:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OPERATIVE, THE
OPERATIVE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-12-10
FILM
Je leest het wel vaker op onze pagina’s, en iets doet ons sterk vermoeden, dat we het alsmaar meer zullen moeten schrijven maar The Operative is één van de films die wegens het c-woord geen cinemazaal heeft gezien en het moet stellen met een straight-to-dvd release of voor wie niet meer wakker ligt van fysieke schijfjes: regelrecht naar de VOD-hoop. De waarheid is natuurlijk ook of je nu alle schuld op het virus moet gaan schuiven, want de kans is uiterst groot dat in een pandemieloze wereld (wat een prachtwoord is dat!) deze spionagefilm ook niet de bioscoop zou hebben gehaald. Niet dat The Operative nu zo slecht is zoals men beweert in bepaalde reviews, maar het mag duidelijk zijn dat er toch het één en ander rammelt aan deze prent. En dan hebben we het over het verhaal in het bijzonder.
Je moet echt al van goeden huize zijn om naadloos een spionageverhaal te kunnen vertellen zonder zelf verstrikt te raken in je eigen web. Yuval Adler die de film regisseerde, maar ook schreef, struikelt meer dan eens over zijn eigen voeten. Zelf afkomstig uit Israël en daardoor is het misschien voor hem allemaal iets duidelijker, maar als je bij ons niet Rudi Vranckx heet dan is het kluwen van het Midden-Oosten net iets moeilijker om te begrijpen. Dat kun je natuurlijk de filmmaker niet gaan verwijten, maar wel dat hij niet genoeg moeite doet om er voor te zorgen dat het niet één zooitje wordt.

Diane Kruger vertolkt de rol van Rachel, een spionne van de Israëlische nationale inlichtingendienst Mossad die nadat ze haar vader in Londen heeft begraven alleen nog maar contact heeft met haar opdrachtgever Thomas (Martin Freeman). De vrouw wordt voor haar volgende opdracht naar Iran gestuurd om mee te helpen daar het nucleaire programma te saboteren. De film is gedraaid vanuit Westers oogpunt en dus moet je aanvaarden dat je in Iran niemand kan vertrouwen en dat alles wat de Israëlieten verkondigen gelijk staat aan het heilige woord. Rachel weet binnen te dringen in het computerprogramma van een bedrijf dat zogezegd medische apparatuur verkocht, maar in werkelijkheid gaat het dus om onderdelen van nucleaire wapens. En dan gebeurt er wat niet gebeuren mag, de spionne valt voor de charmes van de bedrijfsleider (Cas Anvar) waardoor men niet meer weet of Rachel nog te vertrouwen is.
Er waren al een tijdje plannen om de roman The English Teacher van Yiftach Reicher-Atir (zelf ook actief bij de Mossad) te gaan verfilmen, maar door allerlei redenen (die we zelf ook niet weten) werd het project alsmaar achteruit geschoven. Eventjes was er zelfs sprake van dat Eric Bana ging meedoen, maar dat is dus uiteindelijk Martin Freeman geworden, die zo routineus speelt dat hij na een paar minuten al aardig op de zenuwen werkt. The Operative is dan ook vooral een doos zonder inhoud en dat is best wel jammer voor Diane Kruger, die met zo’n fantastische rol toch heel wat beter verdient dan dit verwaarloosbaar doordeweeks spionageniemendalletje dat lijkt op een goedkope televisieverfilming van een Ludlum-verhaal. Yuval Adler neemt blijkbaar vrede met de saaie middelmaat, weet geen spanning op te bouwen en weet vooral niet hoe hij zijn acteurs goed dient te gebruiken en dan bekom je al gauw een filmpje waarvan de versheidsdatum niet bijster lang is.

BEELD EN GELUID
The Operative is een zeer mooi verzorgde transfer met zeer heldere kleuren. Door het feit dat deze film in zich in verschillende gebieden afspeelt (van de grootstad Leipzig tot het hooggebergte van Iran) bekom je een enorm gevarieerd kleurenpalet dat zeer realistisch oogt. Van enige mankement is geen sprake. De geluidsband is een DTS-HD MA 5.1 met vooral Engelse dialogen, maar ook wat Duits en Arabisch. Er is een weinig opvallende score van Frank Ilfman, en qua geluidseffecten zijn het vooral de wapens die het hem doen, ook al is The Operative absoluut geen actiefilm.
EXTRA'S
Deze disk gaat door het leven als bonusloze release.

CONCLUSIE
Als The Operative met iets opvalt dan is het wel met de prima vertolking van Diane Kruger die toont dat ze meer is dan het snoepje uit Tarantinos Inglorious Basterds. Helaas is de actrice verzeild geraakt in een spionagefilm waarvan de makers tevreden zijn met de saaie middelmaat.  coverStudio: The Searchers

Regie: Yuval Adler
Met: Diane Kruger, Martin Freeman, Rotem Keinan, Lana Ettinger, Yoav Levi, Yohanan Herson

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Spionage

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461876706


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels / Duits / Arabisch DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij