:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BUMBLEBEE
BUMBLEBEE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-05-27
FILM
Een Transformer die beweegt op de tonen van The Smiths? Niemand die het ooit had verwacht, laat staan dat er een frisse wind doorheen de Transformers-franchise zou waaien. Na zes Transformers-films van Michael Bay waarin de regisseur steeds bigger than big wilde zijn raakte iedereen uitgekeken op de films. De Transformers en de Decepticons zagen er in iedere film wel beter en beter uit, maar het had uiteindelijk weinig of niets met film te maken. Bij Paramount voelde men de donderwolk aankomen dat één van hun paradepaardjes dreigde te verzuipen en daarom werd besloten om een hele nieuwe draai te geven aan het concept. De spin-off Bumblebee werd dan ook door menig fan en critici terecht gebombarbeerd tot de beste Transformers-film. Michael Bay zal het graag horen...
Voor het verhaal van Bumblebee gingen de makers terug naar 1987. Alles werd er aan gedaan om de sfeer van deze tijd weer te geven. Allereerst door de frisse soundtrack (de Autobot kan communiceren via de autoradio en doet dat met stukjes uit 80's-klassiekers), maar ook de vele knipogen naar de tijd van toen. Zo is het sublieme einde gelijk aan dat van The Breakfast Club. Met die song van de Simple Minds dus! 
De Transformers leven op de planeet Cybertron. Het zijn robots die kunnen transformeren tot allerlei voertuigen. En net zoals in iedere wereld heb je goede en slechte krachten. De vijand zijn de kwaadaardige Decepticons die onder leiding staan van Megatron en de goede zieltjes vinden we bij de Autobots terug wiens grote baas Optimus Prime is. De film begint met een brutale oorlogscène tussen de Autobots en de Decepticons. Vijf minuten een CG-feest en eventjes denk je dat je terug een Bay-spektakel zal moeten slikken, maar eens Bumblebee naar de aarde moet vluchten krijgt de film een heel ander elan. Bumblebee kiest de vorm van een gele kever en dat past helemaal in de stijl van de achttienjarige Charlie (Hailee Steinfeld) die de dood van haar vader niet kan verwerken. Samen met haar pa was ze een oude Corvette aan het opknappen, maar die raakte nooit af. Geld voor een auto (haar wens) is er niet tot Charlie de verroeste kever ziet. Het jonge meisje raakt halsoverkop verliefd op het gele wagentje, maar al gauw komt ze te weten dat ze een Autobot in huis gehaald heeft. Er ontstaat een intense vriendschap die verstoort wordt door het geweld van de Decepticons die Bumblebee achterna zijn gegaan en ook het Amerikaanse leger wil de Volkswagen in handen hebben.
Bumblebee probeert een coming-of-age film te zijn zoals we die in de jaren 80 kennen, en je ziet overduidelijk de knipogen naar E.T. of Flight Of The Navigator. Een schattige relatie tussen een buitenaards wezen en een tiener. Precies zoals we ze in de jaren 80 zagen en regisseur Travis Knight die werd aangeworven (!) door Michael Bay maakte er een briljante film die alles van zijn werkgever overtrof. Zelfs al heb je je buik vol van de Transformers, Bumblebee is zonder twijfel één van de Hollywoodfilms uit 2019 die je moet hebben gezien!
BEELD EN GELUID
Twee keer een tien op tien en dat krijg je bij ons niet zo maar. Zowel qua geluid als beeld is dit een absoluut spektakel. Als bonus word je twee uur overdonderd door hits van The Smiths, Duran Duran, Wang Chung, Simple Minds en massa's andere 80's-sterren. De mosterd zal wel wat gepikt zijn van de Guardians Of The Galaxy, maar het is overheerlijk!
EXTRA'S
De extra-sectie is goed bevolkt met vier titels. Het minst interessant is het drie minuten durende Explore Cybetron Through Bee Vision waarin iedere Autobot en Decepticon wordt voorgesteld. Er zijn de weggelaten scènes en in Bumblebee's Next Adventure In All New Motion Comic heeft men het er over waarom de keuze voor deze spin-off op Bumblebee viel. De grote hap is het veertig minuten durende Discover Bumblebee's Origin And More dat wordt onderverdeeld in diverse hoofdstukken en waar je alles te weten komt over de film. Van de ontstaangeschiedenis uit de jaren 80 met de animatieserie tot hoe men oude kevers heeft omgebouwd tot Bumblebee. Opmerkelijk is dat Michael Bay (één van de producers) geen seconde aan het woord komt.

CONCLUSIE
Bumblebee
lijkt meer op E.T. dan op de zes voorgangers van Michael Bay en dat loont, want de film over de sympathieke gele Volkswagen-kever die ook een heldhaftige robot kan worden overtreft alle andere films.coverStudio: Universal

Regie: Travis Knight
Met: Hailee Steinfeld, Jorge Lendeborg Jr., John Cena, Jason Drucker, Pamela Adlon

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083163891


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1 
Frans Dolby Digital 5.1 
Spaans Dolby Digital 5.1 
Italiaans Dolby Digital 5.1 

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Spaans
Extra's:
• Bumblebee's Next Adventure In All New Motion Comic
• Deleted/Extended Scenes
• Explore Cybetron Through Bee Vision
• Discover Bumblebee's Origin And More

Andere recente releases van deze maatschappij