:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM CLANCY'S JACK RYAN - SEIZOEN 2
TOM CLANCY'S JACK RYAN - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-09-10
SERIE
In de eerste aflevering van het tweede seizoen van Jack Ryan schetsen de makers via beelden uit het eerste seizoen in een notendop het personage van Jack Ryan, dus laten wij dat ook maar doen… Jack Ryan (John Krasinski) die bedacht werd door bestsellerauteur Tom Clancy en in vroegere films reeds vertolkt werd door mannen als Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck en Chris Pine, is een analist bij de Central Intelligence Agency.
Van een analist verwacht je doorgaans dat hij zijn broek op een bureaustoel verslijt, maar Jack Ryan die in zijn jonge jaren (niet dat hij in de serie oud lijkt!) marinier was, verkiest het veldwerk. In het eerste seizoen zagen we hoe hij op een vrij knullige manier (een marinier die niet durft schieten, stel je voor!) met succes het netwerk van de terrorist Mousa Bin Suleiman oprolde. Het leverde Ryan een schouderklopje en promotie op, en voor de kijker een tweede seizoen. We waren behoorlijk wild van het eerste seizoen en vergeleken het zonder pinken met 24. Het was dan ook met torenhoge verwachtingen dat we aan de tweede trip begonnen...
Wie graag naar andere sites piept om de commentaren te lezen, kunnen we de verhuis besparen, door te zeggen dat men over het tweede seizoen iets minder enthousiast was dan over het vorige. Als je het ons vraagt, een stelling die klopt, en die grotendeels te wijten is aan het feit dat er in het voorgaande luik een echte slechterik in het scenario zat. Klootzakken doen het nu eenmaal altijd. Een ander minpunt is dat de verhaallijn van Jack Ryan’s vorig avontuur veel eenvoudiger in elkaar zat. Wie er ook niet kon om lachen was de regering van Venezuela die er de wens van de Verenigde Staten inzag om het land binnen te vallen. Eén van de Venezolaanse ministers noemde de serie dan ook oorlogspropaganda die vermomd is als entertainment. Wat we zegden in onze vorige review geldt hier ook. Jack Ryan is een topserie, maar het Amerikaanse patriotisme krijg je er gratis als cadeau bij. En het zijn alleen de Amerikanen die deugen...

De tweede serie begint waar de eerste met eindigde. Jack Ryans voormalige baas James Greer (Wendell Pierce) is in Moskou. We komen er al gauw achter dat de man zware hartproblemen heeft, maar hij weigert dat te vertellen omdat hij een baantje achter een bureau niet ziet zitten. Maar veel tijd om te rusten heeft de man niet. De CIA-officier Jack Ryan ruikt deze keer onraad in Venezuela. De zetelende president is in allerlei vuile zaakjes verwikkeld en Jack Ryan is ervan overtuigd dat het land betrokken is een handel in illegale wapens. Net zoals in het eerste seizoen zien we Ryan van pier naar pol reizen om deze missie in acht afleveringen te klaren.
Het tweede seizoen verbleekt in alle opzichten tegenover het tweede, maar (en dat is toch belangrijk om te onderstrepen) Jack Ryan blijft wel een topserie. Als absoluut pluspunt noteren we de komst van Noomi Rapace die de rol vertolkt van een vreemde spione waar Ryan maar geen vat op krijgt. Jack Ryan is ook qua figuur danig veranderd. De rookie uit het eerste seizoen is nu een soort van moderne Rambo die in de jungle de vijanden achterna zit, van daken springt en zich niet meer laat dicteren door anderen. Allemaal in het voordeel van de serie, helaas duurt het deze keer wel net iets te lang voor er vaart zit in de serie. Maar kijk, blijkbaar zijn de putten nog niet uitgedroogd want men is al volop bezig aan het draaien van een derde seizoen hoewel je met de huidige coronamalaise niet met zekerheid kan zeggen wanneer het derde avontuur op onze kijkbuis te zien zal zijn.

BEELD EN GELUID
Jack Ryan is één van de paradepaardjes van Universal op serievlak, en hier werden moeite noch kosten gespaard. Voor het geluid kan je kiezen tussen Dolby Atmos en een Dolby Digital 5.1-band, en met een serie vol actie en explosies zorgt dat voor vuurwerk op je speakers.Ook visueel oogt deze serie als een festijn. Een serie die op heel wat locaties is gedraaid (van de jungle van Venezuela tot de majestueuze straten van Moskou) waarbij de kleinste details perfect zichtbaar zijn. Een tien op tien is als score dan ook geen tikkeltje overdreven.
EXTRA'S
Net zoals bij het eerste seizoen, moet je het ook hier stellen met alleen maar wat weggelaten scènes uit een paar afleveringen die netjes na afloop gepresenteerd worden. Qua bonus is het beter dan niets, maar veel kan je het ook niet noemen. 

CONCLUSIE
Het tweede seizoen van Jack Ryan is niet zo sterk als het eerste en mist wat vaart in het begin, maar het is nog sterk genoeg om ons te doen uitkijken naar het derde luik. cover
Studio: Universal

Regie: Morten Tyldum, Daniel Sackheim, Patricia Riggen, Phil Abraham, Andrew Bernstein, Dennie Gordon
Met: John Krasinski, Wendell Pierce, Abbie Cornish, Ali Suliman, Dina Shihabi, John Hoogenakker

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
16

Speelduur:
368 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083218485


Beeldformaat:
2.00:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels CC, Frans Duits, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Deleted Scenes


Andere recente releases van deze maatschappij