavo "Tavo" Barros (Maurice Compte) heerst over Gran Colombia, en zijn ambitie is alle staten van Zuid-Amerika te verenigen om zo een vuist te maken tegen Amerika, dat hij van imperialisme beschuldigt. Tavo is echter het best te vergelijken met de reïncarnatie van moordenaar Che Guevara, want paranoïde als hij is laat hij al glimlachend iedereen standrechtelijk executeren waarvan hij nog maar dénkt dat die tegen hem samenzweert, terwijl zijn zoontje moet toekijken. Zijn "geniale" militaire strategieën baseert de bijgelovige idioot bovendien op de kaartlegkunsten van zijn vrouw Conchita (Cindy Luna). Dankzij een spionage-actie is hij erin geslaagd om de codes van de Amerikaanse defensie te kraken, en zijn vliegtuigen voeren een moordende raid uit waarbij de nieuwbakken Amerikaanse vloot naar de bodem van de oceaan wordt getorpedeerd.

 


Bijna de hele vloot, dan toch. De Nathan James, die net een tochtje aan het maken was met toeristen, komt als enige schip heelhuids uit de aanval. De nieuwe kapitein van de Nathan James, Kara Green (Marissa Neitling), laat er dan ook geen gras over groeien, en het schip wordt de centrale pion in de tegenactie tegen Gran Colombia. De Zuid-en Midden-Amerikaanse staten vallen intussen als vliegen, en telkens wordt de vermoorde of afgezette president vervangen door een marionet van Tavo. Tom Chandler probeert intussen de val van Mexico te voorkomen, want als ook die natie zou vallen, is het game over, en intussen moeten de Amerikanen trachten - oh ironie - Cuba te bevrijden. De Cubanen en de Mexicanen kunnen elkaar echter niet luchten. Intussen loopt in de Verenigde Staten de klopjacht op Kelsi (Caitlin Gerard), de spionne die er in is geslaagd om de Amerikaanse staatsgeheimen tot bij Tavo te sluizen.

 


Het is te merken dat dit het laatste seizoen is van The Last Ship. Na de zoektocht naar een geneesmiddel tegen de Rode Griep in seizoen 1, de verspreiding van het geneesmiddel in seizoen 2, de confrontatie met de Chinezen in seizoen 3 en de voedselcrisis door de Rode Roest in seizoen 4 is het aantal potentiële scenario's waarin een 'laatste' schip de enige kans op redding biedt, vrij uitgedund. Dat dit de laatste keer is dat de Nathan James uitrukt, mag al duidelijk in de eerste aflevering van dit nieuwe seizoen blijken, waarin een considerabel deel van de overblijvende vaste cast van de vorige seizoenen reeds over de kling wordt gejaagd. Het is dan ook welletjes geweest, en de makers halen nog één keer alles uit de kast, zij het dat de slotscène een beetje ambigu is. Zonder in details te willen treden 'ziet' Tom Chandler in een hallucinatie daarin nog een deel van de acteurs die in de vorige seizoenen reeds om het leven kwamen, zoals Tex (John Pyper-Ferguson). Actrice Rhona Mitra, die een pivotale rol speelde in de eerste twee seizoenen, kon echter blijkbaar niet overtuigd worden om een éénmalige acte de présence te geven, want voor haar wordt één van de oudste truken van de foor uit Hollywood uit de kast gesleurd: we zien alleen de rug van een stand-in. Toch maken de bedenkers vaak de juiste keuzes: de Latijns-Amerikaanse troepen spreken Spaans en geen Fawlty-Towers-Manuel-Engels - de gele Engelse ondertiteling moet u er dan maar voor lief bij nemen - en er is naast romance - Eric Miller (Kevin Michael Martin) beleeft een mooie romance met de door de Rode Griep in het gelaat verminkte Courtney Abbot (Bailey Noble) - ook plaats voor de gruwelen van de oorlog.

 


The Last Ship monstert echter in waardigheid af, en alhoewel dit seizoen niet kan tippen aan het vierde, waarin de Odyssee van Homerus doorheen het verhaal verweven zat (de referenties naar Moby Dick hebben niet dezelfde impact), is het een afscheid in schoonheid.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
47. Casus Belli
Vier leden van Team Delta, Danny Green (Travis Van Winkle), Wolf Taylor (Bren Foster), Sasha Cooper (Bridget Regan) en Azima Kandie (Jodie Turner-Smith), zijn in Panama om met de president Fernando Asturius (Angelo Pagan) een akkoord te sluiten inzake het gebruik van het voor de economie onontbeerlijke Panama-kanaal. De president wijst echter hooghartig elke vorm van samenwerking af, zelfs wanneer Delta Team een staaltje van zijn kunnen laat zien. Als de man echter vermoord wordt, zijn de vier plots de meest gezochte personen in de staat. Tegelijkertijd viert de verzamelde Amerikaanse vloot in Florida de wederoprichting van de Amerikaanse vloot, wanneer door een cyberaanval alle communicatie van het leger wordt platgelegd en de vloot wordt aangevallen door een squadron vliegtuigen uit het zuiden. De slachtpartij die daarop volgt eist duizenden doden, de vloot wordt naar de bodem van de oceaan getorpedeerd, en alleen de Nathan James onder commando van Kara Green ontsnapt aan de slachting. In een radiotoespraak laat Tavo weten dat hij de Verenigde Staten in het visier heeft... Tom Chandler hijst daarom zijn student bij de kadetten, Clayton Swain (Troy Doherty) aan boord. Die heeft namelijk in een paper een dergelijke cyberaanval op de militaire infrastructuur voorspeld, inclusief het ten gronde richten van alle spionagesatellieten.

48. Fog Of War

De Verenigde Staten verklaren de oorlog aan Gran Colombia. De Nathan James moet proberen zich te herbevoorraden, maar bevindt zich in vijandige waters. Delta Team wordt onderschept door een Tavo-vijandige militie, die poogt een brug op te blazen tussen het Zuid-Amerikaanse vasteland en Mexico. Dat land ligt op een strategische plek om van daaruit de Verenigde Staten te belagen, maar Mexico wil niet in de oorlog met Gran Colombia verwikkeld geraken. Dan wordt de ambassadeur vermoord...

 


49. El Puente
Tom moet proberen de presidenten van Cuba en Mexico met elkaar te verenigen. De twee volkeren staan op voet van oorlog met elkaar, maar alleen als ze de handen in elkaar slaan, kunnen ze de oprukkende troepen van Tavo tegenhouden. Delta Team bedenkt een plan om de brug op te blazen, alhoewel de laatste aanval van Tavo-getrouwen zwaar op hun materiaal en manschappen heeft ingehakt.

50. Tropic Of Cancer

Samen met Cuba en Mexico houdt de Nathan James wacht voor de Mexicaanse kust. Eén van zijn bondgenoten wisselt echter van kamp, en de Nathan James wordt onder vuur genomen door een veel grotere oorlogsbodem. Wolf wordt onder vuur genomen en geraakt gewond aan zijn been; Team Delta moet op zoek naar een kliniek om hem op te lappen. Spijtig genoeg komt er net een commando van Tavo's troepen langs om de voorraad te plunderen. Clay is er intussen achter hoe de troepen van Tavo het Amerikaanse verdedigingssysteem hebben kunnen hacken: via een spion die nog altijd actief blijkt.

51. Warriors

Maanden na het bombardement op de Nathan James wacht het schip in een dok op reparatie. Tom Chandler is met een handjevol getrouwen op missie in Jamaïca om Montano (Geoffrey Rivas) in handen te krijgen, de architect van Tavo's veroveringsmissie. Het team komt echter zwaar onder vuur te liggen. Intussen heeft Tom thuis ook wat probleemjes moeten uitsorteren met zijn dochter Ashley (Grace Kaufman).

 


Disk 2:
52. Air Drop
Tom Chandler stelt voor om een lading munitie en wapens boven Cuba te droppen om de legendarische rebellenleider El Gallo te ondersteunen. Nathan James moet intussen vanop zee ondersteuning bieden. De Hercules die de drop moet uitvoeren geraakt echter in het vizier van het grote schip dat al eerder het pad van de Nathan James gekruist heeft, en het kan op onverklaarbare wijze van de radar verdwijnen. De gezochte Kelsi duikt intussen op bij haar zus Elli (Sprague Grayden).

53. Somos La Sangre

Op Cuba is het team van Tom Chandler op een zwaarbewaakt kamp gestoten dat niet op de kaarten staat. Kamp X wordt bovengemiddeld verdedigd, zelfs meer dan het presidentieel paleis in Havana. De Amerikanen vermoeden dat de Cubaanse handpop-president Salazar (Sergio Vasquez), een marionet van Tavo, zich er verschanst heeft. Dat blijkt te kloppen, maar zoiets kan toch niet de enige reden zijn om het kamp in the middle of nowhere te verdedigen met zulke geestdrift, wel? Kelsi geeft zich intussen over aan het centrale commando, maar ook daar is iets verdachts mee.

 


54. Honor
Een commando van Tavo is binnengedrongen in Southcom, het centraal militair bestuur in Florida. Ze gijzelen de aanwezigen en proberen de bunker open te breken waar president Reiss (Steven Culp) zich verschanst heeft. Ze willen de man via een live-feed vernederen voor het oog van de verzamelde wereld. Tavo is echter niet tevreden met alleen het hoofd van de Amerikaanse president: hij wil de publieke overgave én vernedering van Amerikaanse volksheld nummer één, Tom Chandler.

55. Courage

In plaats van aan te blijven modderen aan de kust van Paname besluit Tom Chandler om de Nathan James en de USS Michener naar de kust van Colombia te sturen, en het geboortedorp van Tavo aan te vallen, waar de dictator om sentimentele redenen niet uit weg wil. Eerst moet er echter een gevaarlijke verkenningsmissie uitgevoerd worden, want de kust daar is terra incognita. Enkele Colombiaanse generaals hebben het intussen wel gehad met Tavo, die voor elke belangrijke militaire beslissing zijn vrouw Conchita de kaarten laat leggen, en ze besluiten de dictator om te brengen. Tavo is hen echter een stap voor.

 


56. Commitment
Het strand van Colombia wordt onder de voet gelopen tijdens een invasie die D-Day waardig is. Alhoewel de troepen van Tavo het onderspit delven, zijn de verliezen aan Amerikaanse kant hevig. Terwijl Sasha (Bridget Regan) begint te twijfelen of Tom ze nog allemaal op één rij heeft - hij is de enige die het grote schip heeft gezien - komt de Nathan James in de vuurlijn te liggen, en lijkt het alsof het hoe dan ook de laatste missie van het schip wordt...

BEELD EN GELUID

Warner is intussen compleet de pedalen kwijt en brengt sinds het vierde seizoen de reeks hier alleen nog maar uit op dvd. De Amerikaanse versie heeft echter Nederlandse ondertitels, en is een waardige aanvulling. Op het ogenblikv an schrijven is dit vijfde seizoen zelfs in de Benelux nog niet op dvd aangekondigd. Beeld- en geluidskwaliteit zijn optimaal; vooral het laatste is belangrijk in een seizoen waarin de éne zeeslag de andere opvolgt. Bovendien heeft Warner duidelijk een andere vertaler onder de arm genomen, want het aantal storende taalfouten beperkt zich tot één of twee over de hele reeks, en er zitten geen storende dt-fouten meer bij. De zonnige Middellandse zee uit het vierde seizoen wordt deze keer wel ingeruild voor de jungle van Zuid-Amerika, maar de kleuren zijn nog altijd mooi gesatureerd, de beelden zijn scherp afgelijnd en de visuele effecten, zoals bij de D-Day-achtige bestorming van de stranden van Colombia, overtuigen.

EXTRA'S

De eerste schijf bevat vier korte documentaires onder de noemer Inside The Last Ship (17:50). In season 5 (3:28) geeft uitvoerend producent Steven Kane zijn bedenkingen bij de ideeën achter het vijfde seizoen, zoals de oudere Tom Chandler en de zoektocht naar een nieuw machtsevenwicht in de post-Rode Roest-wereld. Captain Kara's Log (3:26) staat stil bij het feit dat de Nathan James nu een vrouwelijke kapitein heeft; Kara is duidelijk opgeleid door Tom Chandler, maar die laatste heeft het niet meer voor het zeggen, en haar personage heeft genoeg ballen aan het lijf om hem tegen te spreken. Off The Grid (2:19) toont ons hoe, na het uitvallen van de Amerikaanse satellieten, de decorbouwers een old school commandocentrum hebben ontworpen waarin nog op de oude manier aan cartografie wordt gedaan. In From Script To Screen (4:25) licht Steven Kane toe hoe het script werd gemodelleerd naar het budget en vice versa; The Last Ship is namelijk géén goedkope reeks om te filmen.

 


Disk twee bevat Inside The Last Ship: Bon Voyage (4:02), een korte bespreking over de seriefinale, waarbij enkele acteurs uit vorige seizoenen weerkeren, en enkele andere acteurs zich verheugen over het feit dat ze de eindmeet hebben gehaald. Een extra punt krijgt de score voor extra's voor de documentaire Tales from the Bridge (44:11), een leuk rondetafelgesprek met showrunner Steven Kane en een handjevol cast, waaronder Adam Baldwin, Travis Van Winkle en Christina Elmore, en een paar crewleden, waarbij enkele anekdotes worden opgehaald bij het overschouwen van de reeks.

CONCLUSIE

Als Warner alsnog besluit om deze reeks op Blu-ray in de Benelux uit te geven, dan is dat mosterd na de maaltijd. Net als het vierde seizoen haalt u gewoon zoals ik dit seizoen bij uw favoriete e-tailer uit de States. Een schip dat afmeert, dat gebeurt met het gepaste eerbetoon. Dus neem nú allemaal uw kepi af.coverStudio: Warner

Regie: Paul Holahan, Jann Turner, Bill Roe, Bud Kremp, Peter Weller, Steven Kane
Met: Eric Dane, Adam Baldwin, Charles Parnell, Travis Van Winkle, Marissa Neitling, Christina Elmore, Jocko Sims, Kevin Michael Martin, Bren Foster, Bridget Regan, LaMonica Garrett, Fay Masterson, Emerson Brooks, Jodie Turner-Smith

Film:
8/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2018

Leeftijd:
14

Speelduur:
426 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
883929657773


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:

• Documentaires "Inside The Last Ship":
- Season 5
- Captain Kara's Log
- Off The Grid
- From Script To Screen
• Documentaire "Inside The Last Ship: Bon Voyage"
• Documentaire "Tales from the Bridge"


Andere recente releases van deze maatschappij