:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEAD POOL, THE
DEAD POOL, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-02-25
FILM
We doken diep in het stof van onze kast en visten er The Dead Pool uit, de vijfde Dirty Harry-film en dan nog één met zo’n Warner dvd-hoesje dat je kon openvouwen. We waren best benieuwd om te zien of deze film nog de tand des tijd heeft kunnen doorstaan...

In de filmwereld is het soms een kwestie van geven en nemen. 1988 was een vreemd jaar voor Clint Eastwood. Enerzijds verscheen er van hem in dat jaar The Dead Pool waarin hij zelf speelde, maar er was ook de biopic Bird over Charlie Parker die hij regissseerde. Die laatste was een gunst van Warner. De studio verwachtte niet al te veel van de jazzfilm en om de kerk wat in het midden te houden vroeg Warner aan Eastwood of hij nog voor de vijfde keer in de huid wilde kruipen van de schietgrage flik Dirty Harry. Eastwood deed het maar met veel tegenzin, en dat merk je maar al te goed.

De film leverde wel één van de beroemdste filmquotes aller tijden op ("Opinions are like assholes, everybody has one"), maar voor de rest was het maar een lauwe bedoening die nog een beetje gered werd door een waanzinnige wilde achtervolging met een telegeleid autootje waarin een bom zit. Het was ook een beetje de film van Guns’n Roses die je als cameo ziet op een begrafenis en wiens Welcome To The Jungle werd gelipt door een toen compleet onbekende Jim Carrey. Eastwood wist blijkbaar dat Carrey een te volgen talent was, want in zijn volgende film (Pink Cadillac) draafde de acteur ook nog eens op. Weliswaar zeer kort, maar toch...

The Dead Pool werd geregisseerd door Buddy Van Horn, en die was Eastwoods stuntdubbel voor de meeste van zijn films. Eastwood had blijkbaar veel vertrouwen in de man. Misschien iets te veel, want de zwakste films van Eastwood zijn niet toevallig zijn zwakste (Any Which Way You Can en de eerder aangehaalde Pink Cadillac).

Ook present is Liam Neeson die toen wel al in films zoals Excalibur, Krull en The Bounty te zien was, maar toch ook voor de meeste toen nog een volslagen onbekende was. Neeson speelt de regisseur Peter Swan die naast het maken van slechte slasherfilms er een vreemde hobby op nahoudt : het opstellen van de dead pool. Dat is een lijstje met namen van wie men vermoedt dat ze vlug zullen sterven. Wie de juiste namen heeft bedacht verdient er een smak geld mee. Als het lijstje van Swan meer en meer de juiste combinatie lijkt te zijn denkt inspecteur Harry Callahan dat Swan wel eens de dader zou kunnen zijn. Bovendien staat de gevreesde politie-inspecteur van San Francisco erzelf op.

Sudden Impact, de vorige Dirty Harry, kon wel niet tippen aan de eerste uit 1971 maar was nog best aardig maar The Dead Pool maakt toch eerder een vermoeide indruk. Eastwood ziet er in de film niet alleen afgrijselijk oud uit, hij acteert ook zo. Het verhaal stelt niets voor, er zit weinig humor in de film, Eastwoods cop- buddy Evan C. Kim (die in de televisiewereld doorrak met de sciencefiction-serie V) is simpelweg oersaai en het ziet er allemaal net iets te veel uit als een klusje dat Clint Eastwood in weinig tijd wilde draaien. Wat hij ook deed, want The Dead Pool werd in een recordtempo gefilmd. Op een paar zeer leuke scènes na is het dan ook jammer dat een iconisch personage met zo’n film moet eindigen.

Als je niet akkoord bent met deze mening, dan volg je misschien wel die van Steve want die besprak destijds de Blu-rayversie.

BEELD EN GELUID
Zoals gezegd is dit een dvd van de oude generatie. Zo eentje met een cover die je kon openklappen en als je niet voorzichtig was het karton er kon van afscheuren. Maar goed de film is wel ontzettend lelijk gefilmd (de schuld van die Buddy Van Horn), maar toch best een genietbaar schijfje met een meer dan prima beeld waar er (volgens dvd-normen dan toch) weinig verkeerd over te vallen zegt. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1 met veel effecten (gierende banden), maar weinig lagen en een afgrijselijke soundtrack.

EXTRA'S
Het enige wat je op deze dvd vindt is een trailer en op het menu kun je ook zien wie er in de film meespeelt. 

CONCLUSIE
The Dead Pool betekende Eastwoods afscheid voor zijn Dirty Harry-personage en je merkt zeer goed dat het voor de man met het ijzeren gezicht niet meer dan het klaren van een klus was. Een briljante achtervolging in de straten van San Francisco, maar voor de rest is The Dead Pool eentje om vlug weer onder het stof te plaatsen.cover
Studio: Warner

Regie: Buddy Van Horn
Met: Clint Eastwood, Michael Goodwin, Jim Carrey, Liam Neeson, Patricia Clarkson, Patrick Van Horn

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1988

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321950185900


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij