:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEW MUTANTS, THE
NEW MUTANTS, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-02-11
FILM 
Een halve (of hele) mislukking. Beter kun je The New Mutants niet noemen. De film werd begin dit jaar weliswaar een bescheiden bioscoopsucces, maar dat had alles te maken met het feit dat er niks anders in de zalen te zien was. Fox (lees Disney) keek de kat uit de boom en gaf dit vehikel alsnog een cinemarelease. Het woord vehikel is niet zo maar lukraak door ons gekozen, want dit is met stip het slechtste wat je ooit qua superheldenfilm zag, ofschoon de bedoeling best wel nobel was. Het staat buiten kijf dat iedere franchise die geld oplevert tot de allerlaatste druppel uitgemolken wordt, maar het grote probleem is om de aandacht gaande te houden, waardoor men steeds maar sleutelt aan het concept. Dat hadden ze bij 20th Century Fox ook door met de X-Men. We kregen een paar interessante spin-off’s te zien, maar er was ook X-Men: Apocalypse dat heel wat fans de kast opjoeg, en anderen weer volop charmeerde.
The New Mutants speelt zich drie jaar later dan X-Men: Apocalypse af, en het was Josh Boone, bekend van het onuitstaanbare The Fault In Our Stars, die de X-Men mocht reanimeren, iets wat hij samen met zijn beste jeugdvriend Knate Lee deed. Volgens Boone moesten de mutanten veel donkerder worden en dat idee kreeg in 2015 groen licht van Fox. Het grote euvel was echter dat niemand de sprong durfde te wagen waardoor The New Mutants alsmaar uitgesteld werd. En ook niet zonder gevolgen was het feit dat Disney het Fox-imperium had overgenomen en al bij voorbaat had beslist dat The New Mutants niets in zich had om een box office-hit te gaan worden. Het is alleen maar de coronapandemie die ervoor zorgde dat deze rommel niet rechtstreeks op de streamingdienst werd gegooid. Disney moest iets in de bioscoop gaan brengen, maar omdat men ten alle kosten wilde vermijden dat het zou mislopen met Black Window werd The New Mutants ingezet. Puur om het geld want de nazaten van ome Walt hamerden er met luide trom op dat dit verhaal geen deel uitmaakt van het MCU-universum.
Halve ideeën dus en niet alleen is alles veel te afgelikt, maar het voelt tevens aan als een pilootaflevering van een serie die nog voor hij getoond gedateerd lijkt. De makers dwepen wel met Stranger Things, maar het heeft meer raakpunten met Buffy, The Vampire Slayer en dat wegens zijn '90’s-look (inclusief de afgrijselijke CGI). Een Umbrella Academy maar dan zonder echte helden, of nog erger met een bende die niet kan acteren.

We volgen een paar jonge mutanten die opgesloten zitten in een instelling. Geen bewaker te bespeuren, wel staat alles onder controle van één of ander magnetisch veld dat ervoor zorgt dat men niet kan weglopen en dat alles onder het wakende oog van Dr. Reyers (Alice Braga). Tussen de mutanten vinden we twee jongens en drie meisjes met elk een eigen superkracht die ze nauwelijks of niet onder controle hebben. Alleen Anya Taylor-Joy (Last Night In Soho) valt op. Niet omdat haar personage zoveel meer te bieden heeft dan de rest, maar omdat ze de enige van de vijf is die kan acteren.
Superhelden voor bakvissen, meer is het niet. Half uitgewerkte verhalen zonder enige vorm van suspense en vooral zonder enige diepgang en plot, en nog eens verpakt in de meest lelijke decors die je maar kan bedenken. Om het eigentijds te houden is er ook nog een lesbische liefde in het spel die niet verder gaat dan een kus, en voor de rest niet meer is dan een inspiratieloze romcom voor tieners. Een film die zonder het Marvel-etiket nooit uit de grabbelbakken van 1 euro zou geraken en wat ons betreft met stip de slechtste film is die we dit jaar zagen.

BEELD EN GELUID
Wil men werkelijk het fysiek kopend publiek met deze rommel aan boord houden? En dan hebben we het niet over de film zelf, maar wel over de aftandse kwaliteit. Toegegeven dat je dit soort films op Blu-ray moet hebben, maar de dvd (waar ook nog altijd geld voor gevraagd wordt) kwam toevallig in onze schoot terecht, en het resultaat is niet om aan te zien. Van enige detaillering is geen sprake, en alle (lelijke) kleuren lopen in elkaar waardoor het één brij is, zeker als de CGI erbij komt. Spuuglelijke kleuren die overwegend een grijsachtige tint hebben en die het kijkproces er alleen maar moeilijker op maken. De Dolby Digital 5.1-geluidsband biedt een degelijk, maar tegelijkertijd ook wat futloos geluid.
EXTRA'S
Niet dat we er ook maar één traan voor hebben weggepinkt, maar deze puinhoop wordt de wereld ingestuurd zonder ook maar één seconde extra.

CONCLUSIE
The New Mutants mag dan wel de wereld ingestuurd zijn als de film die een frisse wind in het mutantenuniversum moest worden, toch is het resultaat een inhoudloos en belegen misbaksel geworden waar alleen maar de bakvisjes iets aan zullen hebben. Slechtste release van dit jaar? En of!cover
Studio: Fox

Regie: Josh Boone
Met: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton, Alice Braga, Blu Hunt, Henry Zaga

Film:
1/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717418569365


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Catalaans, Deens, Zweeds, Noors, Fins, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij