:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REQUIEM
REQUIEM
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-04-19
FILM
Bij een brutale overval, in opdracht van een zekere Goliath, wordt een juwelier gedwongen om toegang te verschaffen tot zijn winkel. Zijn gezin wordt thuis bovendien gegijzeld, dus meewerken is de enige optie. Ondertussen vergrijpt één van de gijzelnemers zich boven in de slaapkamer aan de vrouw van de juwelier en mishandelt hij haar. Zijn kompaan kan alleen maar vol afgrijzen toekijken terwijl de jonge dochter het gegil van haar moeder moet aanhoren. Wanneer de bende naar het huis van de juwelier terugkeert, barst hun leider Marcus in woede uit. Hij knalt de onfortuinlijke juwelier en zijn vrouw overhoop en wil zich ook ontdoen van diens dochter. Bendelid Christian wil ze echter beschermen, maar wordt zelf door Marcus neergeschoten. Hij overleeft echter en in ruil voor zijn vrijheid, verraadt hij zijn kompanen die onherroepelijk in de gevangenis belanden. Christian duikt onder in een afgelegen abdij en wordt monnik; hij wil hier zijn ziel trachten te redden. Dertien jaar later ontsnappen de gangsters Marcus, Poupousse, Gippé en Rafik en reppen ze zich naar een afspraak met hun vroegere opdrachtgever Goliath, al weten ze niet onmiddellijk waar ze naartoe moeten. Hun gestolen wagen krijgt plots panne waardoor ze noodgedwongen de abdij waar Christian verblijft, binnenstormen en enkele monniken en een vrouwelijke rugzaktoeriste gijzelen. Het is nu alleen maar wachten op de komst van de mysterieuze Goliath…


Het uitgangspunt van deze film lijkt op het eerste zicht best boeiend en zou kunnen leiden tot een uiterst spannend kat-en-muis spelletje. Zou… want in feite stelt de film op een aantal vlakken toch wel teleur. De regisseur speelt met momenten vlijtig leentjebuur bij films als Reservoir Dogs en gaat hierin zelfs zo ver dat één bepaalde scène haast letterlijk gekopieerd wordt. Voorts gaat er van het afgelegen klooster wel een dreigende sfeer uit, maar wordt die niet echt uitgewerkt zoals je zou verwachten, het geheel wordt nooit echt spannend, als kijker zit je nooit op het puntje van je stoel. Het beeld dat je hier voorgeschoteld krijgt, doet je trouwens een beetje denken aan In The Name Of The Rose met diens grauwe en duistere sfeerschepping, met dat verschil dat de monniken in deze film beschikken over een draadloze telefoon en een laptop. Ook de manier van filmen en het al dan niet gebruiken van speciale filters schept de nodige atmosfeer; duister en mysterieus dat wel, maar zoals gezegd nauwelijks spannend. Hier had men zeker meer kunnen uithalen. Over de acteurs valt weinig te vertellen, het groepje gangsters is vrij stereotiep, zwarte kledij incluis. De brutaliteit van Marcus wordt iets te gratuit uitgespeeld om zijn karakter dreigend te laten overkomen. Zijn présence is volgens ons al voldoende imposant om dit uit te spelen, maar zijn drang naar macht en controle moet nog eens extra onderstreept worden door een aantal scènes in te lassen waar hij de slager van dienst speelt, tot vervelens toe. Tevens geeft hij één van zijn medekompanen lik op stuk wanneer deze zijn geloof aanspreekt om even aan de miserie te ontsnappen. Een adbij is voor Marcus dus niet de ideale plaats om een ontmoeting te regelen, zoveel is duidelijk. De voorspelbaarheid van het verhaal tenslotte ligt wat ons betreft iets te hoog, het werd ons al gauw duidelijk hoe de vork in de steel zat; enkele plotwendingen hadden hier zeker op hun plaats geweest om de film nieuw leven in te blazen.


BEELD EN GELUID
Wat sfeerschepping betreft, had men er, zoals eerder aangehaald, gerust meer kunnen uithalen. Dat kan je ook doortrekken als je over de beeldkwaliteit spreekt. Vanwege het gebruik van filters, weinig of geen lichtbronnen en de vele mist rondom het klooster, oogt het beeld vrij korrelig en bijgevolg minder scherp. Het detail in de donkere scènes is vrij laag; het contrast is vanzelfsprekend ook voor verbetering vatbaar. De transfer blijft jammer genoeg niet gespaard van compressiefoutjes en edge-enhancement die toch bij een aantal scènes echt storend zijn. Het lijkt er op alsof men nadien bij de mastering nog ergens correctiefilters heeft gebruikt die een averechts effect hebben gehad op de uiteindelijke beeldkwaliteit. En het gebruik van slechts een DVD5 zorgt er trouwens ook voor dat de opslagcapaciteit haast gehalveerd wordt. De geluidstracks scoren dan weer betere punten. De Franse DTS 5.1-track (754 kbps) klinkt mooi gespreid en gedetailleerd al had die wat krachtiger uit de hoek mogen komen. De Dolby Digital 5.1 tegenhanger klinkt ruwer en is minder gespreid, al is het verschil met de DTS gering.


EXTRA’S
Deze huurversie bevat geen extra’s.

CONCLUSIE
Het verhaal van Requiem biedt zeker mogelijkheden tot een prima actiefilm, maar regisseur Hervé Renoh slaat niet helemaal in die opzet. Technisch scoort enkel het geluid een aanvaardbare score, het beeld daarentegen gaat met momenten letterlijk de mist in. Een huurtip voor twijfelaars?


cover
Studio: Paradiso

Regie: Hervé Renoh
Met: Patrick Dell´Isola, Moussa Maaskri, Julie-Anne Roth, Jo Prestia, Marc Chapiteau, Jean-Louis Loca, Simon Eine, Mathieu Busson, Jacques Seiler

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504967337


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij