:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 5
FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-05-20
SERIE
In de aflevering Caesars Beute van Ein Fall Für Zwei nam de Hessische acteur Günter Strack afscheid van zijn rol van advocaat Dieter Renz, en werd vervangen door de jongere Rainer Franck (Rainer Hunold). Privédetective en duivel-doe-al Josef Matula (Claus Theo Gärtner) werd dus gekoppeld aan een nieuwe partner waarmee hij het 90 afleveringen zou uithouden. De dynamiek tussen het duo zou hierdoor helemaal geherdefinieerd worden: de twee zijn leeftijdsgenoten, wat onder meer inhoudt dat ze achter dezelfde vrouwen aanzitten, en de relatie mentor versus pupil is in de tweede reeks afleveringen van deze Duitse detective verworden tot één van twee gelijkwaardige partners.
Beiden zijn ze echter nog steeds actief in het kosmopolitische Frankfurt, waarin ze zowel in contact komen met de jet set als de armoelijders aan de zelfkant van de maatschappij. Matula's specialiteit blijft echter zich uitgeven voor iemand anders om zo overal te kunnen snuffelen, wat hem met de regelmaat van de klok een pak slaag oplevert. In een rechtbank mag je niet met een hond binnen, maar daarbuiten wordt dr. Franck onvoorwaardelijk vergezeld door Umba, zijn golden retriever, die door Matula steevast wordt volgepropt met junk food, dit tot grote ergernis van zijn baasje. Franck heeft daarnaast ook Helga (Renate Kohn), de secretaresse van dr. Renz, overgenomen, alsook de lopende dossiers. Na één of twee afleveringen is er echter geen sprake meer van Renz, en draait de hele reeks op de dynamiek tussen de twee hoofdrolspelers. We zitten intussen aan het eind van de jaren '80 en het begin van de jaren '90, en dit zijn voor Ein Fall Für Zwei de hoogdagen. Afleveringen zoals Blut, Der Schlüssel en vooral Blutige Rosen verdienen terecht het predikaat van "klassieker".

VERSIE

Eerder bespraken we al de Günter Strack-box met de eerste zestig afleveringen. Er bestaat een analoge en niet zo goedkope box, de Rainer Hunold-box met afleveringen 60 tot en met 149, precies de 90 afleveringen waarin dr. Franck de advocaat van dienst is. Ik moet echter tot mijn grote schande bekennen dat ik me heb laten vangen met de aanschaf daarvan: de schijven zijn van minderwaardige kwaliteit, en haperen om de haverklap. Ik ben dus noodgedwongen moeten overschakelen op de boxen met telkens 15 afleveringen die gelabeld staan als Collector's Box 5 tot en met 10 die dezelfde inhoud hebben. De reeks wordt daarna vervolgd met boxen 11 tot en met 20 met als advocaten dr. Voss en dr. Lessing, maar dat is toekomstmuziek.
AFLEVERINGEN
Disk 1:
61. Die Akte Kramm
Dr. Franck heeft de praktijk van dr. Renz overgenomen. Wanneer hij op een avond zijn dossiers aan het klasseren is, staat plots een gewapende man, Heinz Rose (Rolf Zacher) voor zijn deur. Die is geïnteresseerd in het adres van de verloofde van Berthold Kramm (Dieter Kirchlechner), zijn vroegere kompaan die net als hij net is vervroegd vrijgelaten. Beiden zaten voor een overval op een spaarkas waarbij een paar miljoen verdwenen zijn en nooit teruggevonden. Eerder heeft Rose ook al het huis bezocht waar de verloofde, Yvonne Schulz (Karin Feddersen), heeft gewoond. Alleen is ze drie jaar geleden verhuisd, en Rose heeft de huidige bewoonster, Christa Geerdes (Barbara Rudnik) bedreigd. Franck stuurt Matula uit om mevrouw Geerdes te beschermen...

62. Man lebt nur einmal

Dr. Franck wordt tijdens een date gestoord door Irma Westermühl (Monika Baumgartner), de vrouw van Alfred Westermühl, een oude klant van dr. Franck. Die wordt ervan beschuldigd een agent te hebben neergeschoten, en hij dreigt ermee zichzelf te overgieten met benzine en zichzelf in brand te steken. Dr. Franck komt echter te laat, want Alfred Westermühl voegt de daad bij het woord. Wanneer dr. Frank Irma weer naar huis brengt, merkt hij dat er iemand het huis van de Westermühls binnendringt. Wanneer hij volgt, wordt hij prompt gegijzeld: blijkbaar heeft Westermühl zijn eigen dood in scène gezet. Als Francks vriendin Hilde (Anja Kruse) 's anderendaags geen teken van leven meer van hem hoort, schakelt ze Matula in.
63. Alte Liebe
Op een avond staat Alma Becker (Sabina Trooger), een oud lief van dr. Franck, voor zijn deur, bebloed en met kogelgaten in haar wagen. Ze beweert dat ze getuige is geweest van de moord op Senk, haar werkgever, een handelaar in zeldzame postzegels, en ze vermoedt dat Senks criminele vriendje Terry Fuchs (Hanno Pöschl) daar voor iets tussen zit. Een klant van Senk, Odenthal, blijkt ook vermoord te zijn, en de politie gaat ervan uit dat ofwel Senk, ofwel Fuchs, ofwel de beiden Odenthal hebben vermoord. Fuchs baat een rendez-voushotel uit, de ideale plek voor Matula om eens te gaan snuffelen...

Disk 2:

64. Der Mann auf dem Foto
Friedel Lersch (Edeltraut Elsner) is doodongerust omdat haar man spoorloos verdwenen is. Een taxichauffeur kan zich nog herinneren dat hij hem heeft afgezet bij de woning van architect Wilan (Wilm Roil), maar daarna ontbreekt elk spoor. Toevallig is er bij de buurman van Wilan ingebroken, en is de bewoner, Kischlat, het hoofd ingeslagen. Alles lijkt erop dat de doodbrave Herbert Lersch (Edgar Bessen), in het dagelijks leven een verkoper, zomaar ineens uit het niets een roofoverval heeft gepleegd. Maar dat gelooft geen hond.
65. Zyankali
De gevierde schrijver Horst Zoller (Erik Schumann) pleegt zelfmoord door cyaankali, zogezegd omdat zijn carrière in het slop zit. Dr. Franck doet dit af als onzin, want de romans van Zoller zijn steevast bestsellers. Horsts zus Dora (Eva Pflug) verwacht dat zij de enige erfgename is, en is alvast in onderhandeling voor de verfilmingsrechten van Horsts laatste boek. Tot haar grote verrassing is het echter Horsts Poolse vriendin Tamara Rakowska (Grazyna Dylong) die als enige erfgename het hele hebben en houden van Horst erft. Er zit echter een verdacht reukje aan de zaak: Tamara heeft een vriend, Jerzy (Marek Wlodarczyk), die verslaafd is aan roulette, en die er op gelijkaardige manier al eens een fortuin van Tamara heeft doorgedraaid. Grafologen zijn het er echter 100 % over eens dat de afscheidsbrief van Zoller authentiek is.

66. 70000 bar

Ralf Soleg (Stephan Schwartz) is gekluisterd aan een rolstoel nadat hij door een dronkelap, Werner Tross (Hans-Dieter Jendreyko), overhoop is gereden. Ralfs zus Helma Golland (Cordula Trantow) gelooft echter dat Tross dit in opdracht opzettelijk heeft gedaan, en pas na het ongeval zich lazarus heeft gezopen om de theorie van een dronken bestuurder kracht bij te zetten. Na een nachtelijke inbraak en een inzage in de boeken heeft Matula opgemerkt dat Tross, die op het randje van het faillissement staat, kort na het ongeval een deel van zijn schulden heeft afgelost met 70.000 Mark, betaald in cash. Hij merkt bovendien dat Tross kort na zijn inbraak in een café van een louche type (Pete Lancaster) nóg eens een enveloppe met 10.000 Mark krijgt. Dr. Franck raadt Tross aan om de dader te noemen, want hij heeft voor de dronken aanrijding al in de gevangenis gezeten, en hij kan niet tweemaal veroordeeld worden voor dezelfde misdaad. Toch houdt hij de lippe stijf op elkaar.
Disk 3:
67. Donnerstag, letzter Akt
Solange Bartoschewsky stort van de dakverdieping van haar appartement naar beneden terwijl ze om hulp roept. De omstaanders kunnen haar wegvluchtende vriendje Oliver Lohmann (Ulrich Gebauer) klissen. De man is een junk en heeft geld uit haar lade genomen voor zijn volgende shot. Dr. Franck, die hem verdedigt omdat zijn oma heilig in zijn onschuld gelooft, krijgt op een avond het bezoek van Solanges broer Konrad (Jan Biczycki). Die wijst met een beschuldigende vinger naar Ingo Kremmler (Peter Bongartz), de ex van Solange, die een stichting uitbaat waar mensen met geestelijke noden één of andere kwaktherapie kunnen volgen. Zijn alibi steunt op de getuigenis van Petra Wolkow (Doris Kunstmann), één van zijn "volgelingen". Matula vindt dat het tijd is voor een rondje therapie.

68. Blut

Karl Sander (Walter Buschhoff) roept de hulp in van dr. Franck. Zijn dochter Kathi (Carolin Wiesner) is ontvoerd, en de kidnappers eisen 2 miljoen. Sander heeft echter maar 1,3 miljoen, geld waar de politie bovendien niets van mag afweten, want het is afkomstig uit een bedrieglijk faillissement. Zijn voornaamste schuldeisers zijn de broers Bulatovic, de broers van zijn huidige minnares Dunja (Daniele Lunkewitz), die met haar broers in onmin leeft. Sander kan echter het geld niet persoonlijk brengen, want hij is terminaal ziek. Om te tonen dat de kidnappers het menen, leveren ze een pot bloed af met bloed van Kathi, die een zeldzame bloedgroep heeft. Plots staat ook Kathi's moeder Renate (Karin Rasenack) voor de deur, de ex van Karl. Ze is in volle paniek, en wil een deel van het verschil bijpassen, maar dan nog komt dr. Franck een slordig half miljoen te kort.
69. Tod im Schlafsack
Electronicaleraar Kurt Glanz (Klaus Abramowsky) is aan de drank geraakt nadat zijn dochtertje is overreden door een vrachtwagen. Ook zijn voormalige student Olaf Schlüter is aan lager wal geraakt, en begeeft zich regelmatig tussen een hoopje clochards, die door Kurt op regelmatige basis worden lastiggevallen omdat hij hun drank probeert afhandig te maken. Wanneer Olaf dood teruggevonden wordt in een ruwbouw, wijzen de clochards allemaal met de beschuldigende vinger naar Kurt. Matula infiltreert echter tussen de clochards, en komt te weten dat die een valse verklaring hebben afgelegd om van de lastige Kurt verlost te geraken. De man wordt daarop weer op vrije voeten gesteld. Dan begint er echter iemand de clochards één voor één te vermoorden, en de politie komt weer bij Kurt aankloppen omdat ze menen dat die hen wil straffen voor hun valse verklaring. Kurt kan echter nog niet eens behoorlijk op zijn benen staan!

Disk 4:

70. Die Quittung
Zakenman Rüdiger Hillmann (Klaus Guth) neemt detective Matula onder de arm als buitenwipper. Hij geeft namelijk een verjaardagsfeest, en vreest dat zijn vervreemde zoon Alex (Max Tidof), die zijn vader nooit de zelfmoord van zijn moeder vergeven heeft, stennis zal komen schoppen. Het te verwachtene gebeurt, en Matula besluit om, nadat hij Alex heeft buitengewerkt, de hele avond bij hem te blijven om te voorkomen dat hij naar het verjaardagsfeest terugkeert. 's Anderendaags komt Rüdiger echter om bij een bomaanslag, en de politie vindt het bonnetje van de gebruikte wekker bij Alex' verblijfplaats. Alex pleit onschuldig en biedt Matula 100.000 Mark uit zijn te verwachten erfenis aan als hij zijn onschuld kan bewijzen.
71. Gewissensbisse
De postbode van dr. Frank, Jochen Billiger (Stefan Reck), betaalt zich blauw aan een vechtscheiding, en een eventueel proces over het hoederecht van zijn kind zou hem nog meer kosten, geld dat hij niet heeft. Twee van zijn mottige maten, Robby (Volker Lechtenbrink) en Heinz (Martin Semmelrogge) willen hem overtuigen om informatie te delen waarmee ze in de kluizenzaal de sleutel van de brandkast van de bank kunnen vinden. Jochen twijfelt echter, maar zijn twee kompanen komen toch aan de benodigde informatie door hem dronken te voeren, en ze maken anderhalf miljoen buit. Zoals afgesproken heeft Jochen recht op een derde, en zijn vriendin Ute (Christiane Carstens), met wie hij een sjofel appartement deelt, verheugt zich al op het geld. Jochen krijgt echter gewetensnood en vraagt aan dr. Franck of hij zijn aandeel aan de post wil terugbezorgen, zodat hijzelf buiten vervolging kan gesteld worden. De post wil hem zelfs nog zijn job laten behouden op één voorwaarde: dat hij de namen van zijn medeplichtigen noemt.

72. Seitensprung

De rijke aannemer Felix Hartwig (Erich Hallhuber) is verloofd met Amelie gravin von Kaltenbach, maar dat belet hem niet om op op café een meisje, Sonja Frey (Brigitte Karner), te versieren, en voor te stellen om met haar naar huis te gaan. Op weg naar zijn wagen wordt het tweetal overvallen door drie mannen met bivakmutsen, maar omdat Sonja een taser heeft, kan ze de overvallers wegjagen. De auto van Felix is wel in elkaar geslagen, dus besluit de man om maar te voet mee te gaan naar het appartement van de vrouw. Als hij daar 's anderendaags 's morgens zit te ontbijten, hoort hij op de radio dat hij ontvoerd zou zijn, omdat ze zijn wagen in deplorabele staat hebben teruggevonden. Hij vraagt aan dr. Franck of die hem niet wil helpen om de komedie voort te spelen en zijn ontvoering te ensceneren, opdat hij maar niet zou moeten toegeven aan zijn verloofde dat hij een scheve schaats heeft gereden. Franck weigert echter omdat zulk bedrog tegen zijn deontologische code is. Zijn vriend Winfried Färber (Peter Heusch) besluit hem dan maar naar een vissershut te voeren, hem daar te knevelen en vervolgens een lokale pastoor anoniem op te bellen met de locatie van de "ontvoerde". Wanneer de politie arriveert, is Hartwig echter dood...
Disk 5:
73. Der Schlüssel
Harald Schunke (William Mang) wordt vrijgelaten na zijn gevangenisstraf, die hij heeft uitgezeten voor zijn aandeel in een overval op een juwelier, waarbij voor 1,4 miljoen Mark juwelen zijn verduisterd. De buit is nooit teruggevonden. Harald koopt nog een bos bloemen alvorens hij de trein neemt naar de boerderij waar zijn verloofde Anne Körner (Michaela May) werkt en woont. Hij zal er echter nooit aankomen. Na drie dagen is het voor Anne welletjes, en ze schakelt dr. Franck in. Er blijken echter nog verschillende personen geïnteresseerd in war Harald naartoe is.

74. Roter Freitag

Dirk Petzold (Hans Peter Hallwachs) schrikt zich een hoedje wanneer zijn vrouw Angelika (Raphaela Dell) vermoord wordt teruggevonden in de hoerenbuurt. Volgens getuigen heeft ze de laatste maanden elke vrijdagavond getippeld in een opvallende rode outfit. Omdat dr. Franck haar vroeger als cliënt had, vraagt Petzold hem in welke aangelegenheid zij zijn raad heeft gezocht, maar dr. Franck beroept zich aanvankelijk op zijn zwijgrecht. Wel raadt hij Petzold aan om een privédetective in te huren; Matula trekt dan ook een paar dagen bij Petzold in, terwijl hij doet alsof hij zijn neef is.
75. Blutige Rosen
Autodief Uwe Kroll (Vitus Zeplichal) wordt gearresteerd in een gestolen Audi, waarmee net daarvoor een ongeval met vluchtsmisdrijf werd gepleegd. De wagen is eigendom van Stefan Naumann (August Zirner), een openbare aanklager, dus de kans dat Kroll hier goedkoop vanaf gaat komen is nihil. Toch beweert Kroll dat hij het ongeval niet heeft veroorzaakt, en het is een feit dat het ongeval is gebeurd in de buurt vn waar Naumann er een minnares op nahoudt. Matula heeft net bezoek van zijn nichtje Andrea (Stephanie Philipp), die op zoek is naar een baantje. Eens zij zich met de zaak begint te moeien, wordt het al snel Ein Fall für Drei.

BEELD EN GELUID

We zijn acht jaar verder en de beeldkwaliteit is al iets beter dan die van de dr. Renz-periode. De beelden hebben nog altijd duidelijk een videosource, wat onder meer resulteert in het feit dat open kleurvlakken zoals ramen en dergelijke flikkeren dat de ogen ervan pijn doen. De scherpte is al iets beter, maar het lijkt alsof de beelden een hele grove korrel met zich meedragen. De kleuren zijn aanvaardbaar maar door de band genomen wat aan de bleke kant. Aan een mooie HD-presentatie moet u zich allicht niet verwachten, en mensen die deze box kopen doen dat vooral voor de inhoud. Samen met de Dolby Surround 2.0-track is de reeks goed te verstaan als u voldoende Duits kent. Af en toe lijkt het alsof de aflevering vals uit de startblokken schiet, waardoor de eerste tonen van het kenwijsje van Klaus Doldinger vals klinken.
EXTRA'S
Een giftset met daarbij een gratis golden retriever mocht niet van de dierenbescherming.

CONCLUSIE

Meer dan Derrick is Ein Fall Für Zwei geworteld in de realiteit, en het blijft één van de meest memorabele krimi's die de ZDF heeft voortgebracht. Vermijd de box met alle Rainer Hunold-afleveringen als de pest, ga voor de losse boxen!

 
cover
Studio: More Entertainment

Regie: Wolfgang F. Henschel, Jörg Grünler, Kaspar Heidelbach, Michael Mackenroth, Hartmut Griesmayr, Detlef Rönfeldt, Bernd Fischerauer, Hans Noever
Met: Rainer Hunold, Claus Theo Gärtner, Renate Kohn

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Duitsland

Jaar:
1989-1990

Leeftijd:
12

Speelduur:
886 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4032989602360


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen