:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SKYFIRE
SKYFIRE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-11-25
FILM 
Bij ons is Skyfire een film waar wellicht geen mens van gehoord heeft (tenzij u zoals ons het type mens bent die als gestoorde filmnerd door het leven gaat), maar in zijn thuisland China veroverde hij de eerste plaats van de box office. We zijn het niet altijd eens met de Chinese smaak (en dan blijven we nog beleefd), maar met zo’n grote afzetmarkt wil dat toch wat zeggen. In ieder geval is Skyfire niet het soort film dat rechtstreeks op dvd gegooid werd, want dat er geld tegenaan gesmeten is, zie je onmiddellijk. Het grootste struikelblok is wel dat dit een film is die gemaakt is door mensen die denken dat een film eruit moet zien als een videogame. Professioneel op en top verzorgd, maar zo afstandelijk artificieel dat het als kijker onmogelijk wordt om ook maar enige binding met de personages te hebben. Het enige wat rest is een spectaculaire rollercoaster van special effects en die werken meestal wel om de aandacht gaande te houden. Of het goed is? Nou neen...

Reeds vanaf de begingeneriek lijkt het wel alsof je een videospel in je lader hebt gegooid. Een vulkaan die haar lava naar alle uithoeken uitspuwt. Knap gedaan, maar daarom niet mooi. Een alarmsignaal dat ons reeds waarschuwde dat we de komende 90 minuten overspoeld zouden worden door hi-tech, maar de drang (of in ons geval de plicht) was net iets te groot.

De heldin is Meng Li (Hannah Quinlivan). Een jonge vulkanologe maar die zich meer gedraagt als een kruising van Lara Croft, Ethan Hunt en Indiana Jones. Een vrouw die alles kan, behalve zich neerleggen bij de feiten. We krijgen eerst een flashback waarin we zien hoe Meng als kind moet toezien hoe haar moeder het leven liet door de uitbarstende vulkaan Tianuo. Haar vader (Xueqi Wang) rent zijn vrouw wel achterna, maar komt veel te laat. Een fout die Meng haar vader nooit zal vergeten. Plotseling zijn we twintig jaar verder en zien we hoe Meng Li in de voetsporen van haar moeder treedt door als vulkanologe dezelfde vulkaan te gaan bestuderen. De volgende uitbarsting wordt pas over 150 jaar voorspeld, maar Meng Li heeft een ongebruikelijke activiteit in de kern ontdekt. Het grote probleem is dat Jack Harris (Jason Isaacs) op het eiland er een luxueus attractiepark heeft gebouwd als Jurassic Park waarbij goedverdienende toeristen naar de vulkaan kunnen gaan kijken. En ja, men luistert niet alleen niet naar Marc Van Ranst, ook de wetenschappelijke verklaringen van Meng Li worden als larie beschouwd. Een bloedbad, of beter een tsunami van CGI-effecten, kan beginnen.

De film verscheen ook in Engeland en de pers was er niet bepaald poeslief voor. Dat heeft alles te maken met de ingesteldheid van de makers (big, bigger, biggest). De regisseur is trouwens geen beginneling: Simon West. De naam zegt je waarschijnlijk niets, maar zijn films des te meer: Con Air, Lara Croft: Tomb Raider, The Expendables 2 en routineuze Jason Statham-vehikels als Wild Card en The Mechanic. Kortom, een kerel die echt wel de knepen van de actiefilm door en door kent, en dat merk je ook in deze film.

Puur technisch bekeken ziet Skyfire er verbluffend uit, en het is duidelijk dat West iedere euro (of hoe de Chinese munteenheid ook mag heten) optimaal benut heeft. Het hoeft dan ook niemand te verbazen dat deze film verzuipt in de special effects. Achteraf bekeken is dat maar goed ook, want voor het verhaal en de magere acteerprestaties moet je het niet doen. Een Land Rover die in lichterlaaie staat en achteruitrijdend over een vulkaan van lava slingert? Het kan, en als het dat is wat u wil zien dan zal Skyfire het soort film zijn dat maandenlang bovenaan je stapel zal blijven liggen want echt veel gekker zal je het niet gauw tegenkomen. De dialogen zijn bij momenten verbazingwekkend slecht, en uiteraard krijg je een heleboel (pseudo)wetenschappelijk jargon (we weten niets over vulkanen) rond de oren geslingerd. Hannah Quinlivan doet het op zich niet slecht, het soort meisje waar jongens op verliefd worden die ’s nachts luidop van The Fast & The Furious dromen. Ze stoort niet, maar brengt ook niet veel bij. Als je begrijpt wat we bedoelen. Jason Isaacs, de enige niet-Chinees in de film, is tenenkrommend slecht en vertolkt het soort slechterik dat je doorgaans alleen maar in Bond-films met Roger Moore tegenkomt. Veel slechte punten dus, en toch moet je het Skyfire nageven dat het visueel loopt als een trein. Jammer alleen dat het je worst zal wezen wie er zal verpulverd worden door de lava en wie niet.

BEELD EN GELUID
Chinezen en technologie. Ze kunnen er inderdaad wat van. De beeldkwaliteit van deze blu-ray (hoe lelijk artificieel het ook is) is puur technisch bekeken het beste wat je uit een blu-ray kan halen. Lijnscherp, heldere kleuren en enorm scherpe detaillering. Kortom het zou het ideale schijfje kunnen zijn voor een verkoper die je een televisietoestel aan je broek wil smeren. De geluidsband is een DTS-HD MA 5.1 die Chinees gesproken wordt, op Isaacs na. Als je niet in een bunker leeft en wat medeleven hebt voor je buur dan (gelet dat je deze film wil) zet je na tien uur best het geluid niet volledig open want het is de ene vulkaanuitbarsting na de andere. En veel Chinezen die gillen, en ook daar kunnen ze iets van!

EXTRA'S
Extra’s krijg je niet. Zelfs geen arme trailer.

CONCLUSIE
Skyfire is een film die louter gemaakt is om de kijker te overbluffen met special effects. Dat is iets waarin men met verve in geslaagd is (hoe ongeloofwaardig het er ook uitziet), maar voor de rest mag de filmliefhebber aardig op zijn kin kloppen. 


coverStudio: 101 Films

Regie: Simon West
Met: Jason Isaacs, Xueqi Wang, Hannah Quinlivan

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5037899083338


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Chinees DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij