:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAMSARA
SAMSARA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-05-23
FILM
Pan Nalin, een Indische regisseur, heeft na jaren voorbereiding, met een voornamelijk Duitse crew, een volledige film opgenomen in Ladakh (Noord-Indië), een gebied in de Himalayas. Met veel geluk mocht zijn voltallige ploeg aan de slag nadat reeds voor hem andere producties de toegang werden geweigerd wegens de sluimerende oorlog tussen Indië en Pakistan. Slechts een handvol personages in de film worden vertolkt door professionele acteurs, de overige personages zijn bewoners van Ladakh en omstreken. De titel van de film komt uit het Sanskriet en betekent de eeuwige cyclus van geboorte, lijden, dood en wedergeboorte. Een cyclus die het hoofdpersonage meemaakt. Tashi (Shawn Ku) is een jonge Boeddhistische monnik die nu reeds drie jaar in afzondering leeft om te mediteren. Na zijn “ontwaken” is hij klaar om met het gewone leven geconfronteerd te worden. Hij komt echter in contact met de mooie Pema (Christy Chung) die zijn gevoelens loswekt. Tashi besluit om het monnikenbestaan achter zich te laten en met Pema te huwen. Het verdere verloop van de film volgen we hun dagdagelijks leven wat niet altijd van een leien dakje loopt. Tashi heeft het steeds moeilijker zich te concentreren en raakt bovendien de kluts kwijt als de jonge Sujata (Neelesha Bavora) avances maakt. Van zijn mentors leert hij dat elke ervaring bijdraagt tot de wijsheid van de Dharma. Tashi worstelt met zijn gevoelens om enerzijds een normaal leven te leiden en zich anderzijds te wijden aan de Boeddistische leer. Maar welk pad is het juiste?


BEELD EN GELUID
We moeten het eerlijk toegeven: ook de kleinere maatschappijen weten best hoe ze een film naar DVD moeten transfereren. Samsara krijgt het originele 2.35:1 beeldformaat dat bovendien anamorfisch is. De beeldkwaliteit is zelfs behoorlijk goed, toont volle en warme kleuren, voldoende detail en ook het contrast is meer dan bevredigend. Minpuntje is dan wel dat de scherpte bij een aantal scènes niet optimaal oogt en dat de lichtreflectie heel af en toe iets te fel is. De Tibetaans/Ladakhi Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) klinkt voortreffelijk waarbij de beschikbare kanalen perfect aangesproken worden. De mooie en zweverige soundtrack spoort zelfs de subwoofer geregeld aan om redelijk diep door te gaan in de lage tonen waardoor die scènes extra ondersteund worden. Dialogen klinken continue helder en verstaanbaar en worden nergens overstemd door de muziek.


EXTRA’S
Ook wat extra’s betreft, kunnen we (bijna) op twee oren slapen. Het eerste schijfje bevat twee audiocommentaren, de eerste door Pan Nalin (regisseur), Cyril Morin (componist) en Natasha de Betak (kostuum-ontwerpster); de tweede door Christy Chung (vrouwelijke hoofdrol). Beide tracks zijn echter Frans gesproken en niet ondertiteld. Vermits de regisseur de Franse taal niet helemaal meester is, is zijn uitspraak niet heel bijster en dus moeilijk om te volgen. De anderen zijn beter verstaanbaar. De tracks bevatten voldoende informatie over de productie, de totstandkoming van de film, de kostuums, de tradities, en de muziek, alleen is het jammer dat er vrij veel pauzes optreden. The Making of Samsara (30 min. - ondertiteld) is veeleer een featurette/b-roll en maakt gebruik van behind the scenes opnames en toont heel af en toe een interviewfragment met cast en crew. Het interview met regisseur Pan Nalin (5 min. - ondertiteld) is bijzonder informatief, bevat interessante weetjes, maar is veel te kort. Tenslotte krijgen we een fotogalerij en een bioscooptrailer voorgeschoteld.


CONCLUSIE
Homescreen heeft met deze release prima werk afgeleverd, zowel met beeld- en geluidstransfer als met de extra’s, en dat verdient alle lof! Als de film nu nog door de filmliefhebber ontdekt wordt, is het plaatje helemaal compleet.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Pan Nalin
Met: Shawn Ku, Christy Chung, Neelesha Bavora, Lhakpa Tsering, Jamayang Jinpa, Kelsang Tashi

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789056752637


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Tibetaans Dolby Digital 5.1
Tibetaans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar van Pan Nalin, Cyril Morin en Natasha de Betak
• Audiocommentaar van Christy Chung
• Bioscooptrailer
• Making of Samsara
• Interview regisseur
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij