:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PINOCCHIO
PINOCCHIO
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-01-10
FILM
In tijden dat het filmuniversum inspiratieloos gekaapt wordt door de knuffelende vuist van Disney lijkt een film als Pinocchio eerder kansloos. Een live-actionverfilming van een bekend sprookje, maar één die mijlenver afstaat van de Disney-troep die zonder genade op ons wordt afgevuurd. Gelukkig (als we dat mogen schrijven) zorgde het covid-virus ervoor dat deze productie wekenlang op de bioscoopaffiche geprogrammeerd stond (er was bijna niks anders om te tonen) en zo het publiek enigszins toch kon bereiken. En of dat terecht is! Niet dat de film van Matteo Garrone spek voor ieders bek is. Integendeel, wie een film verwacht die in de lijn ligt van de (grandioze) Disney-animatiefilm uit 1940 zou wel eens van een zeer kale reis terug kunnen komen. Deze film is immers wel prachtig en ontroerend, maar de aaibaarheidsfactor ervan ligt zeer laag. Mits wat goede wil zou je deze film zelfs als een soort verlengstuk op het Italiaanse neorealisme kunnen zien, want de prachtige en armtierige landschappen die de klassiekers van de Taviani-broers zo kenmerkten ligt hier niet zo ver af.

Geen nood dus voor Guillermo del Toro en Robert Zemeckis die voor Disney bezig zijn aan hun versie, ze kunnen er zeker van zijn dat ze met deze Italiaanse variant hun publiek niet verloren hebben. De vraag is alleen maar of ze het beter zullen doen. Mochten we een glazen bol uit een sprookje kunnen jatten, zijn we er bijna zeker van dat dit niet zo zal zijn. De reden? Pinocchio is gewoon een film die zich losrukt van de CGI-effecten en het artistieke werk laat doen door mensen met een visie. Of je deze Pinocchio-versie nu mooi vindt of niet, feit is dat het een creatie is met karakter en één die zeer dicht staat bij wat auteur Carlo Collodi er in 1883 mee maakte in zijn wereldberoemde boek The Adventures Of Pinocchio.

Een klein minpuntje is misschien dat deze versie niet al te geschikt is voor de kleintjes, ook al zorgde Belga op deze dvd voor een Nederlandse en een Vlaamse versie. De monsters zien er akelig uit en geen kinderoog (ook die niet van de volwassen kijker) zal droog blijven als Pinocchio een tijd de wereld als ezel moet trotseren. Bij momenten lijkt de film wat op een Tim Burton-creatie (toen die zijn ziel nog niet had verloren) en zie je naast echte mensen ook dieren. Geen CGI-schepsels, maar met kostuums vermomde mensen die herinneringen oproepen aan de prachtige classic Peau D'âne van Jacques Demy met Catherine Deneuve. Zo mooi of ongewoon dus. Of laat het misschien wel gewoon zijn, want dit is een sprookje gemaakt van en door mensen. Pinocchio zelf wordt door een echte jongen (Federico Ielapi) gespeeld en is omhuld door een soort van houten kostuum. Het toont aan hoeveel lef de Italiaanse cineast Matteo Garrone wel had toen hij deze film maakte, hij is trouwens de maker van het bloederige maffia-epos Gomorra. Van contrasten gesproken!

Het verhaal zelf is geen verrassing, en trouw aan het boek. De neus begint te groeien als er leugens worden verteld en er loopt een fee rond die hem belooft dat hij een echte jongen wordt als hij zijn best doet. Een pratende krekel probeert het houten ventje op het rechte pad te houden en zijn maker Gepetto (een betoverende Roberto Benigni) reist de wereld rond om zijn verloren zoon terug te vinden. Niks nieuws, maar het is de manier waarop deze Italianen het doen en hiermee de mooiste sprookjesfilm sinds jaren van hebben gemaakt.

BEELD EN GELUID
Pinocchio is een zeer grauwe film die ver weg staat van de bekende Disney-versie, maar baadt in bruine en geelachtige kleuren. Iets wat de film alleen maar intrigerender maakt. Deze dvd-versie is uiterst verzorgd en hoewel een film als deze om een Blu-ray schreeuwt, stelt deze transfer nooit teleur. Voor het geluidsgedeelte kan je kiezen tussen de Italiaanse originele versie, of als je de film met de kleintjes wil zien tussen een Nederlandse en een Vlaamse gesproken versie. De geluidsbanden heeft diverse effecten zoals bijvoorbeeld een woelige zee die zeer goed tot uiting komt.

EXTRA'S
Jammer genoeg moeten we het stellen zonder bonusmateriaal en dat missen we bij een film als deze, want na het zien van dit meesterwerkje zijn we uiterst benieuwd geraakt hoe men deze mooie special effects heeft ontworpen. 

CONCLUSIE
Deze Italiaanse versie van Pinocchio staat mijlenver af van de gekende Disney-versie. Kijkers die dit verwachten wachten dan ook maar beter op de live-actionverfilming van het huis van de muis die er binnenkort zal komen. Helaas weten ze niet wat ze missen, want deze betoverende versie van Matteo Garrone is er een eentje om te koesteren.


cover
Studio: Belga Home Video

Regie: Matteo Garrone
Met: Federico Ielapi, Roberto Benigni, Rocco Papaleo, Massimo Ceccherini, Marine Vacth

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
9

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412370878601


Beeldformaat:
2.39:1 PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij