:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VIE DEMENTE, UNE (MADLY IN LIFE)
VIE DEMENTE, UNE (MADLY IN LIFE)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-12-15
FILM 
Films met als onderwerp dementie waren er dit jaar meer dan genoeg. De mokerslag kwam zonder enige twijfel via Gaspar Noé met Vortex die je heel binnenkort in de zalen kan zien maar al een paar screenings kreeg op diverse festivals (in Gent werd het zelfs bekroond met de Beste Film), Anthony Hopkins verzilverde met zo'n rol zijn tweede Oscar in The Father en er was ook nog François Ozon met het lichtvoetige, maar daarom niet minder innemende Tout S’Est Bien Passé. En ook in België werd een gelijkaardige film de bioscoopzalen ingestuurd, en wel met Une Vie Démente van Raphaël Balboni en Ann Sirot. Waarom de distributeurs erop stonden dat deze film als Madly In Life in de winkelrekken komt te liggen, is ons niet meteen duidelijk, net als het feit waarom deze film zo goed als onopgemerkt de bioscoopzaal binnenwandelde en er ook zo uit verdween.




Misschien was het overkill, maar wanneer De Artsenkrant (niet dat we dit lezen!) met een tagline als "Waanzinnig goed!" op de affiche geciteerd wordt, dan weet je dat je een film zult te zien krijgen die dementie op een zeer accurate wijze benadert.

Net zoals Ozon het doet, rakelen ook Raphaël Balboni en Ann Sirot de grappige kantjes van de ziekte op, gelukkig zonder dat het boertig wordt, maar ongewild leidt het toch tot allerlei komische situaties en vooral hoe je daarmee moet omgaan. Dat ervaart ook Alex (Jean Le Peltier). Aan het begin van de film zit hij nog wel in een therapeutisch gesprek met zijn vriendin Noémie (Lucie Debay) over het krijgen van een eventueel kind, maar al gauw valt het doek over dit geluk wanneer zijn moeder Suzanne (Jo Deseure), die een centrum voor hedendaagse kunst in Brussel uitbaat, steekjes in haar dagelijks handelen laat vallen. Als ze met haar zoon de neuroloog bezoekt, is semantische dementie het verdict, en wordt zij stilaan weer een kind. Het is een situatie die Alex niet kan verkroppen, zeker niet wanneer hij van de ene gênante situatie in de andere valt.




Une Vie Démente is arthouse maar zonder dat het al te moeilijk wordt. Af en toe valt het wel op dat Raphaël Balboni en Ann Sirot fans zijn van Lars von Trier, maar eigenlijk valt deze film nog het best te omschrijven als een zwarte komedie waarbij je nooit echt weet of je nu moet gaan lachen of wenen. Jo Deseure is fenomenaal als dementerende moeder, net als de verpleger Kevin (Gilles Remiche) die bij de moeder gaat inwonen om op haar te passen. Als er al een punt van kritiek moet gegeven worden, dan is het wel dat Raphaël Balboni en Ann Sirot voor mensen kozen voor wie het prijskaartje van de behandeling er niet toe doet. Dit zijn geen patiënten die wegkwijnen in een piepklein kamertje in een zorginstelling, maar alle mogelijke luxe hebben en zelfs op een verpleger kunnen rekenen die dag en nacht binnenshuis tot hun dienst staat. Het is een keuze waardoor men de film een zekere arty touch kan geven, en dus niet wegzakt in de Dardenne-miserie, maar het wordt er ook wel wat te afstandelijk door.

BEELD EN GELUID
Dit fijne stukje Waalse cinema kreeg nauwelijks een kans in de bioscoop, en dus is het maar te hopen dat Une Vie Démente van Raphaël Balboni en Ann Sirot op dvd (een Blu-ray bestaat niet) alsnog een tweede kans krijgt. We betwijfelen het. Maar goed, de dvd zelf profiteert van zeer natuurlijke kleuren ook al heeft deze zwarte komedie qua filmstijl een eerder docu-achtige stijl. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1 in het Frans en heeft nauwelijks effecten, hoewel er zowaar plotseling een stukje metal door je speakers knalt.




EXTRA'S
Raphaël Balboni en Ann Sirot zijn al sinds 2007 op cinematografisch vlak een onafscheidelijk duo. Une Vie Démente is hun eerste langspeler, maar daarvoor maakten zij een hele reeks kortfilms die vaak op diverse festivals met prijzen werden bekroond. Op deze dvd vind je Des Choses En Commun uit 2020 en Avec Thelma die in 2018 de Magritte-prijs voor de Beste Kortfilm wegkaapte.

CONCLUSIE
Alweer een film over dementie? Ja dus! Maar hoewel de tragiek van de ziekte geregeld om de hoek komt kijken kiezen Raphaël Balboni en Ann Sirot voor hun filmdebuut Une Vie Démente voor een komische aanpak waarin we vooral een geweldige Jo Deseure als dementerende moeder zien schitteren.



cover




Studio: Imagine Film Distribution

Regie: Raphaël Balboni, Ann Sirot
Met: Jean Le Peltier, Jo Deseure, Lucie Debay, Gilles Remiche

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
6

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5425037941594


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Les Choses En Commun
• Avec Thelma


Andere recente releases van deze maatschappij