:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SWEAT
SWEAT
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-12-26
FILM
Influencer. Het is een woord dat we de afgelopen jaren meer en meer horen. Mensen die gebruikt worden om een invloed uit te oefenen op het gedrag van één of andere doelgroep, en er alles aan doen om op de sociale media zo veel mogelijk volgers te krijgen. Instagram-hoeren dus, en in Sweat van de Deense (maar in Polen wonende) regisseur Magnus von Horn (hij maakte in 2015 het goed ontvangen The Here After) volgen we drie dagen lang het hectische leven van Sylwia Zajac (Magdalena Kolesnik).
"Werk met je lijf dat je hebt, niet met datgene wat je zou willen" is de slogan van deze Poolse fitnessgoeroe. Vanaf het begin van de film zien we hoe de jonge vrouw in een winkelcentrum samen met een groep volgelingen zich in het zweet danst. Sylwia Zajac wil dat ze perfect is, en ze doet er alles voor om haar 600.000 volgers te behagen. Vraagt iemand haar om een gunst, dan doet ze dat, maar ze voegt er achteraf wel aan toe of je haar in ruil wil volgen op Instagram. Haar leven is perfect, maar dan gebeurt het onverwachte. In een emotioneel moment verliest ze de controle over zichzelf en ze geeft al wenend toe dat ze moederziel alleen is en 's avonds hunkert naar een liefhebbende hand. De media weet niet wat er aan de hand is en stort zich met volle overgave op het gegeven. Het resulteert in meer begrip van haar entourage, maar ook van een stalker die in de auto voor haar huis zit te masturberen. Het stalkerpersonage is overigens geïnspireerd op die van Björk die zijn obsessie blootlegde in dagboekachtige filmpjes en die Magnus von Horn één voor één bekeek. Een engerd die tegelijkertijd ook zijn emotionele ik laat zien. De regisseur was helemaal niet vertrouwd met de virtuele wereld en is naar eigen zeggen weinig of nooit op het internet te vinden.
Een film over een oppervlakkig en weinig interessant leeghoofd, en het soort millennial die ieder moment van de dag met haar gsm bezig is en goed vertolkt wordt door Magdalena Kolesnik. Een vrouw die maar weinig in haar kaarten laat kijken, en als ze dat doet, dan is dat op een manier dat je er alleen maar medelijden mee kan hebben. Sweat is een zeer moderne film die wat lijkt op een Clueless-variant met een arthouse-sausje, en waarbij het verhaal met de stalker een heel andere kant van de medaille laat zien, waarbij trekjes van de internetster naar boven komen waarvan je dacht dat ze die nooit zou hebben. Sweat is dan ook een fijne en zeer toegankelijke arthousefilm, zelfs voor zij die een kotszakje in de hand nemen als ze het woord aerobic horen vallen.

BEELD EN GELUID
Deze film kwam bij ons via Imagine uit en is alleen maar op dvd beschikbaar. De film oogt zeer realistisch en heeft zeer felle kleuren die perfect tot uiting komen op deze puike transfer. De detaillering is naar dvd-normen meer dan behoorlijk. De geluidsband is een Poolse Dolby Digital 5.1 die uit veel dialogen, maar ook uit heel wat muziek bestaat. De meeste tracks zullen alleen de Polen iets zeggen, maar het hoofdpersonage is tuk op Roxette en van hun passeren een paar nummers de revue.
EXTRA'S
Dit schijfje bevat alleen maar een trailer als extra.

CONCLUSIE
Sweat is Poolse toegankelijke arthouse over een influencer die anderen vertelt hoe te leven maar wiens eigen bestaan een hoopje ellende is, zeker als er op een zeker moment ook nog eens een viespeuk in het spel betrokken is.cover
Studio: Imagine Film Distribution

Regie: Magnus von Horn
Met: Magdalena Koleśnik, Julian Świeżewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5425037941655


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Pools Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij