:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DERRICK BOX 04 - FOLGE 46-60
DERRICK BOX 04 - FOLGE 46-60
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-03-13

SERIE
De tijd waarin de VRT, of beter, de toenmalige BRT, nog de kijkers wekelijks vergastte op één of meerdere Duitse krimi's, is voltooid verleden tijd. Ein Fall Für Zwei, Tatort, Der Alte, het zijn allemaal relieken geworden; ook nu meer en meer telecomproviders het niet meer nodig vinden om Duitse kanalen in hun zenderaanbod op te nemen, is de interesse voor de betere Duitse krimi tanende. (Ondergetekende heeft een satellietontvanger, dus hoeft zich daar niets van aan te trekken. Doch dit terzijde.) Derrick is al helemaal in ongenade gevallen door het oorlogsverleden van hoofdacteur Horst Tappert, waar we het in de bespreking van box 1 al uitvoerig over hadden. Liefhebbers van de inspecteur zullen dus achtereenvolgens een cursus Duits moeten volgen en zich dan de complete Derrick-anthologie op dvd moeten aanschaffen (leve de fysieke media!), waarbij we bij deel 4 zijn aanbeland.

We zijn in box 4 aanbeland in de periode 1978-1979, en alles aan deze reeks straalt oubolligheid uit, maar dan in de positieve zin van het woord - er werd nog getelefoneerd met bakelieten telefoons, de mensen frequenteren in foute kledij al even foute discotheken, van rookverboden, zelfs op het politiekantoor, was er nog geen sprake, en wanneer in aflevering 60, Besuch aus New York, Derrick het signalement van een verdachte doorgeseind krijgt uit de States, gebeurt dit op een aftandse computer die ongeveer zo groot is als vier op elkaar gestapelde wasmachines. Anderen zouden het nostalgie noemen. Het open book format is nog niet echt doorgedrongen in deze reeks, en voor de typische Derrick-momenten, waarbij de inspecteur zo lang op de dader inpraat dat die van pure miserie bekent, is het nog net iets te vroeg. Harry (Fritz Wepper) mag daarentegen tegen volle vaart het kneusjeswerk opknappen voor zijn baas, inclusief het halen van de wagen.

AFLEVERINGEN

Disk 16:
46. Kaffee mit Beate
Toneelactrice Beate Schill (Helga Anders) maakt zich op voor een auditie, net als haar vriendin Helga (Johanna Elbauer). Die is echter zo zenuwachtig dat ze best een borrel kan gebruiken; al wat Beate bij zich heeft is een zak met likeurpralines. Wanneer Helga een aangeboden praline aanneemt, valt ze echter vergiftigd neer. Derrick vermoedt dat iemand van het gemeenschapshuis waar Beate woont, haar heeft willen vermoorden. Aangezien er in het huis nog een kamer vrij is, stuurt Derrick Harry de baan op als nieuwe bewoner. Harry ondervindt echter dat alle mannelijke bewoners van het huis zich makkelijk laten inpakken door Beates charme, en Beate probeert het ook bij hem...
47. Solo für Margarete
Een avondlijke patrouille achtervolgt een gestolen auto die met hoge snelheid wegrijdt, maar de wagen kan hen afschudden. De inzittenden blijken een lijk gedumpt te hebben, van Margarete Wenk (Lisa Kreuzer). Een oude dame die reageert op de foto in de krant wordt prompt door dezelfde overvallers gegijzeld. Het blijkt dat Margarete een haast ziekelijke fan was van de gitarist Alexis (Horst Buchholz). Alexis en zijn manager, zijn broer Ruff (Jacques Breuer), ontkennen echter in alle toonaarden dat ze de jongedame kenden. Derrick merkt wel op dat Alexis heroïneverslaafd is, wat zijn aberrante gedrag zou kunnen verklaren. Dan duikt plots Ursula Wenk (Lisa Kreuzer) op, de zus van Margarete, die als twee druppels water op haar lijkt. Derrick besluit de proef op de som te nemen, en hij stuurt Ursula naar de zaal waar Alexis' band optreedt. Alexis gaat plots ove de rooie.

48. Lissas Vater

Ludwig Heimer (Heinz Bennent) kan zich niet neerleggen bij het feit dat zijn vrouw Elsa (Christine Wodetzky) zich heeft laten scheiden van hem, omdat hij een drankorgel is. Ze woont met haar dochter Lissa (Anne Bennent) bij haar nieuwe man Georg Hassler (Ullrich Haupt), maar het gezin wordt volop gestalkt door Heimer. Omdat Elsa 's avonds niet meer alleen durft te zijn, heeft Georg zijn collega Schröder (Thomas Astan) bij hem thuis uitgenodigd voor enkele zakelijke besprekingen. 's Avonds wordt de man echter bij de deur neergeschoten, en Georg meent dat de kogel voor hem bestemd was. Heimer, die eerder al doodsbedreigingen uitte aan het adres van Georg, wordt gearresteerd, en Lissa blijkt aan het raam de dader gezien te hebben. Maar getuigen tegen haar vader brengt een enorme psychologische druk mee, waar de ouders het kind van willen sparen. Nochtans is haar getuigenis cruciaal.

Disk 17:

49. Der Spitzel
Politieagent in burger Josef Hossbach (Horst Sachtleben) vermoedt dat zware jongen Georg Lukas (Götz George) wat van plan is. Hij achtervolgt hem, en bij een inbraak bij een handelaar in antieke juwelen, wordt hij neergeschoten. Tegen Lukas is er echter geen bewijs. Een collega van Derrick adviseert hem om beroep te doen op Henze (Klaus Behrendt), een kleine crimineel uit de entourage van Lukas die informant is voor de politie. Henze staat echter niet te springen voor de opdracht, en steekt al zijn tijd in het trainen van Inga (Ute Willing), de dochter van een huisgenote, voor basketbal.
50. Die verlorenen Sekunden
Mevrouw Leubel (Elfriede Kuzmany) moet in opdracht van haar werkgever, een naaiatelier, een kledingstuk naar mevrouw Kwien (Lilian Rack) brengen. Ter plekke blijkt er echter een inbreker aanwezig die mevrouw Kwien heeft vermoord en ei zo na mevrouw Leubel wurgt. Alhoewel ze de dader enorm goed heeft kunnen zien, laat haar geheugen haar in de steek. Mijnheer Kwien (Hans Korte) springt echter een gat in de lucht: hij heeft zich net van zijn vrouw laten scheiden, maar omdat de eigendomsoverdracht nog niet door de notaris is afgewerkt, houdt hij het bedrijf dat eigenlijk eigendom was van zijn vrouw. Redenen voor een motief te over; alleen heeft hij een waterdicht alibi.

51. Ute und Manuela

Terwijl Egon "Blacky" Sebald (Louis Potgieter) in de discotheek staat te shaken op foute discomuziek, loopt er een telefoontje binnen dat in de parkeergarage zijn lichten nog branden. In de parkeergarage wordt hij echter neergeschoten. Iedereen denkt dat de dader zijn vriendin Manuela (Monika Baumgartner) is. Blacky heeft haar net die avond in elkaar geslagen omdat ze niet naar bed wou met zijn vriend. Manuela heeft echter een alibi: de sociaal assistente Ute Bilser (Cornelia Froboess) zweert dat ze op het tijdstip van de moord bij haar was. Ute schijnt voor Manuela door dik en dun te willen gaan, zo ver zelfs dat ze met plezier meineed pleegt...

Disk 18:

52. Abitur
Er is dr. Becker (Hans Quest) veel aan gelegen dat zijn zoon Robert (Michael Wittenborn) door het ingangsexamen geraakt, want als hij geneeskunde zou studeren, is hij de geknipte persoon om hem op te volgen. Hij heeft een privéleraar, Werner Hofer (Peter Dirschauer), onder de arm genomen om zijn zoon voor te bereiden op het examen. Roberts dominante zus Heidi (Agnes Dünneisen) is zelfs bereid om álles te doen opdat Hofer de examenvragen zou overbrieven. In een discotheek werpt ze haar charmes in de strijd, maar Hofer wijst haar af. Totaal verbouwereerd rijdt hij weg... en veroorzaakt een ongeval met vluchtsmisdrijf. Nu heeft Heidi hem helemaal in de tang: haar stilzwijgen in ruil voor de examenvragen.
53. Der L-Faktor
Professor Waldorff (Herbert Mensching) belt naar zijn vrouw Agnes (Gisela Peltzer) dat hij samen met zijn vrouwelijke collega Irmgard Minz (Katja Rupé) naar huis komt, om daar nog wat dringend werk te doen. De professor steekt overigens niet onder stoelen of banken dat Minz zijn minnares is. Een half uur later, bij thuiskomst, blijkt de vrouw dood. De professor heeft een waterdicht alibi, en hij wijst met de beschuldigende vinger naar Michael Bruhn (Wolfgang Müller), een pas uit de gevangenis gelaten tijdschriftenverkoper die Agnes onder haar vleugels heeft genomen. Michaels alibi rammelt: zijn broer Heinz (Mathieu Carrière) liegt dat het gedrukt staat dat Michael die avond bij hem was. Alleen: waarom zou Michael de vrouw kwaad willen doen die als enige menselijkheid tegenover hem betoont?

54. Anschlag auf Bruno

De zwaar mentaal gehandicapte en contactgestoorde Bruno Kerk (Dieter Schidor) heeft een ziekelijke obsessie voor het bovenbuurmeisje Gerda Henk (Michaela May). Bruno's broer Helmut (Volker Eckstein) bekent op een avond aan een discotheek tegen Gerda dat hij altijd een boontje voor haar gehad heeft. Helmut begrijpt echter de betekenis van het woord "nee" niet, en voor hij er erg in heeft gehad, heeft hij haar gewurgd. Zijn vader Oskar (Peter Ehrlich) komt op het idee om de schuld in Bruno's schoenen te schuiven. Als zwaar mentaal gehandicapte kan hij namelijk moeilijk gestraft worden voor een daad die hij zelf niet begrijpt. Derrick gelooft echter niet dat de zachtmoedige Bruno een moordenaar kan zijn.

Disk 19:

55. Schubachs Rückkehr
Advocaat dr. Homann (Claus Biederstaedt) vreest voor zijn leven wanneer zijn ex-cliënt Willi Schubach (Udo Vioff) na acht van de tien jaar wegens goed gedrag vrijkomt. Homann is namelijk na het proces met Schubachs vrouw Helga (Christine Buchegger) getrouwd, en volgens een medegevangene is Schubach geobsedeerd met het idee aan het spelen geweest om Homann te doden. Nochtans blijkt uit al zijn gedragingen dat Schubach zich daar overheen gezet heeft, en hij knoopt zelfs vriendschappelijke betrekkingen aan met het echtpaar Homann.
56. Ein unheimliches Haus
De eigenares van een pension, mevrouw Ambach, wordt dood aangetroffen in haar bed. Iemand heeft blauwzuur in haar thee gedaan; de arts vindt het een louche zaak en contacteert Derrick. Van de overige bewoners van het pension is overal een hoekje af: de gepensioneerde juridisch ambtenaar Oskar Sobak (Wolfgang Büttner) denkt dat hij zélf het onderzoek mag voeren, het echtpaar Kamenoff (Paul Hoffmann en Nora Minor) zijn blij dat mevrouw Ambach hen niet langer aan de deur kan zetten wegens wanbetaling, en haar kleindochter Anita (Ute Willing) is plots rijk nu ze het pand erft. Maar hoe zit dat met die huishoudster, mevrouw Schlör (Eva Kotthaus)?

57. Die Puppe

Mevrouw Gerdes krijgt wel érg veel aandacht van haar manicurist, Adi Dong (Werner Schulenberg), een charmeur eerste klas die zijn klanten aan huis bezoekt en steevast een bosje bloemen meebrengt. Ze wordt echter in haar slaapkamer vermoord, en Adi heeft een rotsvast alibi voor het ogenblik van de moord. Mevrouw Gerdes' weduwnaar (Siegfried Wischnewski) wil echter het kereltje liefst de nek omwringen omdat hij zijn vrouw het hof maakte. En Derrick? Die moet de zaak oplossen van achter zijn bureau, want onze inspecteur zit in een gipsverband.

Disk 20:

58. Tandem
Ewald Bienert (Stefan Behrens) wil zijn twaalf jaar oudere vrouw bellen dat het biljarten wat is uitgelopen en dat hij later komt. Hij hoort aan de telefoon echter gestommel, laat zich in paniek naar huis rijden, en vindt daar zijn vrouw dood. Die dood komt hem bovendien goed uit, want hij erft alle zaken waar zijn vrouw eigenares van was, én strijkt een dikke levensverzekering op. Hij is daar bovendien allemaal eerlijk over; alleen kan Derrick hem niet vastpinnen, want hij heeft een rotsvast alibi. Daarom denkt de inspecteur dat hij met een zekere Rudolf Nolde (Raimund Harmstorf) een pact heeft gesloten, dat eruit bestaat dat ze elkaars vrouw ombrengen...
59. Lena
Wolfgang Horn (Rolf Becker) ligt in een vechtscheiding met zijn vrouw Anita (Beatrice Norden), die zich toespitst op het hoederecht over hun dochter Agnes (Heike Goosmann). Voor de schoolpoort komt het zelfs tot een knokpartij in regel. Agnes laat in bijzijn van haar advocaat (Romuald Pekny) Wolfgang om drie uur bij haar in huis komen om de zaak voor eens en altijd uit te praten. Wolfgang treft er echter zijn dode vrouw aan. Hij is verdachte nummer één, maar Agnes' zuster Lena (Ursula Lingen) komt plots met een verklaring dat ze iemand in de tuin heeft zien lopen op het moment van de moord. Zelf heeft ze niets gehoord, want ze is doofstom en zat op het moment van de moord in de kamer ernaast potten te bakken. Derrick meent echter dat Lena Wolfgang van een alibi voorziet om zelf niet opnieuw naar een gehandicapteninstelling te worden gestuurd.

60. Besuch aus New York

Danslerares Anna Born (Leonie Thelen) krijgt te horen dat haar in Amerika wonende oom, met wie ze al jaren geen contact meer heeft, haar heeft aangeduid als erfgename. En niet zomaar: ze erft ettelijke tientallen miljoenen. Op een avond wordt ze, achterop op de motor bij haar vriend Volker (Wolfgang Köpke), aangereden, duidelijk met opzet. Zij overleeft de klap, maar voor Volker komt alle hulp te laat. Blijkbaar is er ook slecht nieuws komen overwaaien uit de States: haar oom heeft zijn fortuin niet op geheel wettelijke manier verkregen, en nadat hij uit de weg is geruimd door de Amerikaanse maffia, is het nu de beurt aan Anna. Ze kan voorlopig schuilen bij haar huisbaas, Oskar Megassa (Bruno W. Pantel) en zijn familie, maar is die familie wel te vertrouwen als er zoveel geld in het spel is?

BEELD EN GELUID

Ook deze box is met de videokwaliteit van de jaren stilletjes op dvd gezet, maar met marginaal kleine stapjes worden de video-artefacts minder, alhoewel interlacing een probleem blijft. Ook deze keer zijn de splice marks niet weggelaten, en verzuipt het beeld in grain. Ook zijn de kleuren flink afgebleekt en vormen bruin en grijs de hoofdtoon. Voor wie goed genoeg Duits kent zijn de dialogen goed verstaanbaar, uitgezonderd occasioneel een keertje een plattelandbewoner die zijn beste Bayrische accent bovenhaalt, of enkele geluidsopnamen buiten die duidelijk van mindere kwaliteit zijn.

EXTRA'S

Extra's zijn niet aanwezig; er is wel bonusmateriaal gemaakt, maar dat is allemaal opgespaard voor de 19de box uit de reeks.

CONCLUSIE

De vierde van negentien (!) boxen borduurt voort op de vorige delen van de serie, waarbij de kwaliteit met microbenschreden betert. De uniforme vormgeving van de boxen (als je ze in volgorde naast elkaar zet, staat er "DERRICK" op de rug) is dan weer een mooi gegeven. Helaas zijn de boxen nogal duur voor wat ze zijn, dus vooral aan te raden aan verstokte liefhebbers.
cover
Studio: More Entertainment

Regie: Alfred Vohrer, Michael Braun, Zbynek Brynych, Helmut Ashley, Theodor Grädler
Met: Horst Tappert, Fritz Wepper, Willy Schäfer

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Duitsland

Jaar:
1978-1979

Leeftijd:
12

Speelduur:
888 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4032989601851


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
 

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij