:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREENLAND
GREENLAND (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-12-21
FILM
De doortocht van de komeet Clarke blijkt rampzaligere gevolgen te hebben dan de wetenschappers hadden geanticipeerd. Nadat een eerste brokstuk Tampa Bay wegvaagt, blijkt dat er binnen 48 uur een world killer op de aarde afkomt. Bouwkundig ingenieur John Garrity (Gerard Butler) krijgt van de overheid een telefoontje dat hij, zijn vrouw Allison (Morena Baccarin) en hun zoontje Nathan (Roger Dale Floyd), uitverkoren zijn om overgebracht te worden naar een schuilkelder in Groenland. Bij de triage blijkt echter dat Nathan feitelijk niet mee mag omdat hij lijdt aan diabetes. Omdat bovendien John is terug moeten keren naar de wagen om de insuline te halen, geraakt het gezin gescheiden en mist de vlucht. Een spannende tocht begint, richting het huis van de schoonvader van John, Dale (Scott Glenn), om daar trachten te hergroeperen, en van daaruit een vliegtuig in Canada te nemen. Nogal wat mensen zijn echter jaloers op de armbandjes die de Garrity's toegang biedt tot de vliegtuigen, en met het einde van de wereld binnen de 48 uur in zicht, is het ieder voor zich.
Greenland is een klassieke en goed gemaakte rampenfilm die vooral focust op de psychologische effecten van een naderende world killer, en kan nog best de vergelijking doorstaan met Deep Impact. Na Tenet was het voor mij persoonlijk de tweede film die ik niet meer in de bioscoop ben kunnen gaan zien omwille van de huidige pandemie, en dat is een beetje zonde, want een film als deze vráágt gewoon om op groot scherm gezien te worden. Met Gerard Butler en regisseur Ric Roman Waugh is het acteur-regisseursduo van Angel Has Fallen opnieuw herenigd, maar Greenland is geen knokfeest zoals hun vorige film. Het leuke aan Greenland is dat Waugh erg goed is in doseren: er zit niet té veel zinloos geweld in en niet té veel goedkoop sentiment. Daarnaast lijken de menselijke reacties bij de aankondiging van de komende catastrofe, zoals het plunderen, het bestormen van de luchthavens en het trachten te stelen van elkaars polsbandjes redelijk ongeforceerd. Er wordt ook nog redelijk goed geacteerd door de protagonisten, wat gefaciliteerd wordt door het feit dat het scenario geen rare kronkels maken.
BEELD EN GELUID
Greenland staat spijtig genoeg op een single layer-schijfje, wat een oud zeer blijft bij The Searchers-releases. De kleuren zijn niet echt duidelijk geprononceerd, bevatten veel tinten bruin en okergeel, en hier en daar valt er een artefact te bespeuren. Toch lijkt de presentatie voldoende om een grote rampenfilm de nodige ademruimte te geven. De iets donkerdere scènes tonen wat minder prononcering in onder meer gelaatstrekken. De DTS-HD MA 5.1-track ondersteunt mooi een actierijke film als deze, maar ook hier is de actie gedoseerd. Vergelijken met een buitenlandse release kunnen we niet, want in de VS draait Greenland nog in de bioscopen.
EXTRA'S
De cheapie releases van Remain In Light bevatten geen bonusmateriaal.

CONCLUSIE

Greenland is een aardige maar nergens baanbrekende prent zoals we er vooral in de nineties al veel de revue hebben zien passeren. De Blu-ray is zeer rudimentair.coverStudio: The Searchers

Regie: Ric Roman Waugh
Met: Gerard Butler, Morena Baccarin, David Denman, Hope Davis, Holt McCallany, Scott Glenn

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461877512


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij