:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JUSTIFIED - SEIZOEN 2
JUSTIFIED - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-05-21
SERIE
US Marshall Raylan Givens (Timothy Olyphant) wordt na het spectaculaire einde van seizoen 1 verder op de rooster gelegd omwille van de schietpartij waarbij de vader van Boyd Crowder (Walton Goggins) werd neergelegd. De daders moeten alleszins in de kringen van de maffia van Miami gezocht worden, en tegen alle bevelen in is Raylan dan ook van plan om daar de rekening te gaan presenteren. Zijn bazen in Kentucky zijn hem liever kwijt dan rijk, maar ondanks het feit dat Raylan de kans geboden wordt om terug te keren naar Miami, blijkt bij nader inzien niemand hem te willen hebben. Het is dus terug naar af, en Raylan zal nog wat langer de politieagent mogen spelen in Harlan County.
Boyd Crowder is echter uit de schietpartij gekomen als een ander mens. Hij heeft gezworen zijn leven te beteren, en zijn kennis over explosieven kan hij aanwenden in een job in de lokale mijn. Hij woont in bij Ava (Joelle Carter), en zelfs wanneer enkele ongure types zijn kennis willen aanwenden om de brandkast van de mijnbouwcorporatie te kraken, gaat Boyd niet in op het aanbod, en laat zelfs vrij stevig merken dat ze daarvoor bij hem aan het verkeerde adres zijn. Raylan zelf heeft zijn relatie met zijn ex Winona (Natalie Zea) nieuw leven ingeblazen, in die mate zelfs dat Winona overweegt zich te laten scheiden van droogstoppel Gary (Williams Ragsdale), maar het staat in de sterren geschreven dat die zich niet zal laten doen.

Het grote probleem dit seizoen is echter de familie Bennett. Moeder Mags (Margo Martindale) is heer en meester over de lokale wietkwekerij, en ze kan ongestoord haar gangen gaan omdat haar zoon Doyle (Joseph Lyle Taylor) de lokale politieagent is, en zo corrupt als de pest. Haar twee andere zonen, Dickie (Jeremy Davies) en Coover (Brad William Henke), allebei duidelijk dankzij generaties lange inteelt sinds de geboorte gezegend met een chromosoom te weinig of te veel, werken zich voortdurend in de nesten met de US Marshals omdat ze laten we zeggen de wet met een behoorlijke korrel zout nemen. Broer Doyle kan hen dan ook niet altijd beschermen, zeker niet wanneer de twee een moord op hun geweten hebben en Raylan diep in hun privé-affaires begint te graven. De zaken worden nog ingewikkelder wanneer het mijnbedrijf Black Pike de lokale boeren wil uitkopen om de mijnactiviteiten uit te breiden ten koste van de leefbaarheid van Harlan County, en Mags geld geroken heeft.
De eerste afleveringen van dit tweede seizoen van Justified zijn weer min of meer losstaande verhalen, terwijl er naar het einde toe gaandeweg meer rode draden worden opgeraapt en de onvermijdelijke confrontatie met de Bennetts volgt. Qua opbouw verschilt dit seizoen dus niet zo heel veel met het vorige. Wat de inhoud wel een puntje meer doet opleveren is dat er dit keer een blik fijne tegenstanders wordt opengetrokken. De marginale familie Bennett, die duidelijk balanceren op de lijn tussen kleine criminaliteit en georganiseerd banditisme, is een mooie afspiegeling van het soort volk dat ervoor zorgt dat het platteland van de Verenigde Staten bij verkiezingen massaal voor een crimineel als Trump stemt. Margo Martindale, ook te zien in The Americans, is wellicht dé revelatie van de cast, en levert een genuanceerde acteerprestatie af waarbij ze balanceert tussen de bezorgde en liefdevolle moeder en een sadistische sociopaat. De rode draad-afleveringen zijn kortom iets beter uitgewerkt dan vorig seizoen, maar het zijn vooralsnog de standalone-episodes die het meest overtuigen. Justified heeft wat tijd nodig gehad om op te bouwen, maar daartegenover staat dat we goed uitgewerkte personages voorgeschoteld krijgen die niemand onberoerd laten.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
14. The Moonshine War
Rachel Brooks (Erica Tazel) vraagt aan Raylan om hem te vergezellen op de zoektocht naar een gezochte pedofiel, James Earl Dean (Billy Miller). Die heeft zijn zinnen gezet op Loretta McCready (Kaitlyn Dever). Haar vader Walt (Chris Mulkey) heeft de tiplijn van de politie gebeld om de man te laten arresteren vooraleer hij zijn dochter wat aandoet, maar hij had beter even nagedacht vooraleer hij dat deed, want hij heeft zelf een wietplantage in huis. Buiten het feit dat Dean in dienst is van de Bennetts, zijn die laatsten geërgerd, want blijkbaar verbouwt Walt wiet zonder hun toestemming, en criminele stammoeder Mags is pissed, alsook haar inteeltzonen.

15. The Life Inside
Raylan en Tim (Jacob Pitts) moeten een hoogzwangere gevangene, Jamie Berglund (Sarah Jones), begeleiden naar de gynaecoloog. Ze lopen daarbij met hun twee voeten in de val, want ter plaatse is er een man, de crimineel Jess Timmons (David Sullivan), die haar helpt ontsnappen. Wanneer de marshals de ex van Jamie, A.J. Logan (Leif E. Gantvoort), ondervragen aangaande zijn mogelijke medeplichtigheid, weet die niet eens dat Jamie zwanger was, en als ze dat dan is, dan zweert hij in elk geval dat het niet van hem was. En A.J. is geen snuggere, maar ook geen leugenaar.

16. The I Of The Storm

Dewey Crowe (Damon Herriman) maakt als bijverdienste een ritje op een bus van een kerkgemeenschap die niet bestaat. De bus is een dekmantel voor Oxycontin-smokkel. Wanneer een rivaliserende bende de bus overvalt en iemand doodschiet, wil Dewey de drugs op zijn beurt stelen, en hij heeft er niet beter op gevonden dan zich voor Raylan Givens uit te geven. De echte Raylan vermoedt dat Boyd de hand in de overval heeft, maar Boyd wil nog altijd op het rechte pad geraken, en zit er voor niets tussen. Alhoewel: een collega op het werk, Kyle (Michael Mosley), wil hem graag in zijn duistere zaakjes betrekken.
17. For Blood Or Money
Clinton Moss (Larenz Tate) zit in een overgangshuis voor ex-drugverslaafden. Omdat hij de toiletten niet gekuist heeft toen het zijn beurt was, wordt zijn uitgaanspermissie ingetrokken, net op de dag dat zijn zoon Nick (Jakobe Dempsey) jarig is. Daardoor gaat hij over de rooie, slaat zijn begeleider Olander (Joel McCrary) neer, en gewapend trekt hij erop uit. Raylan moet hem tegenhouden, en liefst zonder bloedvergieten, want Clinton is de schoonbroer van Rachel.

18. Cottonmouth
Boyd wordt door drie collega's min of meer verplicht om mee de kluis van de mijn leeg te roven. Boyd is nodig als explosievenexpert, en het is de bedoeling dat de bediende, Shelby Parlow (Jim Beaver), wordt gedood om de schuld op hem af te wentelen. Boyd heeft echter het plan opgevat om het leven van de man te redden en zijn drie kompanen naar de andere wereld te verkassen. Raylan Givens moet intussen onderzoeken hoe het komt dat Walt McCready zijn steuntoelage nog steeds incasseert, en dat terwijl het er alle schijn van weg heeft dat de Bennetts hem om zeep hebben geholpen.

Disk 2:
19. Blaze Of Glory
Na dertig jaar gevangenis wordt Frank Reasoner (Scott Wilson) vrijgelaten omdat hij een longziekte heeft en alleen nog kan rondwandelen met een zuurstoffles. Dit belet hem niet om nog eens alles of niets te spelen en met twee maten, Bobby Green (Chris Coy) en Carter Hayes (Ronnie Gene Blevins), een bankoverval te plegen. Voor Raylan wordt het persoonlijk wanneer Hayes Winona, die in de bank aanwezig was, in het gezicht schopt. Maar Winona is ook niet helemaal eerlijk geweest in verband met haar aanwezigheid in de bank.
20. Save My Love
Raylan is er niet in geslaagd het briefje van 100 dollar te onderscheppen dat Winona had achtergehouden, en het briefje in kwestie is al ingescand en de scan naar het FBI gemaild. Winona heeft er echter niet bijverteld dat ze de hele kluis heeft leeggehaald. Raylan en zij proberen het geld terug in de kluis te steken, maar alles schijnt tegen te zitten. Boyd is intussen ontslagen als mijnwerker, maar omdat hij de overval heeft helpen verijdelen, biedt één van de grote bazen van de Black Pike mijnbouwcompagnie, Carol Johnson (Rebecca Creskoff), hem een job aan als bodyguard. Hij moet vooral zien dat hij de milieuactivisten dwarsboomt die tegen de exploitatie van de mijn zijn.

21. The Spoil
Black Pike wil de gronden van de inwoners uit de buurt opkopen om hun mijnbouw verder te exploiteren. Raylan wordt toegewezen aan Carol Johnson omdat ze doodsbedreigingen heeft gekregen. Boyd, die in opdracht van Carol de lokale gemeenschap moet overtuigen om te verkopen, wordt door de Bennetts lastiggevallen. Vooral Mags lijkt de drijvende kracht achter de behoudsgezinde beweging, en tijdens een vergadering van de dorpelingen lopen de gemoederen hoog op.

22. Brother's Keeper
Boyd is achter de waarheid gekomen waarom Black Pike bepaalde terreinen wil opkopen. Met die informatie drijft Mags haar prijs tegen Carol op. Tijdens de party die Mags houdt, tut ze Loretta op alsof het haar eigen dochter is. Loretta vindt echter het horloge van haar vader, en ze weet dat die door Coover vermoord is. Het komt tot een bloedig treffen.
Disk 3:
23. Debts And Accounts
Mags moet in het reine zien te komen over de dood van haar zoon. Ze geeft de wiethandel over aan Dickie, en beveelt dat er geen vergelding moet worden uitgevoerd op Raylan. Dickie gaat er echter niet mee akkoord. Winona wil zich van Gary (William Ragsdale) laten scheiden, en zij en Raylan overwegen om te verhuizen en het ergens wat rustigeraan te gaan doen. Ze worden echter in hun auto beschoten. Boyd overvalt intussen een illegaal pokerhol.

24. Full Commitment
Nadat hij ternauwernood een aanslag heeft overleefd, beslist de grote baas om Raylan onder 24 uurs-bescherming te plaatsen. Tim moet de hele tijd op hem babysitten, en hem is uitdrukkelijk gevraagd om Raylan het onderzoek niet te laten voeren. Maar het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan. Boyd heeft een paar man ingehuurd om de drugshandel van Dickie te overvallen, waaronder Arlo (Raymond J. Barry). Op zijn beurt huurt Dickie een paar dommekrachten in, maar wanneer die er vanonderuit trachten te muizen, laat Dickie duidelijk verstaan dat er geen weg terug is.

25. Reckoning
Nu Dickie Helen (Linda Gehringer) heeft doodgeschoten, houdt de politie een klopjacht op hem. Verschillende mensen willen hem dood, en alleen zijn mottige maat Jed Berwind (Richard Speight Jr.) steunt hem nog. Arlo wringt zelfs Mags' hand om opdat ze haar zoon zou aanmanen zich over te geven. Wanneer Raylan hem eindelijk gevat heeft, trekt Jed zijn getuigenis in en neemt de schuld van de moord op zich.
26. Bloody Harlan
Boyd wil nog een laatste poging ondernemen om de strijdbijl te begraven. In een kerk, op neutraal terrein en ongewapend, geeft hij het geld van de drugoverval terug aan Mags. De rest van de families Crowder en Bennett staan echter met getrokken wapens tegenover elkaar en er is maar een klein vonkje nodig om de lont te laten ontbranden. Intussen is Loretta uit haar pleeggezin verdwenen, samen met een Smith en Wesson, vastberaden om de ware moordenaar van haar vader te straffen.

BEELD EN GELUID

Wederom moeten we naar Duitsland uitwijken om een Blu-ray te vinden die Nederlandse ondertiteling heeft. Ook dit tweede seizoen is daarbij mooi technisch afgewerkt, alhoewel u voor levendige, zonnige kleuren en frisse verschijningen alleszins niet op het Amerikaanse platteland moet zijn. Er zit weliswaar genoeg detaillering in het beeld, zeker in de scènes die zich bij daglicht afspelen, maar Justified biedt van nature uit een sombere aanblik, en in donkere scènes durft er bijvoorbeeld aan detaillering in de gelaatstrekken al eens wat softere textuur te ontstaan. Echt diep zwart wordt het beeld niet, en de donkere scènes voelen al snel wat modderig aan. De disks beschikken over een leuke DTS-HD MA 5.1-track die de hoogtepunten onderstreept, zeker als de personages zwijgen en de wapens spreken, maar veel van de actie is hier dialooggedreven. De ambiance op onder meer de openluchtfuif die de Bennetts organiseren, is tastbaar en mooi ruimtelijk gespreid, en wanneer Boyd explosieven hanteert, komen de bassen tot leven.

EXTRA'S

Het goede nieuws is dat de disk hetzelfde materiaal bevat als de US-versie, het slechte nieuws is dat het een pak minder is dan bij het eerste seizoen. In totaal zijn er acht verwijderde scènes (10:02) te zien, en op de eerste schijf krijgen we de documentaire On the set of Justified (19:03), zoals de naam het aangeeft een rondleiding op de set door productiedesigner Dave Blass. De tweede schijf bevat de bijdrage Clans, feuds & apple pie (24:26), een zeer gevarieerde documentaire over de bad guys uit dit seizoen, de over meerdere afleveringen uitgesponnen verhaallijnen, de personages, de aangeboorde thema's, en uiteraard wordt dit alles aangeboden met de nodige stukjes interview en fragmenten. De derde schijf bevat een korte reel met outtakes (2:32) en Talking shop: Roundtable discussion (24:05), een algemene discussie over heden, verleden en toekomst van de reeks met producenten Michael Dinner, Elmore Leonard, Graham Yost en Fred Golan.

CONCLUSIE
Justified is een reeks die moet groeien, en dat gelukkig ook doet. Het blijft voor de rest onbegrijpelijk dat Sony deze reeks hier niet uitbrengt, maar langs de andere kant: Duitsland is de andere kant van de wereld niet.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Adam Arkin, Jon Avnet, Peter Werner, John Dahl, Michael Watkins, Tony Goldwyn, John David Coles, Michael Dinner
Met: Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle Carter, Erica Tazel, Natalie Zea, Walton Goggins, Jeremy Davies, Joseph Lyle Taylor, Margo Martindale, Kaitlyn Dever, Brad William Henke, Raymond J. Barry, William Ragsdale, Linda Gehringer

Film:
8/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Duitsland

Jaar:
2011

Leeftijd:
18

Speelduur:
547 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521742826


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Arabisch, Turks
Extra's:

• Geanimeerde menu's
• 8 verwijderde scènes
• Documentaire "On the set of Justified"
• Documentaire "Clans, feuds & apple pie"
• Outtakes
• Documentaire "Talking shop: Roundtable discussion"


Andere recente releases van deze maatschappij