:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEIGHBORS
NEIGHBORS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-01-27
FILM 
Als er één gemis is in de filmwereld, dan is het wel het ontbreken van een ouderwetse goede komedie. In de jaren '80 was daar zeker en vast geen gebrek aan en werd de bioscoopganger (of zo je wil videotheekbezoeker) gebombardeerd met een overdaad aan billenkletsers, en daar hoort Neighbors uit 1981 zeker en vast bij. Bij ons zo goed als onbekend, maar in de filmwereld genoteerd als de laatste rol van John Belushi van wie tijdens de opnames vlug bleek dat hij een ernstig drugprobleem had. Een paar uur nadat hij een afzonderlijk bezoekje kreeg van zijn vrienden Robin Williams en Robert De Niro (en die duidelijk wisten dat het niet goed ging met de filmster) stierf hij op 5 maart 1982 aan een speedball (een mengsel van heroïne en cocaïne) wat een echte eye-opener werd voor Hollywood.

De dood van Belushi wierp een donkere en macabare schaduw over Neighbors die hij opnam met zijn goede vriend Dan Aykroyd, die hij uiteraard goed kende van de comedyshow Saturday Night Live en diens komedie-toneelgroepje The Second City waar ook Harold Ramis inzat. John Belushi die zijn rol in de populaire Saturday Night Live te danken had aan Chevy Chase, werd na zijn rol in 1941 van Steven Spielberg nadien wereldberoemd met National Lampoon's Animal House en uiteraard als "Joliet" Jake Blues in The Blues Brothers. Maar laten we even stilstaan bij Neighbors van John G. Avildsen die in 1976 een Oscar kreeg voor de eerste Rocky-film (hij maakte ook de vijfde in de reeks) en ons in de eighties de drie films uit The Karate Kid-franchise schonk.

Het verhaal is wat dwaas en het soort film dat nu dus niet meer zou kunnen gemaakt worden, hoe jammer dat ook is. Belushi vertolkt de rol van Earl Keese die in een rustig afgelegen buitenwijk woont. Het soort van burgermannetje wiens hoogtepunt van de dag bestaat uit het zich neerploffen in de zetel met een gazet in de handen. Een zeg maar zeer atypische rol voor de anders bijna oncontroleerbare John Belushi. Keese woont samen met zijn vrouw Enid (Kathryn Walker, een Broadway-actrice die '80’s-fans misschien wel kennen van D.A.R.Y.L. maar voor de rest een nobele onbekende in filmland is). Van magie is er geen sprake bij het koppel. De tienerdochter Elaine (Lauren-Marie Taylor die in datzelfde jaar een slachtoffer mocht spelen in de tweede Friday The 13th) is nooit thuis en heeft duidelijk geen boodschap aan de saaie levenstijl van haar ouders dat aardig overhoop gegooid wordt door de nieuwe buren Vic (Dan Akroyd) en Ramona (Cathy Moriarty die een jaar daarvoor een Oscarnominatie kreeg voor Raging Bull).

De nieuwe flamboyante buren zijn van het opdringere type. Vic is een vreemde snuiter die niet in zijn louche, vreemde kaarten wil laten kijken en Ramona is een mannenverslindster eerste klas. Een groot contrast dus en dat vormt een aanleiding tot zeer komische situaties met een hoog '80's-gehalte. De ster van de show is zonder twijfel Dan Akroyd met blond kapsel die misschien wel één van de meest komische prestaties uit zijn carrière hiermee neerzet. Belushi ingetogen, maar hiermee nog eens bewijst dat door zijn dood een groot komisch talent is heen gegaan. Grootse cinema is dit wel niet, zeg maar een Franse boulevardkomedie maar dan op zijn Amerikaans, maar het wordt met zo veel flair (en vooral goesting) gespeeld dat een titel als “verborgen '80's-pareltje” zich opdringt.

BEELD EN GELUID
Neighbors is A-regio gebonden en een eerder goedkope release van Mill Creek (gemiddeld zo’n 10 euro). Naast een regiovrije speler dien je ook over een kennis Engels te beschikken, want deze release heeft geen ondertitels (ook geen Engelstalige). Gelukkig zijn de dialogen goed verstaanbaar en is er voor de '80’s-freaks een leuke soundtrack van Bill Conti aanwezig, de man die het beroemde Rocky-thema componeerde. De beelkdkwaliteit is standaard zonder al te veel poeha, maar best het aanschaffen op Blu-ray waard (de dvd-versie is sowieso onvindbaar).

EXTRA'S
Er staat geen enkele extra op deze Blu-ray. Het enige (wat uiteraard zeer leuk is voor verzamelaars) is dat deze disk omhuld wordt door een slipcase die je de indruk geeft dat je een oude VHS-tape in je handen hebt.

CONCLUSIE
Neighbors is een heerlijke foute '80’s-komedie met twee topkomieken (John Belushi en Dan Akroyd) in absolute overdrive, maar het werkt wel uitstekend en een must-see voor de fans die verzot zijn op dit soort cheesy titels. cover
Studio: Mill Creek Entertainment

Regie: John G. Avildsen
Met: John Belushi, Dan Aykroyd, Cathy Moriarty, Kathryn Walker, Lauren-Marie Taylor, Tim Kazurinsky

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
A

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1981

Leeftijd:
R

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
683904633729


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij