:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM CLANCY'S JACK RYAN - SEIZOEN 1
TOM CLANCY'S JACK RYAN - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-08-30
SERIE
De boeken van de Amerikaanse auteur Tom Clancy zijn altijd een gedroomde inspiratiebron geweest voor de filmwereld. Romans die zich afspelen in de politieke, militaire wereld en die gelauwerd zijn door insiders wegens hun realisme. Clancy wist waarover hij schreef, en het was een oogprobleem dat er hem van weerhield om een carrière te maken in het leger. In 1982 debuteerde hij met The Hunt For Red October. Een schot in de roos zoals dat heet, en een boek die op het nachtkastje lag van Ronald Reagan. Eén van de personages die alsmaar terugkeren in de boeken van Clancy is Jack Ryan. Of om eens kort door de bocht te gaan: de James Bond van Clancy. Jack Ryan is de zoon van een politierechercheur en een verpleegster. In zijn jonge jaren was hij marinier, effectenmakelaar en zelfs professor geschiedenis, maar zijn echte avonturen beginnen als hij analist wordt bij de Central Intelligence Agency. Een personage dat reeds vertolkt werd door Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck en Chris Pine. En nu dus door John Krasinski in de Jack Ryan-serie.
De ervaring leert ons dat filmheden die getransformeerd worden naar seriehelden vaak het mindere broertje of zusje zijn, maar de producers wisten dat ze met Tom Clancy (an all American hero) goud in handen hadden en dat werd dan ook optimaal benut. De eerste trailer toonde Prime Video (de zender die in de VS de rechten in handen heeft) tijdens de ontzettend populaire Super Bowl en er volgde ook nog eens een trailer met citaten van Bill Clinton, Donald Trump en John F. Kennedy tijdens de 4th of July, en wie de Amerikanen weet te pakken op hun patriotisme, vangt meestal ook beet. Naast een heleboel awards, kreeg de serie niet alleen lovende kritieken, maar ook de duimen van het publiek. Zeker niet onterecht, want hoewel het voor ons eerst wat wringen werd om hoofdrolspeler John Krasinski te aanvaarden als onverslagen actieheld, hadden we na één aflevering al gauw door dat deze serie heel verslavend zou werken...
De makers hebben het woord actie zeer goed begrepen, want eens de missie van Jack Ryan uit de doeken wordt gedaan, beland je als kijker in een niet te stoppen rollercoaster die je van de ene verbazing naar de andere doet donderen. In het terroristenwereldje mag je dan ook niemand vertrouwen. Het enige waar je als kijker vrede mee dient te nemen is het niet stoppende Amerikaanse heroïsme en het feit dat de wereld verloren is zonder het alziend Amerikaanse oog. Kan je dat, zet je dan schrap voor de spannendste actiereeks die we sinds 24 hebben gezien.
De serie bestaat uit acht afleveringen die je niet apart kan afspelen, want het gaat om één verhaal. Zoals de naam van de serie het zegt draait deze serie rond de CIA-analist Jack Ryan (John Krasinski). In tegenstelling tot de films hebben we hier te maken met een jonkie dat alles nog te leren heeft, zelfs hoe hij een pistool dient te gebruiken. Vanaf zijn eerste dag botst Ryan op een verdachte geldtransactie in ​​Jemen die volgens hem kan wijzen op een nieuwe terroristische dreiging die geleid wordt door Mousa Bin Suleiman (Ali Suliman). Ryan vindt dat er onmiddellijk moet ingegrepen worden, want Mousa zou wel eens de volgende Bin Laden kunnen zijn. Hij licht zijn baas James Greer (Wendell Pierce) in, een man die wegens onbekende reden gedegradeerd werd en niet graag gezien wordt bij zijn collega's. Greer wijst alles af, want hij heeft geen zin om een jonge, onervaren analist te volgen en zo opnieuw weer zijn job te verliezen. Maar Ryan blijft overtuigd van zijn gelijk, en achter de rug van Greer laat hij een andere afdeling van de CIA het account blokkeren. Al snel worden Ryan en Greer gedwongen om hun persoonlijke en professionele verschillen opzij te zetten en een nieuwe terreurdreiging de kop in te smoren.

Het is moeilijk om niet te denken aan Jack Bauer als je het over Jack Ryan hebt. De held die er moet voor zorgen dat de wereld gespaard blijft van terreur. Het is misschien een tikkeltje ongeloofwaardig, maar een James Bond-achtig iets wordt het nooit. Alles ziet er zeer realistisch uit, vooral omdat het scenario puurt op actuele gebbeurtenissen. Het woord ISIS valt nooit, maar het is duidelijk dat de Islamitische Staat model stond voor dit spannend scenario. 

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze serie is op zijn zachtst uitgedrukt fenomenaal te noemen. De avonturen van Jack Ryan speelt zich op zo wat alle continenten af, en dat zorgt voor een ontzettend gevarieerd beeld zowel qua onderwerp als kleuren. En daar komt ook nog eens bovenop dat alles tot in het kleinste detail zichtbaar is. Ook qua geluid laat deze release van zich horen waarbij de kijker kan kiezen tussen Dolby Atmos en Dolby Digital 5.1. Als we je zeggen dat er heftig heen en weer geschoten wordt en er regelmatig een terrorist om de hoek verschijnt dan weet je dat je thuisbioscoop overuren mag gaan kloppen. Kortom, dit is één van zo’n releases waarvan je iedereen zonder veel moeite kan overtuigen dat blu-ray een meerwaarde is. 
EXTRA'S
Qua bonusmateriaal moet je je tevreden stellen met een paar verwijderde scènes die netjes per aflevering gegroepeerd worden. 

CONCLUSIE

Het eerste seizoen van Jack Ryan opent alle deuren voor een weergaloze actieserie die voor ons part nog jaren mag duren. Misschien wel de spannendste actiereeks sinds 24...


coverStudio: Universal

Regie: Morten Tyldum, Daniel Sackheim, Patricia Riggen, Phil Abraham, Andrew Bernstein, Dennie Gordon
Met: John Krasinski, Wendell Pierce, Abbie Cornish, Ali Suliman, Dina Shihabi, John Hoogenakker

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
16

Speelduur:
340 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083189068


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Verwijderde Scenes


Andere recente releases van deze maatschappij